krzysiek 1 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Witam serdecznie Ponieważ mam dwa duże nieloty to chciałbym wypróbować ten program może mi coś wyjaśni i male pytanko przy analizie profilu trzeba podać profil statecznika poziomego tylko u mnie przy makietach jest oryginalnie z rurek i w modelu tez jest plaski jak deska i co powinienem wpisać w nazwę profilu statecznika ??
Elvis Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Cześć. Przy płaskich płytkach możesz wsadzić NACA 0000-65, lub pobaw się krzywymi żeby wyglądała jak płaska płytka a jej wielkość i tak określa się w ustawieniach statecznika. Analiza profilu statecznika poziomego jest potrzebna do analizy całego modelu bo sama analiza profilu statecznika poziomego, zwłaszcza w postaci płaskiej płytki jest ... mało przydatna? A co to znaczy że są nielotne? Jak zwykle geometria, proporcje, dekalaż no i CG do sprawdzenia na start.
Patryk Sokol Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu 2 godziny temu, Elvis napisał: A co to znaczy że są nielotne? Jak zwykle geometria, proporcje, dekalaż no i CG do sprawdzenia na start. O to, to. XFLR5 jest fajny do ogarnięcia problemów z profilem skrzydła. Jeśli problemem jest niestabilność, walenie się w zakręcie itp. to więcej powie ten arkusz: http://www.tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip
Andrzej Klos Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 4 godziny temu, krzysiek 1 napisał: Witam serdecznie Ponieważ mam dwa duże nieloty to chciałbym wypróbować ten program może mi coś wyjaśni i male pytanko przy analizie profilu trzeba podać profil statecznika poziomego tylko u mnie przy makietach jest oryginalnie z rurek i w modelu tez jest plaski jak deska i co powinienem wpisać w nazwę profilu statecznika ?? 3 godziny temu, Elvis napisał: Cześć. Przy płaskich płytkach możesz wsadzić NACA 0000-65, lub pobaw się krzywymi żeby wyglądała jak płaska płytka a jej wielkość i tak określa się w ustawieniach statecznika. Analiza profilu statecznika poziomego jest potrzebna do analizy całego modelu bo sama analiza profilu statecznika poziomego, zwłaszcza w postaci płaskiej płytki jest ... mało przydatna? A co to znaczy że są nielotne? Jak zwykle geometria, proporcje, dekalaż no i CG do sprawdzenia na start. Geometrie plaskiej plytki trzeba napisac/stworzyc. Tutaj jest moja 3%: Flat plate 3%.dat
Rekomendowane odpowiedzi