TeBe Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Oj, czy to oznacza, że będę musiał zapłacić cło i VAT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Z nimi to nigdy nic nie wiadomo. Jest opcja ze to oclą i jak będziesz miał pecha to to z tydzień tam spędzić może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Sama informacje, że paka trafiła do urzędu jeszcze nie oznacza cła. Tam zrobią losowanie i na kogo wypadnie .... Tak się to podobno z grubsza odbywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 O ile mnie pamięć nie myli to jeśli paczka jest opisana jako zabawki/modele to cło nie obowiązuje - VAT to co innego Możesz otrzymać list z wezwaniem do przedstawienia dowodu zakupu, potwierdzenia płatności, ale nie musisz. Można to załatwić na e-mail, nie trzeba się fatygować osobiście. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Wg mnie powyżej kwoty 150$ może być cło. VAT jest prawie zawsze. Z moich doświadczeń (choć niewielkich) - jak jest lekka paczka i poniżej 50$ to zazwyczaj puszczają bez niczego, jak powyżej 50$ to już dowalają 23%.... VATu. Cła nie płaciłem. Można to załatwić osobiście - konieczne są dwie wizyty (deklaracja i płatność) i kolejna jak się papiery przeprocesują - odbiór. Można zdalnie - tylko doliczą jeszcze naście PLN za dostawę paczki do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 To nie do końca tak. Jakiś czas temu chyba zmieniły się tabele opłat celnych. Istotne są bardziej szczegółowe informacje np. model drewniany, metalowy, plastikowy - od tego zależy stawka celna (może, ale nie musi być zerowa). Kiedyś wpisywało się modele lub części do modeli redukcyjnych i z cłem był spokój. Teraz jak zawieziesz tłumaczenie faktury i będziesz czekał na odprawę i wydanie przesyłki (Warszawa, Łączyny) to jak celnik nie będzie wiedział wszystkiego to wyjdzie do Ciebie i dopyta (np. jaki to model), a jak nie będzie mógł / chciał zapytać, to zrobi po swojemu = dowali cło. Ja osobiście niedawno płaciłem cło + VAT za przesyłkę z HK wartości 53$ . Nie muszą być dwie wizyty w UC. Możesz odesłać papiery pocztą i czekać na przesyłkę - naliczoną kwotę zapłacisz przy doręczeniu przesyłki. Możesz papiery zawieźć osobiście i tu są kolejne możliwości. Celnik może Ci zaproponować, abyś zaczekał - po ok. godzinie idziesz do kasy opłacić ewentualne należności i wychodzisz z przesyłką pod pachą. Może być tak, że nie będą w stanie od razu dokonać odprawy, albo Ty nie będziesz chciał czekać - wówczas doręczą przesyłkę i zapłacisz doręczycielowi przy odbiorze. Ćwiczyłem wszystkie te opcje. PS: Celnicy lubią mieć potwierdzenie z PayPala, karty kredytowej, przelew - kwota wypisywana przez sprzedawców na fakturach, deklaracjach średnio ich interesuje. Niestety w tej kwestii sporo się nauczyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Urząd Celny Warszawa ul. Łączyny 8 mnie zaprasza ;-) No to jutro jadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 No to byłem. Pan Celnik uprzejmy, ale dopytywał się bardzo, czy części do "samolotu zabawki" wycięte są na pewno z DREWNA i kazał mi to wyraźnie napisać. Jutro o 11:30 wyrok i odbiór :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Bo widzisz, za duży model budujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Cło zero, VAT niestety liczony od wartości łącznej tartaku i przesyłki. Ech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dostałeś serduszko z napisem [Wspieram program 500+] ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Wyszło tak: - tartak 160 CAD - przesyłka 125 CAD - VAT 208 PLN Wiem, dużo. Ale nie żałuję. Pierwszy raz macam tartak w takiej jakości. Przepalenie idealne. Tak, wiem, to jest cięte pod listwy calowe, ale jakoś sobie poradzę. I każdy element ma grawerkę (oznaczenie elementu) zgodną z planami. Mistrzostwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Tu masz listwy i balse w calowych wymiarach. O ile balse da się przeskoczyć to z listwami będzie ciężko i zawsze będzie luz w stosunku do naszych meterycznych litewek. http://shop.fun-modellbau.de/de/Werkstoffe--Kleber--Balsaholz--Kieferleistenbelizell--beli-zell--Hobby-foam--kleber--balsaholz--Leisten--kiefer--abachi-fun-modellbau-de/Balsaholz--Balsaleisten--Kieferholz--Leisten--in-inch-massen--fun-modellbau-de/Kieferleisten-in-inch--Balsaholz--Balsaleisten--Kieferholz--Leisten--in-inch-massen--fun-modellbau-de-178/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zeznam co i jak. To może być ciekawy temat. Tu masz listwy i balse w calowych wymiarach. O ile balse da się przeskoczyć to z listwami będzie ciężko i zawsze będzie luz w stosunku do naszych meterycznych litewek.http://shop.fun-modellbau.de/de/Werkstoffe--Kleber--Balsaholz--Kieferleistenbelizell--beli-zell--Hobby-foam--kleber--balsaholz--Leisten--kiefer--abachi-fun-modellbau-de/Balsaholz--Balsaleisten--Kieferholz--Leisten--in-inch-massen--fun-modellbau-de/Kieferleisten-in-inch--Balsaholz--Balsaleisten--Kieferholz--Leisten--in-inch-massen--fun-modellbau-de-178/ Za takie pieniądze to sobie zrobię piłę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Wiem cena jest dość zaporowa. Ja tez robie nie pierwszy model z calowych planów ale ja sam wycinamy elementy i juz w trakcie wycinania pozbywam się calowych otworów na listwy. Sam tez wycinam listwy balowe ale bardzo ciężko u nas w kraju o naprawdę twardą balse nadającą się na listwy. Będę wdzięczny jak ktoś da namiar na taką twardą balse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Znalazłem stolarza z piłą precyzyjną. Jutro lub pojutrze będę miał calowe listwy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Znalazłem stolarza z piłą precyzyjną. Jutro lub pojutrze będę miał calowe listwy :-) Czy mógłbyś się podzielić namiarem, może innym forumowiczem się przyda, a jak gość jest dobry to i Polak zarobi, a to zawsze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Listwy calowe dotarły. D.. nie urywają, więc na razie namiarem nie będę się dzielił. Stolarz słusznie uznał, ze jego maszyna jest za mało precyzyjna do takiej produkcji. Ale napieramy, może a jakiś czas coś z tego wyjdzie. Miałem bardzo pouczającą dyskusję o kierunkach pozyskiwania drobnosłojowej sosny. Czas zatem rozpocząć klejenie. No i to niestety - pomimo posiadania planów i tartaku od tego samego autora - nie będzie łatwe ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Tak chwaliłem Martina za jakość tartaku, a tu zonk. Po przystąpieniu do montażu okazało się, że brakuje dwóch formatek, jednej balsowej niewielkiej (to nie problem), i jednej dużej sklejkowej z mocno skomplikowanymi i ważnymi elementami. Zgłosiłem problem, czekamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Martin się zachował wzorowo. 16:46 naszego czasu - czyli poniedziałek 10:36 u niego - dostałem maila z Canadian Post o przyjęciu przesyłki dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi