krzysiek 1 Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Witam serdecznie Ponieważ mam dwa duże nieloty to chciałbym wypróbować ten program może mi coś wyjaśni i male pytanko przy analizie profilu trzeba podać profil statecznika poziomego tylko u mnie przy makietach jest oryginalnie z rurek i w modelu tez jest plaski jak deska i co powinienem wpisać w nazwę profilu statecznika ??
Elvis Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Cześć. Przy płaskich płytkach możesz wsadzić NACA 0000-65, lub pobaw się krzywymi żeby wyglądała jak płaska płytka a jej wielkość i tak określa się w ustawieniach statecznika. Analiza profilu statecznika poziomego jest potrzebna do analizy całego modelu bo sama analiza profilu statecznika poziomego, zwłaszcza w postaci płaskiej płytki jest ... mało przydatna? A co to znaczy że są nielotne? Jak zwykle geometria, proporcje, dekalaż no i CG do sprawdzenia na start.
Patryk Sokol Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2025 2 godziny temu, Elvis napisał: A co to znaczy że są nielotne? Jak zwykle geometria, proporcje, dekalaż no i CG do sprawdzenia na start. O to, to. XFLR5 jest fajny do ogarnięcia problemów z profilem skrzydła. Jeśli problemem jest niestabilność, walenie się w zakręcie itp. to więcej powie ten arkusz: http://www.tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip
Andrzej Klos Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Opublikowano 30 Sierpnia 2025 4 godziny temu, krzysiek 1 napisał: Witam serdecznie Ponieważ mam dwa duże nieloty to chciałbym wypróbować ten program może mi coś wyjaśni i male pytanko przy analizie profilu trzeba podać profil statecznika poziomego tylko u mnie przy makietach jest oryginalnie z rurek i w modelu tez jest plaski jak deska i co powinienem wpisać w nazwę profilu statecznika ?? 3 godziny temu, Elvis napisał: Cześć. Przy płaskich płytkach możesz wsadzić NACA 0000-65, lub pobaw się krzywymi żeby wyglądała jak płaska płytka a jej wielkość i tak określa się w ustawieniach statecznika. Analiza profilu statecznika poziomego jest potrzebna do analizy całego modelu bo sama analiza profilu statecznika poziomego, zwłaszcza w postaci płaskiej płytki jest ... mało przydatna? A co to znaczy że są nielotne? Jak zwykle geometria, proporcje, dekalaż no i CG do sprawdzenia na start. Geometrie plaskiej plytki trzeba napisac/stworzyc. Tutaj jest moja 3%: Flat plate 3%.dat
Elvis Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Koledzy, bawię się dalej "testując" róże profile i zastanawia mnie jedna rzecz; po zrobieniu de-rotate profilu jego nos wędruje na środek osi ale spływ przesuwa się powyżej niej, po zrobieniu normalize robi się na odwrót - spływ wędruje na oś a nosek poniżej osi. Wygląda jakby cięciwa ustawiała się na ujemnym kącie. Czy to normalne i ew. jak to "naprawić"? Wrzucam przykładowo jakiś AG i po zabiegach fajnie leży cięciwa na osi a przy tym moim narysowanym j.w. Przykładowe zdjęcie Edit: W flow5 po zabiegach profil leży normlanie.
Patryk Sokol Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja Zrób derotate drugi, albo i trzeci raz 1
Andrzej Klos Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Dla ogolnej wiedomosci: Rozwoj XFLR5 zostal zatrzymany. Ale za to Flow 5 jest juz darmowy i mozna go sciagnac!
Patryk Sokol Opublikowano 22 Maja Autor Opublikowano 22 Maja 7 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Dla ogolnej wiedomosci: Rozwoj XFLR5 zostal zatrzymany. Ale za to Flow 5 jest juz darmowy i mozna go sciagnac! Generalnie tak, ale np ja się twardo trzymam XFLR5 jeśli nie muszę kadłuba w obliczenia włączać. Powody są np. takie: https://github.com/techwinder/flow5/discussions/52 XFLR5 jest nieco mniej kapryśny
Andrzej Klos Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja Tak wiem, Flow 5 ma jeszcze swoje problemy. Uzywam oba i porownuje.
pjk11 Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja 9 hours ago, Patryk Sokol said: Generalnie tak, ale np ja się twardo trzymam XFLR5 jeśli nie muszę kadłuba w obliczenia włączać. Powody są np. takie: https://github.com/techwinder/flow5/discussions/52 XFLR5 jest nieco mniej kapryśny Z tego co wiem jestes prze...m z aerodynamiki wiec wspomoz swoja wiedza projekt.
Patryk Sokol Opublikowano 22 Maja Autor Opublikowano 22 Maja 5 godzin temu, pjk11 napisał: Z tego co wiem jestes prze...m z aerodynamiki wiec wspomoz swoja wiedza projekt. A co ma jedno do drugiego? Ani ze mnie ekspert od implementacji metod numerycznych, ani się znam na programowaniu. Tyle pomogę, że bugi zgłaszam.
pjk11 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja Aha. Myslalem ze programujesz. Zglaszanie bugow to tez pomoc. Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi