Jano Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Postanowiłem dołączyć do szacownego grona budową Fokkera III .Model podobał mi się od zawsze i co istotne nie jest zbyt skomplikowany.Będzie to największy z moich modeli. Liczę oczywiście na cenne wskazówki i takie tam szacownych kolegów. Tak ma wyglądać tylko w innych barwach. cd.
JacekK Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Witaj, zacnie się zapowiada. To jest zestaw z SR Batteries, czy coś innego? Daj maila na priv, to podeślę troszkę materiałów. Napęd elektryczny czy spalinka? Będę śledził bo to mój ulubiony samolot WWI.
Jano Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Opublikowano 2 Lutego 2016 Właśnie Twój Fokker mnie zainspirował. To jest wycinanka którą kupiłem okazyjnie na Słowacji. Oczywiście spalina , jak wyjdzie do 7 kg to 26 ccm jak więcej to się zobaczy. Chciałbym zrobić maskę i resztę blach jak Twoje ale mam już przygotowaną maskę z balsy i sklejki więc chyba przy tym pozostanę.
Henryk S. Opublikowano 9 Lutego 2016 Opublikowano 9 Lutego 2016 Jano gdzie są zdjęcia z dalszej budowy , wiem że budowa bardzo szybko posuwa się do przodu ,zaglądam tu dwa razy dziennie i nic nie widzę.
Jano Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Opublikowano 9 Lutego 2016 Budowa idzie powoli do przodu kadłub prawie gotowy, biorę się za skrzydła.Miałem problemy z listwami sosnowymi 7x5 u nas niedostępne.Kadłub z całym wyposażeniem waży 3700 i jest ok.
Henryk S. Opublikowano 9 Lutego 2016 Opublikowano 9 Lutego 2016 Jano teraz jest na co popatrzeć , problem z listwami masz rozwiązany , Mariusz Ci listew tych wymiarów naciął , więc jutro płaty będą poklejone i zdjęcia płatów zamieszczone.
Jano Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Opublikowano 13 Lutego 2016 Płaty zrobione , zostały do zrobienia lotki i nakładki na żebra i z grubsza stolarka zakończona. Myślę o oklejaniu , problem w tym że wybór kolorów oratex słaby a nie chcę by szkielet za bardzo prześwitywał. Pozostaje chyba tylko oliwka.
pacek Opublikowano 13 Lutego 2016 Opublikowano 13 Lutego 2016 fajny nietransparentny jest solartex w kolorze linnen, problem jest w tym, od dłuzszego czasu nie dostępny w Polskich sklepach, jakiś czas temu sciągałem z Anglii.
Jano Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Opublikowano 7 Marca 2016 Trochę się pozmieniało, chciałem prosto ale cóż. Model będzie opancerzony i uzbrojony , buduję trochę wolniej bo mój kolega Henio nabył ten sam kit i nie chcę za bardzo odstawać. Niech choć z daleka wyglądają na jednakowe.Zwolniłem bo mam zamiar perfidnie go podglądać. 1
JacekK Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 Bardzo fajnie to wychodzi a i skala słuszna. Jedyne co, to porównaj chłodnicę, a właściwie na jej perforację. Powinna być bardziej ażurowa. Zerknij na tą z modelu Williams Bros. Jeszcze nie jest idealna ale bardzo blisko planów. A że zapowiada się zacny model, to może skoro się nie spieszysz - warto by to poprawić?
Jano Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Opublikowano 8 Marca 2016 Raczej zostanie jak jest , na pewno nie zrobię tego mg. lepiej niż jest.Wykonanie ręczne takiej perforacje wykracza poza moje możliwości. Cierpliwość nie jest moją cnotą. Fokeer ma latać.To jest moja pierwsza budowa półmakiety więc proszę o wyrozumiałość.
JacekK Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 Mogę Ci taką chłodnicę wyciąć laserem. Mam plik zrobiony Tyle że z kartonu do zwinięcia.
Jano Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Opublikowano 8 Marca 2016 Ja to zwijałem z blachy aluminiowej 0,8, jak jest mocniej ażurowane to trudno to zwinąć, wychodzi taki wielobok a nie walec.Potrzebna by była jakaś prowizoryczna walcarka by to kalibrować a na jedną sztukę szkoda czasu.Ciekawe jak by to wyszło z kartonu.Gdybyś mógł to proszę.Zobaczymy, może nam wyjdzie taki mg. że w Szpandał zzielenieją.
Irek M Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 Kartonowa osłona to porazka. Kilka lat temu kupiłem taki zestaw w Arizona i nigdy nie dokończylem własnie z uwagi na ten karton nie wspominając o sklejkowej konstrukcji reszty elementów. Ale jakjo wzorzec perforacji jest bardzo dobry.
JacekK Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 E, nie masz racji. Zwijasz na wilgotno i kleisz. Potem rzadki cyjak i masz laminat A zwija się na wzorniku typu ołówek itp... Janek daj na priv szczegóły.
Irek M Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 Jacek - a Ty masz ten zestaw z Arizony? Obawiałbym się czy taka wyażurowana siateczka nie porwałaby się w rękach.
JacekK Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 Nie. Ale wykonałem wg. planów w skali 1/8-1/9 do moich esiaków. Owszem trzeba powoli i spokojnie ale chyba każdy kiedyś kleił kartonówki? Nic wybitnego zwinąć rurkę. A kleiłeś kiedyś okręty w 1/700? Jakbyś wziął w rękę blaszki fototrawione do tej skali to jest delikatne
pepcio Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 Janek! Wykończenie blachy artystycznie bez zarzutu.Oryginalnie. Jednak w tym okresie za mazerowanie blachy w ten deseń pracownik dostał by od majstra opieprz albo został wyrzucony. Mimo wszystko blachy były mazerowane w sposób uporządkowany.Tak jak na zdjęciu poniżej. Generalnie model cacy!
Rekomendowane odpowiedzi