zbjanik Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 W ten zimowo, wiosenny, nie wiadomo jaki czas trzeba coś robić. Wiem, zalegam z oblotem Lucioli, ale właśnie wszedłem w posiadanie nowego, mocniejszego motorka do niej- niedługo poleci. W tzw. międzyczasie jednak popełniłem "Selfie"- dolnopłata jak na zdjęciu. Nie jest to właściwie całkiem nowy model, a gruntowna przeróbka odstawionego na tyły hangaru, ale właściwie sprawnego "Spoko". "Spoko" wylatał swój resurs, opatrzył mi się mocno, no i powstali jego następcy: "Breakfast" i aktualnie latający "Vipan". Postanowiłem jednak wykorzystać płatowiec do stworzenia czegoś nowego. I tak stał się "Spoko" dolnopłatem. Jeszcze nie jest całkiem gotowy, nawet na zdjęciu jeszcze schnie farba na skrzydłach, ale oblot już blisko. Rozpiętość 1340 mm, waga bez wyposażenia 600 g. Kadłub rzeźbiony styrodur, z niego też stateczniki, skrzydło twardy styropian oklejony taśmą pakową. Koła z peszla i płyty poliwęglanowej. Kabina z Coli "zero". Jest w nim nostalgia za wszystkimi uwięziówkami, które zbudowałem, albo nie zbudowałem, ale chciałem. Zobaczymy, jak będzie w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Kadłub ma fajną linię. Takiego wyczynowca z lat 80-tych. Tylko te koła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Cześć Mam pytanie: Czy skrzydła mają wznios? Czy są proste? Z tej perspektywy nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Ładny model gustuje w takich "latadłach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Mógłbym prosić o foto kół? Nigdy nie myślałem o takim zastosowaniu peszla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Więc tak: koła- Bartku, owszem duże są (fi 100 mm), ale trzeba mi takich bo nie mam dobrego pasa, tylko trawę. Ale będą miały jeszcze ozdobno-opływowe dekle w jakimś gustownym kolorze. Koła są od Breakfasta. W wątku o nim jest opis, jak są zrobione, ale po dwu latach użytkowania i nie zawsze przecież miękkich lądowań, mogę je absolutnie zarekomendować do lżejszych modeli. Wznios owszem jest, tu posłużę się zdjęciem Spoko, skrzydła są od niego wzięte (no i reszta też w sumie). Skrzydła pozostały najbliżej oryginału, ale dodałem im pasy dźwigarów z taśmy paletowej z polipropylenu, na dolnej i górnej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Zbyszek, doskonale się domyślam, że takie koła, bo taki pas. Po prostu zrobiłeś taki designerski projekt, że koła w tyle zostały. Machnij dekle i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 To fajnie że "dyzajn" się podoba. Lubię tę robotę! Choć miałem trudne chwile- kupiłem tą Colę, śpieszyło mi się z kabiną, to musiałem ją szybko wypić, no i nie było to łatwe, ale dałem radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Choć miałem trudne chwile- kupiłem tą Colę, śpieszyło mi się z kabiną, to musiałem ją szybko wypić, no i nie było to łatwe, ale dałem radę! Też mam ten problem, ale pomieszana z whisky, daje się spożyć w miarę gładko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Krzysztof- no i teraz to piszesz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 A zapasową owiewkę masz? Nie masz? Każdy teraz ma! Koniecznie rób zapasową! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Bartek- no rewelacja! Nie zrobiłem, więc absolutnie muszę zapasową owiewkę wykonać. Dzięki przyjaciele! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Podejrzewam że Bartek i Kesto zazdroszczą Ci tego ładnego modelu . I mają nadzieję iż w stanie po "wykonaniu owiewki " po prostu go rozwalisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Pomimo skoku w bok (Papi), kontynuuję prace przy Selfim. Przybyły lotki, zabudowane są serwa lotek z popychaczami. dźwigniami , które też robię sam, z płyt CD. Koła dostały obiecane im dekle. Niedługo koniec roboty i oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Wczoraj, wbrew zasadom, bo 13-ego, do tego przy dość konkretnym wietrze, Selfie poleciał po raz pierwszy, ale nie żałuję, bo się udało. Lata tak jak wygląda: taki "sportowy myśliwiec". Link do filmu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Naprawdę śliczna linia modelu, też takie lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi