Speedaco Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Staram się uruchomić APM 2.6 jako autopowrót w łódce dwusilnikowej ( katamaran) i wydaje mi się, że programowanie i kalibracja się powiodły bo porównując z instrukcją znalezioną w sieci która mówi: PIERWSZE URUCHOMIENIEPo prawidłowym podłączeniu autopilota sprawdzamy jego działanie w dwóch etapach.- Ustawiamy na aparaturze tryb „PROSTY” i przesuwamy prawy drążek do przodu – obydwa silniki powinny się uruchomid w trybie pchającym. Po ustawieniu prawego drążka do tyłu oba silniki powinny uruchomić się w trybie cofania. Po przesunięciu drążka w lewo, uruchamia się prawy silnik w trybie pchającym a lewy silnik nie obraca się lub obraca się w trybie cofanie. Po przesunięciu drążka w przeciwną stronę silniki obracają się przeciwnie.Takie zachowanie świadczy o prawidłowym podłączeniu. I u mnie tak właśnie jest! I dalej: Następny test wykonujemy na wodzie. Włączamy łódkę i czekamy aż dioda GPS przestanie mrugać i zacznie świecić światłem stałym. Świadczy to, iż autopilot zapamiętał współrzędne geograficzne i zapisał je jako „PUNKT STARTOWY”. Wypływamy łódką ok. 10-20 metrów i na aparaturze włączamy RTS. Łódka powinna zawrócić i przypłynąć do brzegu do punktu startowego.Jeżeli autopilot spowodował powyższe zachowanie montaż uważamy za zakończony.TRYBY PRACY AUTOPILOTA1. PROSTY2. GPS3. RTS 4. Autotrasa1. Tryb „PROSTY” jest trybem bez użycia żadnych dodatkowych czujników. Sterowanie odbywa się tak samo jak bez autopilota. Autopilot służy wtedy jako mikser silników. W tym trybie kasujemy także trasę ustawioną w trybie GPS.2. W trybie „GPS” wykorzystywane są takie dodatkowe czujniki jak magnetometr i GPS. Sterowanie odbywa się tak samo jak w trybie prostym ale dodatkowo cała trasa może być rejestrowana jako punkty pośrednie. Trasę taką można wielokrotnie powtarzać nawet po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu. 3. Tryb „RTS” jest trybem który pozwala na automatyczny powrót najkrótszą drogą do punktu startu. Stosuje się go włączając go w aparaturze lub automatycznie po utracie przez odbiornik sygnału z aparatury. (przypadkowe wyłączenie, zatopienie itp.) Przy włączeniu z aparatury działa natychmiast a przy zaniku sygnału po 7 sekundach. I chodzi mi właśnie o tę część tekstu którą wytłuściłem cytując instrukcję. Otóż u mnie tryb RTS chyba nie działa, bo silniki się nie kręcą po przełączeniu przełącznika trójpozycyjnego w położenie 3 ( czyli max na dół) - ani też po wyłączeniu nadajnika po opisanych 7 sekundach. Dlaczego ??? Czy chodzi o to by wcześniej GPS złapał fixa aby łódka wiedziała gdzie jest Home i mogła wrócić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Masz odpowiedź kilka linijek wyżej. " Włączamy łódkę i czekamy aż dioda GPS przestanie mrugać i zacznie świecić światłem stałym. Świadczy to, iż autopilot zapamiętał współrzędne geograficzne i zapisał je jako „PUNKT STARTOWY” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Potwierdzało by to fakt, że chyba już sam sobie odpowiedziałem pytając: ..." Czy chodzi o to by wcześniej GPS złapał fixa aby łódka wiedziała gdzie jest Home i mogła wrócić??" i oznaczało by tyle, że operacja się powiodła. Pozostaje to sprawdzić na wodzie o ile pogoda będzie łaskawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Można (i należy) to sprawdzić "na sucho" podłączając do komputera bądź telefonu przez USB (lub przez monitoring via BT/wifi). Mission Planner wyświetli wszystko co się w kontrolerze dzieje. Można ustawić zabezpieczenie by nie dało się uzbroić bez ważnej pozycji bazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Można ustawić zabezpieczenie by nie dało się uzbroić bez ważnej pozycji bazy. Możesz Maćku napisać jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Nie jestem pewien co do ArduBoata, ale ogólnie w całej rodzinie Ardu się to robi w parametrach (standardowych): http://ardupilot.org/copter/docs/prearm_safety_check.html#disabling-the-pre-arm-safety-check jest to maska bitowa, w której można ustawiać poszczególne bity odpowiadające różnym opcjom: ważnej pozycji GPS, akcelerometrom, odpowiedniemu napięciu itd. Można też skorzystać z opcji w Mission Plannerze bez "dłubania" w bitach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Mam jeszcze pytanie dotyczące GPS. Zakładając, że będzie zamontowany wewnątrz w łódce a nie będę używał telefonu czy tabletu by widzieć moment złapania fixa na ekranie, to czy istnieje możliwość wpięcia się w APM z diodą zewnętrzną montowaną np. na skorupie łódki tak by widzieć czy GPS złapał fixa? Ta malutka w samym GPS jest prawie niewidoczna nawet gdybym GPS zamontował na skorupie na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Jak najbardziej: http://ardupilot.org/copter/docs/common-external-leds.html http://diydrones.com/profiles/blogs/external-arm-and-gps-led-kit-for-safety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Cz taki moduł http://allegro.pl/zewnetrzny-modul-led-rgb-i-usb-do-pixhawk-px4-i6585829711.html opisany jako moduł do pixa będzie pasował również do APM czy powinienem szukać czegoś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Jest sterowany przez I2C, a moduł dla APMa podłącza się bezpośrednio do wyjść AUX: http://www.ebay.pl/itm/Led-Highlight-Expansion-Board-for-APM-LED-Light-Lamp-Status-Display-/162098708596?hash=item25bdd60074:g:pzgAAOSwLnBXWYLr Tu piszą że przez I2C działa dla Pixhawka, dla APMa nie (choć ma on dostępny ten port) http://ardupilot.org/copter/docs/common-external-leds.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Dziękuję za informacje ! Kupiłem tutaj http://www.banggood.com/Led-Highlight-Expansion-Board-for-APM-LED-Light-Lamp-Status-Display-p-950197.html Nie trzeba płacić za wysyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Ten moduł led nie działa z łódką. Szkoda kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Dlaczego z łódką nie zadziała ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Tego to akurat nie wiem, ale działa tylko z copterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Czy w MissionPlanner można podejrzeć gdzieś działanie przełącznika trójpozycyjnego? Chciałbym sprawdzić czy tryby są w ogóle przełączane i czy prawidłowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 tak. W tym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 OK. To wiem bo to przy kalibracji widać który jest który , lecz mnie chodzi o podpatrzenie tego przełącznika już po zaprogramowaniu APM- a. Widzę działanie przełącznika SWB,(ustawiłem sobie SWB bo pod SWA mam coś innego w łódce) - którego pozycja zmienia się z MANUAL na AUTO W tym oknie gdzie widać ziemię i niebo - natomiast chciałbym zobaczyć czy działa w ogóle trójpozycyjny i czy zmienia MANUAL na LEARNING i RTL Chyba nie precyzyjnie się wyraziłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 A pod jakim kanałem masz ten trój-pozycyjny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 W nadajniku trój-pozycyjny to kanał 5, który wpięty jest w APM pod 8" a pod 7" w APM jest SWB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 No to radio 8 powinno zmieniać się gdy przełączysz przełącznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi