Jump to content

Silnik nie pika - źle zaprogramowany ESC?


michalkamil

Recommended Posts

Witam,

 

mam taką konfigurację:

1. Turnigy 9x

2. Odbiornik Turnigy

3. Regulator Hobbyking 30 AMP UBEC

 

Coś chyba naknociłem w konfiguracji, bo nie ma żadnej rekcji silnika. To moja pierwsza konfiguracja i czuję że gdzieś źle ustawiłem ESC.

 

Aparatura jest zbindowana, serwa działają. Podłączyłem silnik i było 3 pojedyncze piknięcia. Niestety zrobiłem to z kontrolerem wychylonym w dół a nie jak podano w instrukcji w górę. Silnik nie reagował, więc wyłączyłem i włączyłem ponownie aparaturę. Silnik zaczął drgać, ale dalej nie reagował na kontroler. Obecnie po podłączeniu nie ma żadnych bipnięć, cisza. Silnik stoi w miejscu. Co mogę zrobić, żeby to naprawić? Wydaje się, ze najlepiej byłoby zrestartować esc, ale w manualu opcja powrotu do ustawień fabrycznych jest już po tym jak regiel "zagra" melodyjkę a mój milczy. Ktoś ma jakiś pomysł?

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak się kalibruje gaz w tym regulatorze, ale jeśli tak jak w wielu mu podobnych, to spróbowałbym nie poprzez powrót do ustawień fabrycznych, ale właśnie poprzez ponowne zaprogramowanie regla. Czyli:

1. Wszystko wyłączone

2. Włączam aparaturę - gaz na maks

3. Włączam zasilanie regla (z podpiętymi silnikiem i odbiornikiem).

4. Wysłuchuję melodyjki - gaz na zero.

5. Wysłuchuję melodyjki - teoretycznie mam ustawione.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.