Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Ponieważ mam dwa duże nieloty to chciałbym wypróbować ten program może mi coś wyjaśni i male pytanko przy analizie profilu trzeba podać profil statecznika poziomego tylko u mnie przy makietach jest oryginalnie z rurek i w modelu tez jest plaski jak deska i co powinienem wpisać w nazwę profilu statecznika ??

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Cześć.

Przy płaskich płytkach możesz wsadzić NACA 0000-65, lub pobaw się krzywymi żeby wyglądała jak płaska płytka a jej wielkość i tak określa się w ustawieniach statecznika.

Analiza profilu statecznika poziomego jest potrzebna do analizy całego modelu bo sama analiza profilu statecznika poziomego, zwłaszcza w postaci płaskiej płytki jest ... mało przydatna?

A co to znaczy że są nielotne? Jak zwykle geometria, proporcje, dekalaż no i CG do sprawdzenia na start.

Opublikowano
2 godziny temu, Elvis napisał:

A co to znaczy że są nielotne? Jak zwykle geometria, proporcje, dekalaż no i CG do sprawdzenia na start.

O to, to. 

XFLR5 jest fajny do ogarnięcia problemów z profilem skrzydła. 

Jeśli problemem jest niestabilność, walenie się w zakręcie itp. to więcej powie ten arkusz:

http://www.tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip

Opublikowano
4 godziny temu, krzysiek 1 napisał:

Witam serdecznie

Ponieważ mam dwa duże nieloty to chciałbym wypróbować ten program może mi coś wyjaśni i male pytanko przy analizie profilu trzeba podać profil statecznika poziomego tylko u mnie przy makietach jest oryginalnie z rurek i w modelu tez jest plaski jak deska i co powinienem wpisać w nazwę profilu statecznika ??

Bez tytułu.jpg

3 godziny temu, Elvis napisał:

Cześć.

Przy płaskich płytkach możesz wsadzić NACA 0000-65, lub pobaw się krzywymi żeby wyglądała jak płaska płytka a jej wielkość i tak określa się w ustawieniach statecznika.

Analiza profilu statecznika poziomego jest potrzebna do analizy całego modelu bo sama analiza profilu statecznika poziomego, zwłaszcza w postaci płaskiej płytki jest ... mało przydatna?

Geometrie plaskiej plytki trzeba napisac/stworzyc.  Tutaj jest moja 3%:

FlatPlate3pc.jpg.ffd633a80f36ce4ac923ba2bc096964f.jpg

Flat plate 3%.dat

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.