kesto Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 W książce "Sekrety modeli latających z napędem elektrycznym" znalazłem plan modelu o tej nazwie i postanowiłem wykonać go ponownie. Ponownie, bo pierwszy model zrobiłem jakieś 20 lat temu i napędzany był zwykłą 600-tką z pakietem akumulatorów Ni-Cd. Cegła, ale fajnie pomykała. Teraz oczywiście będzie bezszczotka Turnigy 3536 i Lipol. Właściwie, to chciałem wypróbować technologię oklejania rdzeni styropianowych laminatem, ale już "na gotowo", tak by mieć i kolor i powierzchnię. W tym celu kupiłem folię mylarową, którą prysnąłem sprajem i położyłem laminat 48 + 110 i rowing węglowy jako dźwigar. To wszystko przesączyłem żywicą epoksydową i zapakowałem w styropian pozostały po wycięciu rdzeni. Na drugi dzień rozebrałem "pudełko". Wyszło całkiem przyzwoicie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Lubie Kesto robotę, co by nie robił to zawsze idealnie czysto - perfekcja. Nawet spraj przy malowaniu nie wychodzi za folię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Statecznik pionowy też oklejony tak jak skrzydła. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Owiewka silnika zrobiona metodą traconego styropianu (styroduru). Technika prosta i znana więc nie ma sensu się rozpisywać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Co zastosowałeś, żeby tkanina ułożyła się w tych podłużnych zagłębieniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Witam,z przyjemnością poobserwuje,naucze sie czegoś ,zapowiada sie kolejny śliczny model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Co zastosowałeś, żeby tkanina ułożyła się w tych podłużnych zagłębieniach? Siłę woli i argument w postaci pędzelka namoczonego w żywicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Mocne słownictwo się jeszcze przydaje (Czasem słucha...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ba. Czasami bez słownictwa brak motywacji. Niektórzy wspomagają się folią i vacu. Ja ćwiczę jednak starą metodę pędzelek i żywica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Kadłub jest klasyczny czyli balsa 3mm i wręgi ze sklejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Kadłub w kolorze...krzeseł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Statecznik pionowy wklejony na Distal z kołkami bambusowymi dla usztywnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Widzę, że szybkimi krokami zmierzasz do oblotu. Fajna robota, a i wygląd nietuzinkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Modelarstwo przez duże M. Można prosić o jakieś zdjęcie poglądowe modelu z książki? Chociaż zarys już jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Plan, z którego korzystałem jest w książce "Sekrety modeli latających z napędem elektrycznym". Oczywiście wprowadziłem tam trochę zmian, ale proporcje zostały. W międzyczasie wyciąłem ze styropianu pływaczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Rybki. Środek sklejka 1,5mm ażurowana dla zmniejszenia ciężaru i klocki balsowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 W książce "Sekrety modeli latających z napędem elektrycznym" znalazłem plan modelu o tej nazwie i postanowiłem wykonać go ponownie. Ponownie, bo pierwszy model zrobiłem jakieś 20 lat temu i napędzany był zwykłą 600-tką z pakietem akumulatorów Ni-Cd. Cegła, ale fajnie pomykała. Łza się w oku kręci... Podobnie jak Ty Krzyśku,grubo ponad 20 lat temu wykonałem ten model jak i kilka innych korzystając z wymienionej książki pana Jakubowskiego. Napisz jaki profil zastosowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Cześć Robert. Profil, to stary Eppler E 374. Zdał egzamin w poprzednim modelu, więc zastosowałem go również teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Kesto jak robi model to szczena opada, ale tych kolorów nie jestem wstanie strawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Krzysiek, jesli dobrze widze i laminowałeś pływaki, to napisz jaka tkanina i ile warstw. Czy szpachlowałeś wcześniej styro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi