Hincek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Podjąłem się tematu zbudowania możliwie mobilnej i zarazem najmniejszej skrzydlatej platformy do FPV z kamerą HD. Skrzydełko póki co nie posiada stabilizacji, ani innych funkcji UAV, ale zobaczę co uda mi się upchnąć Lata bardzo poprawnie jak na tak mały model. PikoWing 450mm AUW 218g, z FPV 286g Motor: 1306 3100KV ESC: Emax BLHeli 12A Propeller: KingKong 4045 Battery: Turnigy Bolt 3S 1000mAh 65C - nie posiadam aktualnie nic lepszego Servos: TowerPro SG51R VTX: SP833 FPV + HD camera: Firefly Q6 RC receiver: FrSky X4Rsb Oto co wyszło z powyższych części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ciekawe jak daleko możesz latać ?? W tej konfiguracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ciekawe jak daleko możesz latać ?? W tej konfiguracji? LOS - pewnie 250m bo potem robi sie malutenkie... FPV - skoro na pokladzie jest X4SB to spokojnie full range - ponad 1km. Gdyby dac tam micro LRS to mozna miec duzo wiecej. Super ciekawy projekt - wlasnie sam zabieram sie za takie cudo, ale troszke wieksze (600mm) bo mam tylko pakiety 3s 1300 do ESA. Jakies uproszczone plany? profil KFM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Na 3S 1300mAh lata mój Józek. Do FPV idealny, bo ma śmigło pchające. Ma rozpiętość 1100 mm. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/43890-józek-1100/?p=513218 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Troche zbyt urazowy do celow, ktore mu przewidzialem... potrzebuje czegos o zwartej konstrukcji. I prostocie wykonana. Nawet narysowalem cos takiego: https://plus.google.com/u/0/photos/100044878672279005213/album/6364443462338217553?authkey=CIv219KbodCUoQE tez na profilu KFM EDIT: design oczywiscie jest skalowalny od 0.4m do 1m rozpietosci. Najlepiej masowo (zakladajac ze masa wyposazenia jest stala) wychodzi wersja 0.6m. Jak widac wzorowalem sie troche na funbacie. Ale prostota daleko mu do wersji picowinga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ciekawe jak daleko możesz latać ?? W tej konfiguracji? X4RSB powinien dać radę do ok 1,5km, ale nie chodziło mi o bicie rekordów odległości. Próbowałem przetestować jak bardzo mały może być model FPV, który udźwignie kamerę HD i nadal dobrze lata bez pomocy stabilizacji. Powiedzmy, że się udało, teraz planuję zainstalować jakiś kontroler z GPS - czas pokaże co mi z tego wyjdzie. Super ciekawy projekt - wlasnie sam zabieram sie za takie cudo, ale troszke wieksze (600mm) bo mam tylko pakiety 3s 1300 do ESA. Jakies uproszczone plany? profil KFM? Dzięki. Skrzydełko zostało zainspirowane modelem NanoWing 600mm od Red20RC http://red20rc.org/nanowing-600mm-kfm4-fpv-race-wing więc może być on odpowiedzią na Twoje potrzeby - polecam. Plany z powyższej strony przeskalowałem do wielkości 450mm. Wykorzystałem tylko górny stopień KF, czyli model jest zbudowany z dwóch warstw pianki zamiast z trzech jak w oryginale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Zastosowałeś jakiś wykłon lub/i skłon? Buduję dzięki Tobie model z oryginalnych planów i nie wiem czy ustawić na "0" czy dać jakieś wychylenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Zarówno w PikoWing jak i NanoWing zastosowałem skłon silnika, dobrany doświadczalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Ok, dzięki . Zobaczymy co z tego będzie, na razie mój NanoWing wygląda tak: IMGP8494 by czarobest, on FlickrIMGP8495 by czarobest, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Zapowiada się nieźle, ale musisz przesunąć winglety do tyłu, by były równo z krawędzią natarcia. W mojej ocenie w ogóle winglety z planów są za duże co jest dokuczliwe podczas wiatru - model kołysze się. Możesz spokojnie zmniejszyć ich wysokość. Zdaje się że za bardzo wciąłeś się z mocowaniem silnika w kadłub, ale to już zależy od silnika jaki planujesz zainstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Co ja zrobiłem ? Winglety mi tak po prostu pasowały i dobrze wyglądały . Problem jest taki, że są już wklejone... Mocowanie jest ok, pasuje do mojego silnika. Nie ok może być za to silnik, bo chciałem wykorzystać do tego modelu to co już mam. I to się udało, bo wydałem tylko kilka złotych na orczyki i zawiasy. A silnik mam z Toto i może mieć za niskie obroty (1400kv), do tego modelu będzie śmigło 8 cali . Musiałem o kilka mm zmniejszyć lotki i pasuje idealnie. Także nie wiem jak to będzie. Dzięki za porady i sorki za bałaganik w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Krótki filmik z latania pierwowzorem PikoWinga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi