Karollo Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Jedno skrzydło prawie skończone, pora na drugie W czasie pomiędzy wklejaniem kolejnych żeber powstal przyrząd do ciecia listewek balsowych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Podkanowicz Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Witam i przepraszam za wkrecenie sie tutaj ale mam pytanie ? Czy moze ktos wie gdzie moge w Polsce dostac jakies fajne nity przenoszone kalkomania. Potrzebuje na P11 dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Spróbuj tu: http://www.mickreevesmodels.co.uk/~mickreev/Access/accessories.htm A nituje się tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Podkanowicz Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Mam od nich ale jeszcze szukam cos innego dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Karol ... Ty nie myśl , że nikt nie interesuje się Twoim tematem... Robiłeś już zwichrzenie płata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Dobrze ze są tu czujni koledzy O zwichrzeniu nie zapomniałem, wiem jakie jest ważne :) Słabo na zdjęciu je widać, ale jest tyle ile trzeba, czyli te 10mm na krawędzi skrzydła (czyli około 2 stopnie względem żebra pierwszego). Robię je na etapie wklejania rozpórek miedzy dźwigary, wkładając klin pod tylny dźwigar. Postaram sie o jak najlepsze zdjęcia, niestety z telefonu szalu nie ma.Dzięki Darku za Twoja relację foto z budowy RWD 5, korzystam z niej podglądając rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Skrzydła już prawie gotowe, założone na kadłub w celu dopasowania całości do siebie. Zostało jeszcze obrobić krawędź natarcia i stworzyć mocowanie serwomechanizmów oraz przygotować lotki do odcięcia. Po tym wszystkim ostateczne szlifowanie pod Oratex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Super robota, no i Polski samolot! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Super robota, no i Polski samolot! Nic dodać , nic ująć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Czy na długości lotki dajesz jakieś przesztywnienia ukośne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Ukośnych przesztywnien nie zamierzam stosować. Zastosowałem twarda balsę na keson która jest grubości 2 mm, a więc myślę że wystarczy. Po odcięciu lotki jeszcze to ocenie. ;) Maksymilian, tez budujesz RWD 5 ? :)Dzis wykonałem mocowania serwomechanizmów w skrzydłach. Długo myślałem jak mają wyglądać żeby były proste i wytrzymałe. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Masz 26 lat, a wykonanie jakbyś robił modele od 30 lat, piękna robota !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Ukośnych przesztywnien nie zamierzam stosować. Zastosowałem twarda balsę na keson która jest grubości 2 mm, a więc myślę że wystarczy. Po odcięciu lotki jeszcze to ocenie. ;) Maksymilian, tez budujesz RWD 5 ? :) Dzis wykonałem mocowania serwomechanizmów w skrzydłach. Długo myślałem jak mają wyglądać żeby były proste i wytrzymałe. Kiedyś budowałem... Dziś jestem szczęśliwym posiadaczem... To ten stojący z boczku... Stary jak... mój lablador... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Napisz trochę więcej o nim, szczególnie to, jak RWD 5 sprawdza się w normalnej eksploatacji. Statecznik poziomy jest 1:1 czy powiększony tak jak w planach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Napisz trochę więcej o nim, szczególnie to, jak RWD 5 sprawdza się w normalnej eksploatacji. Statecznik poziomy jest 1:1 czy powiększony tak jak w planach? Model budowałem jakieś 15 lat temu... Był to mój 2 model w życiu stąd pewnie sporo błędów popełnianych przeze mnie podczas budowy. Przez te lata przechodził sporo modernizacji. Początkowo kadłub był pokryty w całości balsą , model był lakierowany, skrzydła miał wycinane ze steropianu, statecznik poziomy powiększony jak na planach Schiera , brak lotek. Miałem problemy z doważeniem go na przód. Początkowo napędzany OS MAXem LA .25 W późniejszym czasie zdarłem z niego całe poszycie i okleiłem model ORACOVER , wykonałem nowe skrzydła ( tym razem konstrukcyjne z prawidłowym natarciem płata ) wraz z lotkami , zmniejszyłem wznios skrzydeł i wstawiłem większy motor OS MAXa A .46AX. Większy motor ponieważ mój RWD waży aktualnie 2900g więc sporo... Silnik ma duży nadmiar mocy ale zamiast ołowiu wolałem doważyć model większym silnikiem... Model jest bardzo lotny i prosty w "obsłudze". Nic dodać nic ująć... Jak skończę aktualny model Citabria biorę się za kolejnego RWD 5 tym razem wykonując go "współcześnie" i napędzając Saito FA56 Gold , który już nie może się doczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Hehe Drugi model powiadasz... Mój również drugi, pierwszy oczywiście Wicherek 10.Mały postęp w budowie, przygotowałem lotki do odcięcia, wklejając pomiędzy zebra łączniki pod kątem około 10 stopni i dodatkowe rozpórki. Na krawędzi lotki od strony skrzydła zostawiłem miejsce na listewkę balsową 5 mm. 31.03.2017 Lotki odcięte, jeszcze kilka detali i można będzie oklejać skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Witajcie po długiej przerwie Wznowiłem prace nad moim RWD 5, pokryłem już skrzydła, stateczniki i przymierzam się do pokrycia kadłuba (folia Oratex silver). Po obejrzeniu tematu RWD-5 bis Pana Czesława nie mogłem zapomnieć o pięknej aluminiowej wypolerowanej masce silnika... Po kilku nieprzespanych z tego powodu nocach wziąłem młotek w rękę i zabrałem się do pracy. Pierwsze próby zraziły mnie do tego pomysłu, już miałem rezygnować.. sztuka to nie łatwa, blacha się nie poddawała. Po kolejnych próbach sukces, miękka blacha alu i kulka stalowa na której to rozklepywałem były dobrą drogą. Brakowało mi formy z drewna w której rozklepał bym blachę (pewnie przy osłonach kół wyfrezuję takową formę), ale metodą prób i błędów osiągnąłem zamierzony efekt. Później papier ścierny na klocku i wyrównywanie małych wgnieceń aby uzyskać gładką powierzchnię. Na koniec będzie polerka całości, prawdopodobnie w takie szlaczki jak były w oryginale. Zdjęcia z postępów: Pozdrawiam Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Pięknie! Super! Naprawdę, jestem pod wrażeniem! Wyklepać z blaszki takie coś to trzeba mieć talent! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi