Skocz do zawartości

Numer VIN auta używanego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do kupna auta a konkretnie Skody Superb z 2006 r. przyprowadzonej z Niemiec (pierwszy właściciel, bezwypadkowy, niski przebieg - jednym słowem tzw. igła :) )

Czy ktoś z Kolegów na forum ma możliwość sprawdzenia w ASO Skody numeru VIN pojazdu?

Interesuje mnie info o przebiegu, przeprowadzonych naprawach blacharsko-mechanicznych itp.

Sprzedawca twierdzi, że ostatnia wizyta w ASO była w 2014 roku.

Czy jest ktoś kto byłby wstanie mi pomóc? 

Opublikowano

O cudownych samochodach z Niemiec polecam poczytac tutaj:

http://sprowadzanieaut-czeslaw555.blogspot.co.uk/

Strone prowadzi uzytkownik z forum Forda.

10 letni Superb z Niemiec bedzie mial minimum 250 000 km. Sprawdz na autoscout24.de ile takie samochody kosztuja z porownywalnym wyposazeniem. Secundo - zobacz jakie srednie przebiegi tam maja samochody, tertio - jezeli cena jest nizsza niz na tamtych portalach to zastanow sie skad ta cena jest nizsza?

Opublikowano

O cudownych samochodach z Niemiec polecam poczytac tutaj:

http://sprowadzanieaut-czeslaw555.blogspot.co.uk/

Strone prowadzi uzytkownik z forum Forda.

10 letni Superb z Niemiec bedzie mial minimum 250 000 km. Sprawdz na autoscout24.de ile takie samochody kosztuja z porownywalnym wyposazeniem. Secundo - zobacz jakie srednie przebiegi tam maja samochody, tertio - jezeli cena jest nizsza niz na tamtych portalach to zastanow sie skad ta cena jest nizsza?

Dzięki za link do tego bloga - sporo ciekawych informacji i praktycznych porad przy kupnie auta.

Jeżeli chodzi o około 10 letniego Superb-a z Niemiec to przebiegi podane w ogłoszeniach na autoscout24  oscylują w granicach 53 tyś. km - 188 tyś km.

http://www.autoscout24.pl/wyniki?cid=0&atype=C&sort=three_tier_rank&desc=0&makemodelmodelline=65&mmvco=1&make=65&mmvmk0=65&model=16621&mmvmd0=16621&makemodelmodelline=16621&version=&body=6&pricefrom=5000&priceto=7000&fregfrom=2005&fregto=&kmfrom=&kmto=&fuel=B&gear=&PowerType=kW&powerfrom=&powerto=&powerFromRaw=&powerToRaw=&zipc=D&zip=&lat=&lon=&myPlace=&cy=D&bcol=&doorfrom=&doorto=&seatsfrom=&seatsto=&uph=&icol=&prevownersid=&offer=&ustate=A%2CN%2CU&emclass=&custtype=&adage=

W okolicy 250 tyś km przebiegu nie znalazłem... (na tej stronie)

Ceny aut na naszych krajowych popularnych serwisach internetowych są zbliżone z tymi na mobile.de czy też autoscout24.de

Wniosek nasuwa się taki, że sprowadzony do polski po opłatach z kompletem opon zimowych, który jest w takiej samej cenie co na zagranicznych portalach musi być kombinowany niestety...

Niestety nie ma w Europie centralnego rejestru przebiegu aut... U nas w Polsce powstał jakiś czas temu portal https://historiapojazdu.gov.pl/ wpisałem z ciekawości dane swojego auta i wyskoczyły informacje od 2013 roku (jak dobrze pamiętam) na temat przebiegu, który był spisywany podczas corocznego przeglądu technicznego.

Znalazłem link ale nie sprawdzałem , koszt raportu to tylko 9zł :

https://www.autodna.pl/

Obawiam się, że tam będą informacje, które można pozyskać za darmo w necie czyli rok produkcji, kraj produkcji, rodzaj silnika itd.

Myślałem, że kupno nowego (starego) auta będzie nieco prostsze...

Opublikowano

Tanio, szybko, dobrze - wybierz dwa z tych trzech cech :)

Z uzywanych aut to niestety pewne sa tylko trzy zrodla:

1. od pierwszego/drugiego wlasciciela z polskiego salonu, z pelna historia serwisowa

2. auto poleasingowe - z pelna historia - nawet jezeli ma duzy przebieg to bank wymaga robienia przegladow w ASO na oryginalnych czesciach (ale to czesto dotyczy aut tylko do 3 -5 lat)

3. samodzielny wypad po auto do Niemiec - aby ustrzec sie kombinatoryki posrednika (krecony, klepany, zvatowany...).

Ja swojego obecnego samochodu szukalem blisko 2 lata :) Ostatecznie wybralem opcje 2 - z tym ze udalo sie dorwac 3 latka z przebiegiem 100 000 km.

Opublikowano

W Niemczech największa sieć autostrad a samochody wszystkie z przebiegiem do 200 000km.

Daje to chyba do myślenia ???

Hahaha

Opublikowano

Tomku w takim razie według Ciebie wszystkie te auta, do których podałem link (9 z nich jest od osób prywatnych reszta z komisów) ma kręcony licznik o jakieś 100-150 tyś km ??

Opublikowano

Dzięki za link do tego bloga - sporo ciekawych informacji i praktycznych porad przy kupnie auta.

Jeżeli chodzi o około 10 letniego Superb-a z Niemiec to przebiegi podane w ogłoszeniach na autoscout24  oscylują w granicach 53 tyś. km - 188 tyś km.

http://www.autoscout24.pl/wyniki?cid=0&atype=C&sort=three_tier_rank&desc=0&makemodelmodelline=65&mmvco=1&make=65&mmvmk0=65&model=16621&mmvmd0=16621&makemodelmodelline=16621&version=&body=6&pricefrom=5000&priceto=7000&fregfrom=2005&fregto=&kmfrom=&kmto=&fuel=B&gear=&PowerType=kW&powerfrom=&powerto=&powerFromRaw=&powerToRaw=&zipc=D&zip=&lat=&lon=&myPlace=&cy=D&bcol=&doorfrom=&doorto=&seatsfrom=&seatsto=&uph=&icol=&prevownersid=&offer=&ustate=A%2CN%2CU&emclass=&custtype=&adage=

W okolicy 250 tyś km przebiegu nie znalazłem... (na tej stronie)

Czyli ma byc benzyna? Przy benzynie jest lepiej :) Diesle maja od min 100 do 285 tys km. bez ograniczen cenowych przebiegi skacza do 330 tys km.

Opublikowano

Ja na szczęście mam kolegę który ściąga auta z Niemiec. Dogadalismy się z datą wyjazdu i takim cudem wybrałem sobie autko i przyjechałem nim do Pl. Koszt dojazdu Poznań-Berlin+tłumaczenie przy transakcji kosztowało mnie 400zl. Samochód nie najmłodszy Ale za ten którym przyjechałem zaplacilbym w Polsce ok 8-10tys a kosztował mnie z rejestracją i dodatkowymi kosztami 5.500 zł. Dodam z prze bieg 248 tys(benz), bez uszkodzeń, nie wymagający napraw blacharskich

Opublikowano

Będąc w Niemczech pod Erlargen i Norymbergią byłem w kilku "komisach" dla Niemców. Wnioski Auta 3-5 letnie. Bardzo zadbane ! Po przeglądzie etc Nowe opony wielu naszych kolegów uznało by ze to nowe auta !!!! I pewnie tak by je sprzedawali natomiast przebiegi tych aut zaczynały się od 140 tys 160 tys w górę. Proszę o tym pamiętać nie było auta z mniejszym przebiegiem!

Opublikowano

Tomku w takim razie według Ciebie wszystkie te auta, do których podałem link (9 z nich jest od osób prywatnych reszta z komisów) ma kręcony licznik o jakieś 100-150 tyś km ??

150?

Raczej 300,

Kupiony mój pierwszy Espace miał na liczniku 170 000 km, po wizycie u kolegi w renówce okazało się,że 260 000 miał na ostatnim przeglądzie 3 lata przed moim zakupem. Szacunkowo wycenili go na 0,5 mln kilometrów :)

Przy zakupie kolejnego Espace nawet nie pytałem o przebieg.

I jeszcze jedna ciekawostka z naszych komisów, wszystkie samochody maja 150-170 tys km, czyżby wszyscy na zachodzie sprzedawali samochody tylko patrząc na licznik????

Opublikowano

Kupuje się autko z największym przebiegiem, najmniejsza szansa że coś było kręcone:-))

A tak wogóle to nie przebieg się liczy tylko stan pojazdu, co z tego że autko przejechało 500000km po niemieckich autostradach w porównaniu do takiego które ma 100000km po dziurawych górskich drogach gdzieś na jakimś za.upiu.

Opublikowano

Jutro jadę oglądać Forda B-max do Radomia. Pojazd z maja 2013 roku ma na "szafie" 128000 km czyli ponad 40 tys. rocznie z silnikiem benzynowym. Przebieg potwierdzony bo jest pełna historia serwisowa . Od lat jeżdżę fordami. Pierwszego Focusa którego nabyłem miał po 2,5 rocznej eksploatacji 98 tyś. km . 25 lat pracuję na OSKP a moim największym hitem co pamiętam był ford C-max który "skręcony" został z ponad 500 tyś. km na popularne 180 tyś km. ale stan był bardzo dobry także jak Paweł pisze to się liczy. Reasumując przebiegi w okolicach 40 tyś.i więcej, rocznie to przewidywalny standard dla aut z zachodniej granicy ale i w naszym kraju też kilometry lecą. Nasz lotniskowy Fiat Doblo dobija 6 setki a jest z 2003 roku . Szewc bez butów chodzi...Kupowałem kilka lat temu żonie w Gnieźnie Daihatsu Siriona z 2007. W połowie drogi do domu załapałem że był kombinowany przebieg bo mistrz który cofał licznik, jednocześnie go zablokował. Przebieg dzienny liczy ale ogólny stoi do dzisiaj jak zamurowany. Ile ma przebiegu ?

nie wiem :) ale śmiga aż miło do dzisiaj.Pozdrawiam

Opublikowano

Przymierzałem się kiedyś do kupna autka i miałem dostęp do info serwisu. Autko z serwisowym przebiegiem miało 90kkm, a jak się okazało póżniej było grubo ponad 300kkm. Sposób jest prosty po kupnie autka właściciel jeździ sobie spokojnie i robi niezbędne wymiany serwisowe w garażu u kolegi. Jak autko ma już sporo przejechane to cofka licznika i na oficjalny przegląd do serwisu, taka operacja kilka razy powtórzona i autko ma "udokumentowany" mały przebieg, a faktycznie kilkukrotnie większy. Ale jak już wspomniałem wcześniej to nie o przebieg w tym wszystkim chodzi...

• Lubię to 1
Opublikowano

Paweł ta sytuacja, o której piszesz rozumiem, że związana była z autem od początku użytkowanym w Polsce? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że typowy Niemiec tzw. Hans kombinuje w ten sposób... Stać ich na korzystanie z ASO i wydaje mi się, że to robią. Także sprawdzanie VIN-u niemieckich aut ma chyba sens? Tylko jak pisałem wcześniej nie mam dostępu do serwisu skody czy też innych serwisów autoryzowanych...

Opublikowano

Michał podejdź ta skoda z właścicielem do salonu czy aso i powinni bez problemu podać ci historie serwisową. Bynajmniej w Lublinie tak jest. Właścicielowi podadzą ale kandydatowi na właściciela juz nie.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Paweł ta sytuacja, o której piszesz rozumiem, że związana była z autem od początku użytkowanym w Polsce? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że typowy Niemiec tzw. Hans kombinuje w ten sposób... Stać ich na korzystanie z ASO i wydaje mi się, że to robią. Także sprawdzanie VIN-u niemieckich aut ma chyba sens? Tylko jak pisałem wcześniej nie mam dostępu do serwisu skody czy też innych serwisów autoryzowanych...

Kombinują nie gorzej niż u nas a może i lepiej tyle że u nich takie sprawy są" zamiatane pod dywan" a jeśli zrobi się już naprawdę głośno starają się zwalić winę na innych byle tylko" czystym " być

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.