Skocz do zawartości

Astra z Topmodel.cz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zaopatrzyłem sie niedawno w motoszybowiec Astra z topmodel http://www.topmodelcz.cz/index.php?&desktop_back=eshop&action_back=&id_back=0&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=3806

Rekomendowany napęd to:
- Speed 400 + 3,8:1

- Mega ACn 16/15/5-7

- Feigao B20-15L + 4:1

Każdy z nich jest dosyć drogi, czy ktoś mógłby może polecić coś innego?

Mój model ma usterzenie V. Zastanawiam się czy jest sens wkładać 2 serwa czy nie lepiej podłączył V pod jedno serwo i mieć tylko sterowanie góra-dół. Nie jestem pewien czy ma sens robić kierunek skoro są lotki. Robił tak ktoś może? 

Pozdrawiam,

Łukasz

Opublikowano

Edytujac pierwszy post możesz zmienić tytuł. Co do V to możesz tak zrobić. Ale ja uczę moich ludzi na lotnisku by używali wszystkich sterów. Podejście do lądowania to prostowanie lotkami dojście na kierunku. Tu w szybowcu przydaje się krążenie na kierunku. Dodasz 40-50g a będzie pełna sterownosc

Opublikowano

Mozesz to zrobic z Vka ale nie rób tego. Daj 2 niezalezne serwa. Kto robi inaczej ten kiep. I nie zna usterzenia V ani troszke.

• Lubię to 1
Opublikowano

Astra to szybowiec z zadatkami do lotów termicznych, więc jak pisał wyżej Marcin kierunek się przyda :) serwo kilkadziesiąt zł a satysfakcja z pełnego sterowania warta dużo więcej :) 

Opublikowano

Daj 2 niezalezne serwa. Kto robi inaczej ten kiep. I nie zna usterzenia V ani troszke.

Jurek slogany i jedyna słuszna koncepcja. :D

Każdy model ma inną konstrukcje i czasami kierunek nie działa  tak miałem np, w Sprincie 1,3 z Modelot i Fegata też była bardzo leniwa na kierunek. Zauwazyłem że jest to przypadłość mniejszych modeli z krótkim ramieniem sterów czyli krótkim ogonem. Dla ciekawości prawda nie V ale w mojej Dianie z usterzeniem T możesz sobie machać kierunkiem jak chcesz a ona i tak dalej leci prosto dopiero z lotkami i kierunkiem zaczyna ruszać tyłkiem ;) Podobno ten typ tak ma ;)

Nie mniej warto dać dwa serwa choćby z racji bezpieczeństwa jak jedno padnie zawsze jest drugie.

Fajny model jak polatasz opisz wrażenia :D

Opublikowano

Zawsze można rozważyć obcięcie noska kadłuba aby zwiększyć jego średnicę pod silnik. Byle nie za dużo bo straci na wyglądzie i z wyważeniem może być problem.

Poniżej zdjęcie z instrukcji montażu wymienianego wcześniej modelu SkyE. Nie wiem jak jest skonstruowany kadłub w Astrze ale jeżeli podobnie to można zrobić wyprowadzenie przewodów analogicznie.

post-1402-0-21559600-1449698152.jpg

Opublikowano

- pierwszy za ciężki - napęd do modelu termicznego ważący (silnik, akumulator, regulator, śmigło, kołpak) tyle co połowa modelu to lekka przesada.

- drugi jest pod przekładnię (wysokie obroty, krótka oś) więc z przekładnią też będzie ciężki. Koniecznie chcesz latać delikatnym modelem w termicznym pionie?

Opublikowano

Mariusz myślisz że te parametry są możliwe do osiągnięcia ?? 

KV: 1800
Max Current: 25a
Max Power: 500 W coś mi się nie wydaje :)

Mam Swisch-a z Top Model który napędzany jest silniczkiem Emax GT2218/10 i z tym napędem świetnie nabiera wysokości :) fakt faktem astra pewno będzie z 300g cięższa więc włożył bym tam coś takiego Emax GT2812/10 i podejrzewam że taki napęd byłby kompromisem pomiędzy wagą a osiągami. 

Opublikowano

Miałem j-otkę od Valenty 3,5m i wsadziłem silnik Roton 300 +4s 2400 i ,,,,,,50* do góry. Waga całego to 2700g.Jak wyrzuciłem dwa komplety serv turnigi to przestałem  kupować w HK

Opublikowano

Czy ktoś wie może ile prądu może pobierać 6 mikroserw TowerPro SG92r? Regulator który mam zamiar zastosować ma wbudowany BEC 2A, ale jest informacja, że w przypadku większej ilośći serw niż 4 należy zastosować dodatkowy regulator napięcia.

Opublikowano

prąd pobierany przez serwa jest w zalezności od ich obciążenia ;) I nie chodzi o ich prace na ziemi tylko w locie. Ciężko z miernikiem biegać za lecącym modelem :P

Daj większy regulator. 2A to za mało

Opublikowano

Ale ja wcale nie sugeruję latania z miernikiem  ;)  Pomierzyć można na ziemi, obciążenia też mniej więcej można zasymulować na ziemi. Przecież tu nie chodzi o mega dokładność tylko określenie z grubsza potrzeb. Co nie zmienia faktu, że też wydaje mi się, że 2A to za mało  :)

ps. kto lata z kombinerkami?  :huh:

Opublikowano

Czy ktoś wie może ile prądu może pobierać 6 mikroserw TowerPro SG92r? Regulator który mam zamiar zastosować ma wbudowany BEC 2A, ale jest informacja, że w przypadku większej ilośći serw niż 4 należy zastosować dodatkowy regulator napięcia.

Robiłem kiedyś takie pomiary, powinieneś uwzględnić maksymalny prąd jakie może pobrać serwo, w przypadku SG92R Max prąd (stall): 0,8A

Dobrze by było by BEC miał jakiś zapas ;) choć z drugiej strony jak często podczas lotu wszystkie serwa są maksymalnie obciążone ;)

Cały temat jest tutaj: http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=28&t=1226

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.