Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Jestem w trakcie budowy wędkarskiej łódki zanętowej, i chciałbym do niej dołożyć system nawigacji GPS z kompasem. Niestety doświadczenie z modelarstwem mam zerowe, ale mam nadzieję ,że z waszą pomocą uda mi się coś złożyć.

Potrzebowałbym system wyświetlający aktualną pozycję łodzi na mapie wraz z kierunkiem ruchu i prędkością, wraz z waypointami, odległościami od wybranego waypointu i punktu bazowego. Gdyby waypointy mogłby miec też nazwy/opisy to byłoby super ale nie jest to konieczne.Dobrze by było aby GPS był dość dokładny, ok. 1-2m dokładności by mnie zadowalało.

Póki co model byłby sterowany manualnie, jednak w przyszłości chciałbym go rozszerzyć o autopilota.

Po przeczytaniu wielu tematów wydaje mi sie ,że potrzebuje modułu APM, modułu gps i modułu telemetrii.

Myślałem nad:

- APM 2.8
-GPS NEO-7N
-3DR telemetry kit 

Czy to wszystkie elementy wystarczą, żeby zbudować system jaki opisałem?

Czy moduł APM jest niezbędny w stadium bez autopilota?

Czy jest jakieś gotowe oprogramowanie dla APM które pasowałoby do moich wymagań?

Jeśli to coś zmienia to będę używał aparatury Turnigy 9X.

Dziękuję za wszelką pomoc.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.