MareX Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jutro wstawię fakturkę. Do Liroya mam dalej niż bliżej i sporadycznie tam bywam. W Casto są dwie skrzynie ze ściankami sklejki "lotniczej", z których to powybierałem sobie, to co uważałem, że może się nadać, pan każdą deskę pomierzył, wypisał kwit i w kasie wyłożyłem 42 z groszem zł polskich i z paragonem w garści udałem się po fakturę VAT, bo przecież kupowałem wyposażenie dla firmy. Z tych desek zrobię zacne regały ekspozycyjne, lub inne, przydatne w firmie urządzenie. Po południu dumałem nad ścianą dla mocowania silnika. Mierzyłem, liczyłem, rysowałem i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Obiecałem fakturkę do wglądu - proszę bardzo - oto ona: Nie ma to jak dobra i tania sklejka "lotnicza". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 To nie lotnicza to gospodarcza np 4mm jest 3 warstwowa gdzie prawdziwa lotnicza ma 5 i jest impregnowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 tania sklejka "lotnicza". ja nie mam zastrzeżeń Zasiadam i kibicuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Tzw. cudzysłów też swoje znaczy, prawda, azaliż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 prawdziwa lotnicza ma 5 i jest impregnowana Lotnicza sklejka Koskisen przy 4mm grubości ma 8 (osiem) warstw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Koledzy, moim zdaniem dowolna sklejka, nawet tylna ściana starej szafy ze strychu, powzięta przez modelarza w określonym celu, następnie wkomponowana w latający model- przecież staje się sklejką lotniczą, niezależnie od ilości warstw i innych szczegółów Dotyczy to także innych materiałów- jak latają, to są lotnicze z definicji. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Bardzo dobrze to Zbyszku ująłeś. Co lata, jest lotnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Panowie niczego nie nyguje,sam buduje modele ze sklejki lipowej "skrzynkowej" myslalem ze w castoramie jest cos o czym jeszcze nie wiem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Aha, że Castorama doda Ci skrzydeł? Nie , przepraszam, to nie to...Ale- w Niemczech powstał amatorski motoszybowiec (prawdziwy), powielony już w wielu egzemplarzach, zbudowany z założenia tylko z materiałów możliwych do kupienia w typowym hipermarkecie tego typu, czyli jakimś Praktikerze, czy innym Hornbachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 haha na zdjęciu wyglądało jakby to było kilka płyt po pół metra kwadratowego każda. A to tylko perspektywa. ceny podobne jak u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Obrabiałem dzisiaj główną wręgę wszystkimi możliwymi narzędziami i "wyszło, jak laserem" ;-), ale ta centymetrowa decha jednak z lichego materiału i słabo posklejana. Chyba jakimś "roślinnym" - pamiętacie? Był "super" do "MM", ale butapren o wiele lepiej i szybciej kleił, za to jak skutecznie brudził całą okolicę... Trzeba będzie wzmacniać, a to dodatkowa waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dzisiaj nadal obrabiałem te przednie wręgi, w tym jedną, osobiście dorysowaną, na której będzie wisiała "gwiazdeczka", z odpowiednim skłonem i wykłonem. Zrobiłem w niej dziury i przykręciłam łoże. No, cud - miód! Ale nadal szkoda "kliszy" na fotki, bo wręgi, jak to wręgi. Banał. Nikt nie nawiązał do kleju roślinnego, czy butaprenu, a miałem nadzieję, że też komuś się przypomniało... Celowo robię te różne dygresje, najczęściej całkiem głupie , aby jakoś urozmaicić samo to klejenie i kombinowanie z modelem. Bo też i całe to moje obecne modelowanie, to absolutna zabawa, z której mam mieć "fan" i nic ponadto. Nikomu niczego udowadniać nie muszę, żadnych aspiracji zawodniczych nie posiadam i jedyne co, to pytanie do siebie samego, czy i na ile dam radę? Tak więc możecie tu pisać swobodnie, na tematy około modelowe i nie tylko. "Papier" jest cierpliwy, internet też, no chyba, że jakiś mod uzna inaczej. No, tak, ja tak też mogę uznać, ale wtedy najwyżej , po konsultacji z autorem, wpis wykasuję. Zamówiłem też dzisiaj w jednej hurtowni arkusz sklejki "lotniczej" 3 mm i wyobraźcie sobie, że na fakturze pozycja "pakowanie towaru" była prawie tożsama z wartością zamawianej sklejki!!! Normalny szok! Odpisałem babinie jedynie, że człek cały czas się czegoś nowego uczy, po to, aby i tak głupim umrzeć. Ciekawe, co by było gdybym tę metodę zastosował w wysyłaniu moich paczek? ...No to by było dzisiaj na tyle. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 No więc posklejałem w całość te trzy pierwsze wręgi, a jako, że lubicie oglądać obrazki, to je udostępnię. A co mi tam?... Na razie to tylko połapane na podłużnicach i trzyma się "na słowo honoru", ale będzie dalsze doskonalenie. Te nakrętki z kolcami osadzone już na sztywno na żywicy i łoże trzyma się mocno deski. Skłon i wykłon , jak na obrazku i myślę , że będzie dobrze. Nie omieszkałem więc do tego przymierzyć "gwiazdeczki". Tak się to na tę chwilę prezentuje: No i tyle na razie. Cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Marku- a zauważyłeś, że PO-2 w tym roku będzie obchodził 90-te urodziny? Piękny wiek... wygląda, że będzie bardzo uroczyście! Ja też się już czaję i lada dzień rozpocznę budowę swojego. Na razie mam zakupione dwie płyty białego coroplastu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Fakt! Piękny wiek, a mój poprzedni, prawdopodobnie zrobiony w 1917, czyli wiekowy staruszek! Ciekawe dlaczego tak lubię te stare samoloty? Pewnikiem dlatego, że samemu jestem stary dziad... Do mnie wczoraj dojechała "dykta" 3 mm z hurtowni pod Rybnikiem, a jutro dojedzie "dykta" topolowo-balsowa, też trójka, od jednego z Kolegów zaprzyjaźnionego z naszym PFM. Tak więc będę miał z czego lepić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Dopiero dzisiaj dojechała ta sklejka lżejszego sortu, a ja wczoraj naprodukowałem sobie listewek balsowych 8x8x100 mm, jak również użyłem po raz pierwszy mojej "zabaweczki" tokarsko-frezersko-wiertarskiej, jako frezarki i wyfrezowałem sobie dwa rowki, aby wkleić w nie listewki balsowe. Tak to mi się zrobiło: drugi jeszcze gorzej, więc go nie pokazuję, ale wiem, że powinienem najpierw poćwiczyć na neutralnym kawałku dykty i dopiero robić na takim elemencie od modelu. Wiedziałem jednak , że zmienię koncepcję, bo po pierwsze te podłużnice niepotrzebnie przykleiłem do deski spodu kadłuba, a poza tym deska ta ze sklejki 6 mm z Casto była zwichrowana, co zauważyłem po przyklejeniu do niej tych podłużnic. Teraz zrobię ten spód z dwóch kawałków tej sklejki topolowej, mocno docisnę i po wyschnięciu powinno być prosto. Na fotce decha 6-tka i arkusiki sklejki, która dzisiaj dojechała. Czym dłużej wpatruję się w te moje plany wykonawcze, tym więcej widzę i rozumiem. Np. rozgryzłem sposób mocowania dolnych kawałków skrzydeł do kadłuba, jak również sposób mocowania górnych połówek do centropłata. Dla porządku powiem, że nigdy nie uczono mnie czytania rysunków technicznych, a te dwie lekcje w liceum w tym temacie, to było jednak stanowczo zbyt mało. Takie są te plany na stole i "klocki" które samemu wycinam: Mam nadzieję , że wieczorkiem znowu coś podziubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Przez weekend udało mi się zrobić oba boki kadłuba, które zaraz sobie przymierzyłem: Prosta konstrukcja, jak ten sznurek w kieszeni i nawet równo mi to powychodziło, a to dlatego chyba, iż każdy klocek od razu ciąłem x2 przykładając ten odmierzony i ucięty do listwy, z której ciąłem. Zrobiłem też z lipy wzmocnienia wręgi ogniowej i tak to teraz jest: Całość obuduję balsą, aby nadać temu przodowi właściwy kształt i będzie super. Teraz trochę pracy zawodowej. PS. Pytanie do fachowców - inżynierów - wytrzymałościowców: Kadłub z trzech stron będzie oklejany balsą 2-ką. Jak byście położyli balsę słojami? Góra za kabinami też będzie oklejana półokrągło, a tam słoje pójdą wzdłużnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 No Marku- już co nieco widać, konstrukcja faktycznie elementarnie prosta i tak własnie jest najlepiej. Niedługo założę swój wątek z CSSem, wczoraj wykonałem rysunki, więc nie będę zaśmiecał Twojego wątku. Jak chodzi o kierunek słojów, to dałbym wszystko wzdłuż, ale moje zdanie po przechrzczeniu się na coroplast może nie być wiążące... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Poruszyłem "niebo i ziemię", i zdobyłem numer, aby konkretnie rozmawiać z aktualnym Panam Prezesem /broń mnie P. Boże, absolutnie nie z tym Największym z Najwyższych! / mojego byłego /od lat już składek nie płacę / aeroklubu. Wyłuszczyłem p. Prezesowi, o co mi chodzi, a to o numery rejestracyjne ostatniego "pociaka" użytkowanego w klubie, z pomocą to którego skutecznie dodawano mi skrzydeł. I ewentualnie jakieś fotki tej maszyny. P. Prezes obiecał, że nie ma sprawy i zapadło głębokie milczenie. Ale się jeszcze przypomnę... A jak nie , to zrobię dokładnie takiego, jak ten , co stoi w MLP. A co mi tam... Teraz fotka z aktualnego postępu prac.: Czy aby wszystko jest dobrze na tym obrazku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi