young Opublikowano 16 Października 2016 Opublikowano 16 Października 2016 Postanowiłem kontynuować moją przygodę z DLG. Po pierwszym modelu wykonanym własnoręcznie od podstaw jakim była mimi http://pfmrc.eu/index.php?/topic/55791-moje-pierwsze-dlg-ciekawo%C5%9B%C4%87-jak-si%C4%99-rzuca/ Czas na model doskonalszy czyli nie robiony własnoręcznie . Przy budowie małego DLG dużo się nauczyłem ale jeszcze więcej zrobiłem błędów (za ciężki !!!!), dlatego poniżej zaprezentuję składanie nowego modelu. Na początek poważyłem podzespoły modelu o rozpiętości 1500 mm, skrzydło z lotkami. Ważenie na wadze kuchennej czyli plus/minus. skrzydło 147 g kadłub 40 g statecznik pionowy 6 g statecznik poziomy 8 g serwa 4 szt 30 g kabinka 2 g drobnica ok 10 g odbiornik 4 g bateria ????? do 30 g RAZEM ok 277 g czyli jak zmieszczę się do 280 g to będę miał DLG, jak będzie cięższy to będę miał lekki szybowiec Jaki to model ? wyjdzie na zdjęciach które zamieszczę z montażu. 1
d2f Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Mój obecny ulubiony model dlg przed wyważeniem ważył 280. Niestety doszło 9g ołowiu. Z czasem 10g napraw. Jak na 299g uważam, że lata dobrze. Czasami myślę o balascie w wietrzne dni.
young Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Opublikowano 1 Listopada 2016 Cześć. Jeden dzień w domu po delegacjach i udało mi się skompletować zasilanie. W zależności od konieczności dobalastowania dziobu użyje odpowiedniej wagi pakiet. Poniżej fotka baterii wraz z parametrami (waga pakietu, pojemność )
young Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Opublikowano 1 Listopada 2016 Spinacza przypomina ... Dokładnie tak
Łukasz99 Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 RAZEM ok 277 g czyli jak zmieszczę się do 280 g to będę miał DLG, jak będzie cięższy to będę miał lekki szybowiec Jaki to model ? wyjdzie na zdjęciach które zamieszczę z montażu. Jak wyjdzie 281g to wkręcasz hak zamiast kołka? Bez przesady... nawet 300g będzie bardzo dobrze latał. 4szt serw ważące 30g? Jakie to mikro serwa?
msp-elektronik Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 W DLG to raczej nie problem. 2x dymondD47=2x4,7g i 2 x dymond D60=2x9g i spokojnie się mieścisz w 30g ????
Patryk Sokol Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Ba... Dla większości rzucających 4xD47 jest jak najbardziej ok. Problemem jest za to ich cena, kiedyś tak drogie nie były... Stąd ja się zastanawiam nad czymś takim:http://www.hyperflight.co.uk/products.asp?code=BMS-101HV&name=blue-bird-bms-101hv-servo-7-6mm-4-4g-1-1kg-cm Cena nie taka straszna, metalowe tryby i możliwość zasilania z 2s. Pytanie tylko czy ktoś stosował, z jakością serw różnie niestety bywa.
bluuu Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Ba... Dla większości rzucających 4xD47 jest jak najbardziej ok. Problemem jest za to ich cena, kiedyś tak drogie nie były... Stąd ja się zastanawiam nad czymś takim: http://www.hyperflight.co.uk/products.asp?code=BMS-101HV&name=blue-bird-bms-101hv-servo-7-6mm-4-4g-1-1kg-cm Cena nie taka straszna, metalowe tryby i możliwość zasilania z 2s. Pytanie tylko czy ktoś stosował, z jakością serw różnie niestety bywa. no właśnie, zaczyna się problem ostatnich 2 lat - czyli serwa Do D47 mam stosunek mieszany bo jedno mi się rozsypało (zębatki) po paru lotach na ... sterze kierunku Bluebird (innej serii) nie wzbudza żadnego zaufania w kwestii jakości wykonania (ale działa). Może przypadek z tym D47 ... ale wątpliwość zostaje.
young Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Opublikowano 2 Listopada 2016 Może nie w temacie spinacze ale mam Bluebird o dużej mocy i są bardzo trwałe. Kupione ze 2 lata temu.
young Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Opublikowano 2 Listopada 2016 Dziś przyszły serwa. Jako że chwilowo mam mocno ograniczony budżet zamówiłem 2 szt Redox S90 i 2 szt TP SG 50. Dla tych co pytali podaję łączną wagę 4 serw z kabelkami - 32 gramy. Tak wiem do takiego modelu takie serwa ...... W sobotę złożę wszystko razem i wrzucę fotki.
Patryk Sokol Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Mój zestaw 2xSG-50 i 2xSG-90 przeżył dwa modele A, że były mało precyzyjne... Co do D47 - za "moich czasów" (czyli w końcówce poprzedniej dekady) to D47 były naprawdę solidne. Teraz często słyszę opinie, że się sporo popsuły. Moje ostatnie dwie sztuki (kupione w 2009r) jakieś cztery lata temu odleciały w termice, w siną dal.
Wiesiek Opublikowano 3 Listopada 2016 Opublikowano 3 Listopada 2016 Co do D47 - za "moich czasów" (czyli w końcówce poprzedniej dekady) to D47 były naprawdę solidne. Teraz często słyszę opinie, że się sporo popsuły. Moje ostatnie dwie sztuki (kupione w 2009r) jakieś cztery lata temu odleciały w termice, w siną dal. Patryk te serwa nadal sa dobre,tylko nazwa i cena sie zmienila,teraz to Robbe FS-31 .Do SK i SW od biedy moga byc,ale do skrzydla nie polecam.
d2f Opublikowano 3 Listopada 2016 Opublikowano 3 Listopada 2016 W najnowszym moim dlg - Spinaczu - siedzą 2xSG-50 i 2xSG-90 i zdaje się, że dają sobie doskonale radę. Na chwilę obecną - nie mam żadnych zastrzeżeń.W moim pierwszym dlg też siedzą 4szt SG-90 i do tej pory nie zawiodły. IMHO warto też spojrzeć EMAX ES-9051 - 4,3g Digital - 0,8kg/cm - cyfrowe i mogę je polecić. Są tanie, dostępne, szybkie, lekkie, małe i dość trwałe. Używam w 2 modelach dlg (sezon i 2 sezony) w skrzydłach i w jednym na wysokości. Zastąpiły HS-81 (lotki) i D60 (wysokość), które padły po miesiącu latania (ale były już wcześniej używane).
young Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 Witam, Z braku czasu małe postępy. Wklejony statecznik i wstępnie przygotowane serwa i dźwignie lotek. Uwaga aby pewnie osadzić w dedykowanym wgłębieniu statecznik poziomy należy podpiłować wieżyczkę. Jak tego nie zrobimy to można źle wkleić o jakieś 2-3 stopnie statecznik. Pierwszy raz ciołem w tak dziwnym materiale wnęki pod serwa - fotki. Dobrze że okleiłem żółtą taśmą. Strasznie trzeba uważać! Statecznik wkleiłem na cyjan a dźwignie i serwa na epidiam.
cZyNo Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Dźwignie efektowne o ile stopni wychylają sie lotki w dół?
samolocik Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Widzę, że przydałaby się 2-3 stronicowa, obrazkowa instrukcja montażu w zestawie.
young Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 Dźwignie efektowne o ile stopni wychylają sie lotki w dół?Wg instrukcji która jest w zestawie lotki w dół 60°. Natomiast to co mi się nie podoba to lotka się "ugina" wzdłuż o ile przy dźwigni da radę 60°to na końcu lotki wychodzi ok 56°. Może powodem tej sytuacji jest że to jeszcze nowe nie wyrobione?
Wiesiek Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Widzę, że przydałaby się 2-3 stronicowa, obrazkowa instrukcja montażu w zestawie. Piotr wystarczy krotki film:https://youtu.be/R3ebSOzRwlI Naped lotek faktycznie wyglada pancernie,na filmie duzo lepiej
cZyNo Opublikowano 13 Listopada 2016 Opublikowano 13 Listopada 2016 Wg instrukcji która jest w zestawie lotki w dół 60°. Natomiast to co mi się nie podoba to lotka się "ugina" wzdłuż o ile przy dźwigni da radę 60°to na końcu lotki wychodzi ok 56°. Może powodem tej sytuacji jest że to jeszcze nowe nie wyrobione? Tym to bym sie wcale nie przejmował. Jesli na obu jest tak samo.
Rekomendowane odpowiedzi