MrTrulosek Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 właśnie mi chodzi o to że jest prawie idealnie jak koniec wręgi myslałem że właśnie to jest jakiś błąd ale jak tak ma być to ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Daj fotkę wstawionego napędu we wręgę ,najlepiej w obu kombinacjach. Poszukaj fotografii prawdziwej BELLANCA CITABRIA by mieć odniesienie gdzie ona miała oś śmigła względem np "maski" silnika . Plan poprawiałem lekko "w ciemno" dla tego nie widzę tego realnie , jeśli faktycznie wychodzi wysoko może to wyglądać nienaturalnie i trzeba to "przeanalizować" PS w otwór we wrędze wkładasz silnik -nie przekładnie- tak żeby nie było niedomówień lub się nie rozumiemy ,oczywiście kołnierz trzymający silnik a należący do przekładni też ma przejść przez wręgę. Napęd po prostu ma się oprzeć we wrędze na "uszach" do śrubek - miałeś go na pewno tak zamontowanego w poprzednim modelu. Mam gdzieś w piwnicy dwa silniki z przekładniami ...qrcze chyba wstanę jutro to je wywalę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Jutro zrobie fotki to wtedy wszystko sie wyjasni lecz to co wczesniej napisalem to bylo na oko poniewaz silnik mam po prostu gdzie inndziej jutro od rana samolot bd dokanczal wiec raczej rano zdj sie pojawią Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Takie cos teraz jest a jednak wychodzi moze tak byc ? I czy kąt jest mniej więcej ok ? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Serwa jak wodac juz dostaly swoje miejsce i bardzo ciasno siedzą Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Jest ok. Działaj dalej . Ps. Ważne-zetnij troszke klocek tak by śmigło było pod podobnym kątem przechylone w lewo jak jest pochylone w dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 A co do sterów to wyciąc je narazie jako całość ?? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Sie pomyliłem. W PRAWO! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Haahah za późno ale po prawie (za nie dlugo to tego klocka nie bedzie hahaaha) Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Co do usterzenia -statecznik poziomy jako całość -nie mówię o sterach (statecznik- część stała , ster- część ruchoma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Czyli dobrze rozumiem ze mam wyciac najpierw caly statecznik a nastepnie odciac ster ruchomy ? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Teraz robie kmf i pytanie kolejne wyciac to jako polówki tak a nie cale skrzydlo naraz ? Potem listewki na dzwigary wkleic do 2 warstwy i przykryć 3 warstwą 50% ? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Skrzydła jako połówki ale wpierw zrób dzwigar.Wytnij ze sklejki 2 łaczniki. Są na planach i złącz nimi listewki.W skrzydłach zostaw szczeline na wsuniecie potem gotowego dzwigaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Jedno skrzydło już jest Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka A dzwigar na jakim % umieścić ? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Na 1/3 .zaglądaj na pierwszy rysunek z nie przerobionych planów -masz tam narysowany model w całości. Nie zapomnij w drugiej warstwie zrobić nie tylko szczelinę na listewkę ale i poszerzenie jej dla łącznika dźwigaru -dla tego pisałem o jego wykonaniu przed skrzydłami . PS te łączniki nie tylko łączą dźwigary ale i nadają wznios skrzydłom -wymagają dokładności i mocnego sklejenia -tu użyj CA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Listewka juz jest ale pytanir jak sprawdzic czy mniej wiecej dobry kąt zrobiłem a i to wzniesienie to ma byc tak ze skrzydlo podnosi a nie obniża ? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 I tutaj wyjątkowo przydaje się funkacja trygonometryczna. Sin alfa= a/c. W twoim przypadku zmierz długość dzwigara (to będzie c) i zmierz wysokość na jaką unosi się koniec dzwigara nad podlozem (to bedzie a) i liczysz. Wyniku szukasz w tablicach i masz kąt. Najlepiej dzwigar położyć na płask i narysować trójkąt prostokątny. Wzory: http://matematyka.pisz.pl/strona/397.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 93.3 cm długości podnosi sie na 5.5 cm gdy jeden bok poloze plasko Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka 16.96 wyszło Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Kfm 2 juz wyciete zostało ostatnie i jak widac juz dopasowane do dzwigaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zapamiętaj naukę Wieśka przyda się na przyszłość , a tu wystarczy że wznios zrobił się sam zgodnie z szablonem łączników i nic nie musisz mierzyć . Jak widzisz zrobiło się zgrubienie po środku więc trzeba zrobić na nią poprawkę w warstwie stopnia KFM bo inaczej nie zsuniesz skrzydeł . Wygładź czubki dźwigarów by nie haczyły się podczas wsuwania do gotowych połówek skrzydeł . Więcej myślenia samodzielności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Cały dzwigar skleiłem to gdy bd kleił skrzydla to wkleić dzwigar ?? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zmoich wyliczeń wychodzi ok. 3,5 stopnia. (55/933=0.0589 z tablic wychodzi ok.3.5) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Kmf juz zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi