AndrzejC Opublikowano 18 godzin temu Autor Opublikowano 18 godzin temu 22 godziny temu, stan_m napisał: Gram dalej. Andrzeju, jako uważny czytelnik Twoich komentarzy mówię co następuje: czop urwał się z powodu korozji zaistniałej na skutek niewłaściwego przechowywania silnika (silnik z paliwem i wodą w karterze w pozycji pionowej, czop opuszczony korbowodem w dół a przez to zanurzony w mieszance paliwowo-wodnej). I nawet nie wiesz Kolego Stanisławie jak się cieszę🙂 Bo jednak moje pisanie trafia i może komuś pomoże. Ale co do problemu to nie to. Panowie myślą,że się mądrzę i gram takiego co wszystko wiem... A ja mam to rozegrane jakieś 30 lat temu. Koledzy nawet najwięksi Silnikowcy też nie do końca mogą wiedzieć o co chodzi z tym brązowym nalotem. Bo to w zasadzie jest problem dotyczący silników "wodnych". I to jest raczej chemia organiczna. Ale w sumie to jest także problem z działu remontowania dużych maszyn... Kiedyś w mojej szkole technicznej, najpierw zawodowej, a później technikum uczyli nas dzieciaków nie tylko teorii. Uczyli nas praktyki także od piłowania zawiasów, czy młotków po naprawę naszych warsztatowych maszyn i kibli także...( Bo debile wrzucali do toalet różne dziwne rzeczy) i jak jednego złapaliśmy to gołymi rękami czyścił kibel...I się nie buntował, bo własnym łbem by czyścił. Na dziale REMONT rozbieraliśmy maszyny i naprawialiśmy.I stąd wiem. Na razie tyle jakby ktoś miał swoją teorię to piszcie, bo sprawa jest na prawdę prosta.. Na zachętę zdjęcie. Kombinujcie bo na zdjęciu jest rozwiązanie. A.C.
RomanJ4 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Brązowy nalot na wale (pod łożyskiem) to najczęściej efekt tzw korozji ciernej(z ang. fretting corrosion). Powstaje w wyniku mikrodrgań(mikroruchów) między pierścieniem łożyska a wałem(przecież metal też nie jest idealnie sztywny). Drobne drgania powodują tarcie metal-metal, co odrywa mikroskopijne cząsteczki metalu. Te cząsteczki utleniają się (rdzewieją) pod wpływem tlenu, tworząc charakterystyczny, drobny, brązowy lub czerwonobrązowy pył, który miesza się z olejem i w dłuższym czasie osadza jako nalot. Brązowy nalot to nie tylko osad, ale często wynik "wgryzania się" korozji w metal. Prowadzi to na dłuższą metę do powstawania większych wżerów i niszczenia powierzchni wału. Tyle mówi trybologia... Tu nieco o tym zagadnieniu odnośnie łożysk ślizgowych.. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-426fa869-ac05-486f-bf87-e672ee6bc71d/c/228_323_A_EiT_NAPADLEK_WOZNIAK_CHRZANOWSKI_LEONIUK.pdf&ved=2ahUKEwi2sJHMwPWSAxUMLRAIHQi2PQ04ChAWegQIGhAB&usg=AOvVaw1zfrQwtEFTdoFTf4MHMqbO
Rekomendowane odpowiedzi