Irek M Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Marek - zrezygnuj z tych gum amortyzacji podwozia i mocuj sprężynki. Gumy szybko parcieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Oczywiście mam sprężyny na zakończenie zostanie podmienione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Jak mógłbyś potem zrobić fotki tej ścianki z ruchomymi elementami amortyzacji to byłoby super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Jak mógłbyś potem zrobić fotki tej ścianki z ruchomymi elementami amortyzacji to byłoby super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 W związku z tym że w końcu zacznę składać Fokkerka z kitu mam kilka pytań ( nie robiłem takiego dużego modelu) bo będzie trzeba u Radka złożyć zamówienie. 1. Jaka linka do napędu sterów, naciągów -chodzi o średnicę. 2. Serwa o jakim udźwigu do sterów lotek. 3.Gdzie jest SC bo nie mam żadnych planów 4. Jakie sprężynki do podwozia i gdzie takowe można kupić. Dziękuje za wszelkie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 1. Linke kupujesz w sklepie wędkarskim o 20 kg wytrzymałości 2. Ja zastosowałem serwa KINGMAX DCS5215C koszt 59 zł moment obrotowy 16 kg przy 6 V 3. środek ciężkości 30% od natarcia 4. sprężynki zastosowałem z krzesła leżakowego musisz sobie coś dopasować wyślę zdjęcie. Pamiętaj o prawidłowym wykonaniu naciągów na skrzydłach, bardzo ważny temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Marek, ale jaka linka w wędkarskim? Chyba nie masz na myśli ani żyłki ani zwykłej plecionki wędkarskiej? Przy tej skali to linka stalowa pleciona nawet 1mm byłaby dobra. Są sklepy online sprzedające takie w odcinkach 5m od 0,3 do 1 czy 1,2mm. Jak Marek zauważył naciąg jest tu bardzo ważny bo to nie ozdoba tylko pracujący więc i same linki i kotwiczenie ich musi być solidne (chyba) . Mnie przy lądowaniu rwały się plecionki o wytrzymałości 20 pare kg, a krętliki morski o wytrzymałości 60kg rozciągały się. A to wszystko w modelu Pfalz o rozp. chyba ze 180cm. Dlatego zmieniłem wersję na górnopłata gdzie mocowanie skrzydła będzie solidniejsze czyli naciąg nie będzie już tak ważny. Natomiast z Moim Fokkerem idzie jak po grudzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Markowi chodzi o coś takiego https://www.wedkarski.com/akcesoria/6333-linka-stalowa-traper.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Moje też były z wędkarskiego. Mam jeszcze pare do mniejszych modeli. Tylko cięte były w 2,5m odcinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Do napędu steru wysokości i kierunku wystarczą linki wędkarskie o przekroju 0,67 mm można kupić na allegro , po wpisaniu Coated Core 7 . Do naciągów płatów dałem linki ze stali nierdzewnej splot 7x7 1 mm , też kupione na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Marek, ale jaka linka w wędkarskim? Chyba nie masz na myśli ani żyłki ani zwykłej plecionki wędkarskiej? Przy tej skali to linka stalowa pleciona nawet 1mm byłaby dobra. Są sklepy online sprzedające takie w odcinkach 5m od 0,3 do 1 czy 1,2mm. Jak Marek zauważył naciąg jest tu bardzo ważny bo to nie ozdoba tylko pracujący więc i same linki i kotwiczenie ich musi być solidne (chyba) . Mnie przy lądowaniu rwały się plecionki o wytrzymałości 20 pare kg, a krętliki morski o wytrzymałości 60kg rozciągały się. A to wszystko w modelu Pfalz o rozp. chyba ze 180cm. Dlatego zmieniłem wersję na górnopłata gdzie mocowanie skrzydła będzie solidniejsze czyli naciąg nie będzie już tak ważny. Natomiast z Moim Fokkerem idzie jak po grudzie.... Ja mam linkę stalową 1 mm, która napina skrzydła latam i nic się nie urywa, ster wystarczy 0,7 a jeżeli ktoś chce 1 mm również może dać. W przypadku tego modelu skrzydło montowane jest na rurze, więc nie mówimy o montażu na dwóch kołkach. Należy tylko pamiętać o śrubach rzymskich i prawidłowym zagnieceniu linki. W sobotę w wolnej chwili zamieszczę fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Witam jest jeszcze możliwość zakupu zestawu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Z wielką niecierpliwością czekam Szanowny Imienniku tych fotek, bo strasznie jestem ciekaw tego, jak te pięknie pachnące kwiaty trzymają Ci ten płat i co mają do tego jakieś kołki? Może podtrzymują te róże aby się zbytnio nie wyginały? Ale zobaczę i będę miał jasność.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Marek - skoro wyczytałeś "róże" to i powinieneś przeczytać "fiołki" , a nie kołki . Mniemam, że twój wpis dotyczył tylko i wyłącznie tego błędu ortograficznego. Ale jeśli nie to wyjaśniamy, że w tym modelu skrzydła mocowane są na bagnecie - rurze, a w moim większym bardziej na kołkach niż bagnecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Eee, Irku... O kołkach też było, a czym się podpiera róże, jak nie kołkami? No, może spec drabinkami, ale to mało istotne. Czytam, jak pisze i staram się czytać ze zrozumieniem, ale skoro było pisane o rURZe, to istotnie zmienia postać rzeczy. W sumie niby drobiazg, a jest o czym pisać, nieprawdaż? Ostatnio czytałem opracowanie nt. czytelnictwa w naszym pięknym kraju, tak dosyć szeroko pojętego. I okazuje się, że ponad 60% naszej narodowej populacji w ciągu roku nie przeczytało NAWET JEDNEGO tabloidu. A mnie się wydawało, że cała populacja mojej podkrakowskiej osady czyta wyłącznie "Fakt" i przepija tę lekturę "małpeczką"... Takie obserwacje czynię prawie każdego dnia, kupując coś w lokalnym spożywczaku. To taka mało miarodajna "obserwacja uczestnicząca" /jedna z metod badawczych socjologii/, upierdliwego socjologa , nigdy nie praktykującego w zawodzie. I tyle z mej strony w temacie upraw kwiatowych, a róż w szczególności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Przepraszam, ale w tym komputerze , którym piszę sam poprawia i nie zawsze zwrócę na to uwagę. Jest komputerem do pracy technicznej z maszynami a mnie zawsze kusi coś szybko napisać i tak się to kończy. Jeżeli chodzi o czytanie to jestem normalny, czytam książki, słabiej widzę i mam okulary, i zbyt szybko się nakręcam....... Witam jest jeszcze możliwość zakupu zestawu ? luty - marzec 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Marku! To, co napisałem o naszym "narodowym" czytelnictwie absolutnie nie odnosiło się do Ciebie i tego zabawnego w sumie błędu. Po prostu, tak mi się przypomniało, to co kilka dni temu przeczytałem, a zestawiłem to z prawie codziennymi obserwacjami, robionymi tu, na tej mojej wsi podkrakowskiej. Jeśli poczułeś się urażony, to bardzo Cię przepraszam i nie to było moim zamiarem. Życzę Ci i Twoim najbliższym spokojnych, zdrowych i radosnych świąt i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Marku! To, co napisałem o naszym "narodowym" czytelnictwie absolutnie nie odnosiło się do Ciebie i tego zabawnego w sumie błędu. Po prostu, tak mi się przypomniało, to co kilka dni temu przeczytałem, a zestawiłem to z prawie codziennymi obserwacjami, robionymi tu, na tej mojej wsi podkrakowskiej. Jeśli poczułeś się urażony, to bardzo Cię przepraszam i nie to było moim zamiarem. Życzę Ci i Twoim najbliższym spokojnych, zdrowych i radosnych świąt i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. Ja tego tak nie odbieram, bo to moja wina i koniec trzeba mi patrzeć w ekran jak piszę. Bardzo lubię czytać Twoje wpisy. Bardzo dziękuję za życzenia wzajemnie zdrowych i radosnych świat wszelkiej pomyślności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 luty - marzec 2019 to piszę się na jeden zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok 2019 obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich odwiedzających moją stronę życzy Marek z Rodziną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi