Skocz do zawartości

CSS 13 albo PO-2 w skali 1:4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby  "ta raza" się jakoś tak powolutku dzieje i po wyszlifowaniu tych wszystkich nosków i spływów, odstawiłem skrzydła i zacząłem przyglądać się kadłubowi. Po pierwsze wymieniłem obrysowe listewki z balsowych na sosnowe oraz wkleiłem bloczki bukowe, do których będą mocowane zastrzały podwozia. Wkleiłem taż na stałe przód kadłuba, aby mieć pojęcie o całości i aby teraz myśleć o nadaniu tej części właściwego kształtu końcowego. Staję teraz przed nie lada /jak dla mnie / wyzwaniem, bo idąc tropem Arka i robionego przez Niego aktualnym modelem, wydaje mi się, że najlepiej było by ten kształt uzyskać poprzez wykonanie całości z laminatu. To wiąże się ze zrobieniem jakiegoś kopyta i tak sobie myślę, że może bym ten cały przód wypełnił tymczasowo styropianem, takim:

post-16-0-29528900-1512384257_thumb.jpg

następnie to wszystko wyszlifował na wymiar i wg żądanego kształtu. Potem cały ten styropian musiał bym czymś /czym?/ nasmarować i położyć matę szklaną /jaką i ile?/ i nasączyć ją żywicą. Po zastygnięciu zamierzał bym to rozciąć wg linii podziałowej, jak to było w oryginale i zdjąłbym dwie części tak powstałej skorupy. Styropian bym usunął i miał miejsce pod zbiornik, zapłon , serwo gazu, itd. Napiszcie proszę, czy dobrze kombinuję? Jest też opcja wyklejenia tego wszystkiego kawałkami balsy, ale to i czasochłonne i w sumie upierdliwe, a żywica , to dla mnie całkiem nowe wyzwanie, ale na naukę niby nigdy nie jest za późno... ;)

post-16-0-59779100-1512384353_thumb.jpg

Opublikowano

Marku, ta osłona ma przykrywać 1,2 i 3 wręgę? Jeśli tak to ciężko Ci to będzie zrobić na kadłubie tak żeby go nie "ufajdać". Z Twojego opisu zrozumiałem, że nie chcesz robić formy, tylko od razu wylaminować osłony ? 

Opublikowano

Bardzo dziękuję Andrzeju za uwag o zbytnim kombinowaniu, bo też i faktycznie chcąc-nie chcąc, kombinowałem , jak ten przysłowiowy koń pod górę. Od Arka zaczerpnąłem wiedzy w bezpośredniej rozmowie telefonicznej i także dzięki Ci Kolego za to. Samemu jednak wczoraj wieczorem wymyśliłem, że przecież zamiast wklejać coś w kadłub, można sobie zrobić cały ten przód po raz drugi, ze styroduru i ćwiczyć na nim do woli! Bo chodzi mi Andrzeju o tę maskę , jaką widać na Twojej ostatniej fotce. U mnie mocowanie silnika już załatwione i będzie tak, jak widać, bo tak być musi. Chodzi o przykrycie tego wszystkiego między wręgą 1 a 3. Tak to wymyśliłem:

post-16-0-16769600-1512582902_thumb.jpg

Najpierw kontur wynikający z rzutu bocznego i od góry, następnie zamknięta całość kształtem wręgi 1 i 3.

A później klejenie styroduru:

post-16-0-56211800-1512583034_thumb.jpg

Na wierzchu kształt wręgi 1 i od tyłu:

post-16-0-20082700-1512583100_thumb.jpg

Jeszcze tego nie skończyłem, trzeba trochę pomieszkać, a i klej musi wyschnąć. Tak więc, cdn.

Opublikowano

Zdjęcia które wrzucił Andrzej są z maską z balsy ,teraz maska jest z laminatu.Marek maskę robiłem tak jak Ty styrodur okleiłem taśmą i laminat

Opublikowano

Nasz Heniu kochany... Doskonale wiem, co masz na myśli, ale byli tacy, którzy na tym silniczku różne zawisy i pionowe starty uskuteczniali, a ja chciałbym leciutki modelik sklecić , no taki 7-8 kg, więc powinien pociągnąć. Fokker mi wyszedł w granicach 5,5 kg i też mam nadzieję, że ta Enya 120 da radę w niebo go szarpnąć. Pawle! Właśnie w oparciu o te plany chciałbym modelik zbudować . One są w skali 1:6 i wystarczyło dołożyć 50% i już mi się zrobiło 1:4. To, co proponowałem do odstąpienia, to właśnie takie odbite plany w wersji niemieckiej, czyli zwymiarowane wg biało ludzkiej linijki. ;-) Może Kolega Zbyszek byłby zainteresowany? Mirku! Właśnie dokładnie z powodów, które wymieniłeś, chciałbym zrobić ten model.

Witam.

Niechce jakoś specjalnie pchac nosa w ten temat, ale uważam, że dwópłat niecałe 3m to jeżeli będzie miał 14-15kg, tak to będzie dobry wynik.

Tylko podwozie, koła, maska, serva i baterie a do tego śilnik i zbiornik....to już będzie ważyło.

Zycze panu, że by to była ta "dycha", ale coś mi młuwi, że niemoże się na tych 10kg skonczyć.

I przepraszam za język Polski jak z podstawówki :-)

Ronny

• Lubię to 1
Opublikowano

Zamiast zacząć czytanie jednej z 17-tu nowych książek, które przesłała mi córcia na tego mego "laptoka", przeczytałem sobie od początku ten mój temat o PO-2. Ta dla przypomnienia sobie co też słownie spłodziłem, jak i to lepienie mi szło. O mym grafomaństwem pisał nie będę, ale co do lepienia, to powiem, że martwi mnie ten stały przybór masy. Może przy odpowiednim doborze śmigła motorek da to radę pociągnąć. Jeśli nie - będzie smutek... Mam jedynie nadzieję, że uda mi się zbudować model w jakimś stopniu podobny do oryginału.

Opublikowano

Marku przy takiej rozpiętości to ten motorek na pewno będzie za słaby , gdyż waga makiety przy tej rozpiętości bardzo szybko rośnie.

Buduje teraz P-11c o rozpiętości 3 metry , kupiłem silnik 70 cm2 i miał wystarczyć , ale jak zacząłem dodawać wszystkie elementy makietowe waga zaczęła rosnąć , teraz planuje zakup silnika 111 cm3 , wtedy będzie ten nadmiar mocy do bezpiecznego latania.

Mam to samo Saito 36cm3 w PWS-26 o rozpiętości 2 metry , jest w sam raz do takiego modelu , jest nadmiar mocy który przydaje się do startu i latania w warunkach wietrznych.

.

Opublikowano

A ile w całości waży ten Twój PWS - Heniu?

Dodałem wagi poszczególnych elementów i wyszło mi tego 3,96 kg czyli na okrągło, licząc śrubki mocujące górny płat - 4 kg.

Kompletny silnik wg instrukcji waży 1,76 kg, plus moje dodatkowe cylindry niech będzie 2,3 kg. To daje już 6,3 kg i teraz cała reszta, czyli podwozie, serwa, aku, zbiornik, paliwo, itd. No , lekkie to nie będzie. Ale jestem optymistą i z tego powodu w depresję popadał nie będę. Dzisiaj będę chciał wziąć się za kształtowanie tego kopyta pod laminat.

PS. Czy któryś z Kolegów byłby tak dobry i mi wyjaśnił, dlaczego pisząc teraz z tego mojego PC-ta mam normalne, duże okno do pisania i doskonale widzę , co piszę, a pisząc z tego "I-pada", czy jak go tam zwał jeden z moich klientów - "laptoka" , mam malutkie okieneczko do pisania i nie wiem, jak je powiększyć? Kiedyś było też duże to okno, a teraz w sposób cudowny się zmniejszyło...  

Opublikowano

Nie pamiętałem wagi , więc do Ciebie Mareczku zważyłem cały model , dodałem jeszcze wagę paliwa i wyszło mi 9,3 kg. w moim modelu są większe opory osłony silnika.

Jeżeli Ty zmieścisz się w wadze 12 kg to przy bezwietrznej pogodzie oderwie się od ziemi , tylko nie będzie zapasu mocy podczas latania , jak Ciebie znam to po zbudowaniu bardzo szybko poleci do góry , ale w magazynie i będzie sobie wisiał.

Opublikowano

No właśnie Heniu, o wagę całości mi chodziło i dzięki, że go zważyłeś. Nie kracz, nie kracz... Może nie tylko pod sufit poleci  ;)

Opublikowano

Może faktycznie Jacku, tu właśnie Azorek jest pogrzebany... Wieczorkiem w chacie to sprawdzę, bo rzeczywiście widziałem tam coś takiego, jak "włącz opcję czy wersję mobilną". Może to mi się jakoś włączyło i stąd cudowne pomniejszenie się okienka. Idę teraz szlifować ten styropian...

Poszlifowałem sobie do woli i aby nie mnożyć tych wpisów ten edytuję i dopisuję. Ten polimerowy klej do styro, którego użyłem do posklejania kawałków w jeden blok, niby dobry, ale schnie i schnie i wyschnąć nie może. Musi jeszcze to sobie poleżeć i wtedy nadam kształt ostateczny. Nie obejdzie się też bez szpachlowania, bo są gdzieniegdzie drobne wklęsłości i trzeba je będzie wypełnić. Arek doradzał mi użycie gipsu szpachlowego i nim się zamierzam posłużyć. Sprawdzę, czy gdzieś mi nie pozostał po remontach domowych. Tak to się ma na chwilę obecną: 

post-16-0-25035300-1512747786_thumb.jpg

No , to tyle na razie. Idę pomieszkać i pewnie wezmę się za jakąś nową książkę.

Opublikowano

Wkroczyłem w ten etap budowy, kiedy robi się wiele drobnych elementów i nie widać wymiernych efektów tych prac. Odstawiłem na razie kopyto pod maskę, bo jakoś mi nie podchodzi babranie się z tym styropianem. Drobinki tego materiału elektryzują się i czepiają czego bądź, a także cały czas obawiam się, że gdzieś zbyt wiele materiału zbiorę i cała robota będzie psu na budę. Wziąłem się więc za zastrzały skrajne, które stworzą śliczną N-kę. Tak w tej chwili sobie schną:

post-16-0-16226900-1513011584_thumb.jpg

Po wyszlifowaniu będą "jak nowe"... ;)  Wyciąłem też okucia do ich mocowania. Teraz powinienem zrobić zastrzały mocujące górny płat z kadłubem, ale chyba poczekam, bo od nich zależy kąt zaklinowania płatów i trzeba by to ustawiać w oparciu o kadłub. Podziwiam i zazdroszczę Kolegom tak śmiało poczynającym sobie z żywicą. Może i mnie się to uda jakoś zrobić?

Znalazłem też dzisiaj w mym miasteczku sprzedawcę gumy mikroporowatej i będzie z czego zrobić opony do tego modelu.

Muszę się wybrać kiedyś do MLP, aby samemu się dobrze poprzyglądać stojącemu tam zabytkowi, bo nie wszystko widać na fotkach z książki, którą dysponuję. M.in. muszę zmierzyć koła od tamtego samolotu, bo z moich planów są one jakieś takie "balonowe" i chyba o mniejszej średnicy. Na fotkach te koła także zupełnie inaczej się prezentują.

No to tyle na dzisiaj. 

Opublikowano

Pomierzyłem więc sobie dzisiaj koła w oryginale, bombkę takoż, a i fotek narobiłem sporo. Średnica koła z mego planu jest o 0,5 cm mniejsza od tej wynikającej z oryginału. Tak to jest na planie:

post-16-0-47345600-1513095598_thumb.jpg

a tak na fotkach z "mądrej książki" , jak i w rzeczywistości, co samemu dzisiaj miarką potwierdzałem:

post-16-0-66409300-1513095687_thumb.jpg

Pisałem wcześniej o "balonowatości" kół z planu i rzeczywiście! Na planie mają szerokość 5,2 cm, a powinny mieć 3,62 cm.

Kiedy zdobędę odpowiednią gumę, to takie zgodne z oryginałem, sobie zrobię.  :)

Opublikowano

Dalej sobie robię i robię i mało to spektakularne, jak nie przymierzając.... Zmilczę , bo mój światopoglądowo zupełnie neutralny temat zaraz by się zrobił polityczny, a wtedy sam sobie musiałbym srogą karę wymierzyć.  ;) Po co mi to? 

No więc ciąłem, kleiłem, szlifowałem i wydziubałem zastrzały mocujące baldachim, czyli centropłatem takie coś zwanym. Zaraz to poskręcałem, aby sprawdzić, czy zadany kąt zaklinowania skrzydła, czyli plus dwa stopnie, sam z siebie mi wyszedł. Tak to stanęło:

post-16-0-11741200-1513699762_thumb.jpg

Ja zaś stanąłem z boku i focię pstryknąłem, aby pokazać wzmocnienie węzła, do którego całe to górne dziadostwo będzie doczepione. Te dwie śrubki przez okucie i listwy przepuszczone będą jeszcze nakrętkami połapane. W środek pójdzie tak dla pewności śrubeczka typowo do "drzewa" . Na razie to wszystko tak tymczasowo. Dla sprawdzenia tego kąta.

post-16-0-39112300-1513700054_thumb.jpg

No i kąt wyszedł "co do deka" ! :)

Kto ma dobre oko to na tej fotce go zobaczy, a jeśli nie, to na słowo mi niech uwierzy, jak również w to, że teraz w takim stanie , cała ta konstrukcja waży 2,13 kg. Czyli systematycznie na wadze przybiera  :( Ja zresztą też, bo zamiast latać za kosiarką, siedzę na pupie i nic, tylko lepię...

post-16-0-26541700-1513700296_thumb.jpg

Zewnętrzne zastrzały też się robią i pewnie kiedyś się zrobią. Tak zresztą jak i kopyto pod maskę, bo nadal czeka na końcowe doszlifowanie. Nawet gumowe rękawiczki już sobie sprawiłem, jak również pozyskałem naczynie /po sałatce warzywnej/ do mieszania tej żywicy.

post-16-0-37062500-1513700467_thumb.jpg

"Wyczaiłem" także gumę do zrobienia oponek do tego ptaszka, ale droga jak cholerka i po co mi jej aż tyle?...Można nabyć jedynie arkusik 1 x 2m, co kosztuje ponad 5 stówek, Grubość tego: 4 cm i doskonale daje się obrabiać nawet na wiertarce, co nasz Heniu wielokrotnie udowodnił. Może by ktoś reflektował na połówkę z tego?

No to nara... ;)  

Opublikowano

u mnie w merle 1m2 sklejki to ok 40zł a u Ciebie cala sterta, tak tanio kupujesz ,czy zbrakło 1 z przodu 42??

Kolego a ta sklejka z Liroja to jakiej grubości minimalnie ?

Opublikowano

Tą moją sklejkę kupowałem w Casto i najcieńsza to była chyba 4 mm. Trójkę kupowałem w hurtowni gdzieś koło Rybnika i to też była taka dosyć podła sklejka trójwarstwowa. Za pakowanie tej sklejki policzyli chyba więcej niż ona sama była warta. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.