leszek-bart Opublikowano 12 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia A konkretnie którego września ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 12 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 4 godziny temu, leszek-bart napisał: A konkretnie którego września ? 21 -22.09. Będą konkretne informacje to dam znać. Wybieram się tam z kilkoma kolegami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia A konkretnie którego września ? Dziękuję za informację . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia A w dniach 7-8.09. w Radomiu odbędą się zawody do Pucharu Polski w kat F2B. Szczegóły na stronie Akrobacja na uwięzi i Aeroklubu Radomskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł karwowski Opublikowano 13 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia Co się stało.?. Pisałeś do mnie o oblocie modelu.Przyjedz do Grajewa i oblatamy te modele.Masz niecała godzinę drogi .Ja jestem uziemiony bo prawko na trzy miechy zawieszone.Za dużo ludzi z roboty wiozłem . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia To kiedy mogę przyjechać Panie Pawle . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia Temat trawy rozwiązałem kupując kosiarkę na baterie , bo spalinowej nie lubię . Kosi trawe na wysokość 1 cm , powinno wystarczyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł karwowski Opublikowano 14 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia Leszek kiedy ci pasuje.Ja latam prawie codziennie.Zawsze jest coś do wyregulowania.Też mam 10 cm do oblatania.W tym co latam zawsze coś się szuka.To wyważenie.dobór śmigła,wyprowadzenie linek , regulacja silnika.Żeby latało trzeba mi 20-30 lotów.Sam się jeszcze uczczę.Trzeba latać,latać i latać.Z czasem wyniki przychodzą jednemu szybko innemu wolniej.To normalne.Dziś dwa razy lądowałem na plecach i nie wiem czemu śilnik zaczął mi marudzić a latał dobrze. Pomogę ci oblatać ale elektrykę ty ogarniasz bo ja jeszcze nie w temacie.Może za rok.Narazie tłukę spalinki.Pozdrawiam. A bym zapomniał.Gdzieś muszę znaleźć dwuster. Z starej modelarni. Dwa uchwyty połączone w jedno wyprowadzenie linek także przekładnie rąk odpada. Czysta wygoda.A pamięta lata 70-te.Ja w 85 z niego kożystałem na początku przygody z uwiezią. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. leszek-bart Opublikowano 18 Sierpnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia Dzisiaj wybrałem się do Pawła do Grajewa by oblotał mi modele . Okazałało się , że obok latania modelami do walki powietrznej doskonale lata on modelami akrobacyjnymi F2B , i to na silnikach spalinowych . Byłem pod wielkim wrażeniem jego umiejętności , latał praktycznie automatycznie . Oblatał mi moje modele jak i swój nowy model F2B . Okazało się , że wszystko dobrałem i zrobiłem jak należy . Mały model lata na silniku 3548/800 , śmigle APC 13/5,5 i pakiecie 4 S LiPo . Lata dynamicznie , śmiało można by nim startować w zawodach . Oczywiście zdałem sobie sprawę jak wielka droga prze demną . Pocieszeniem jest to ,że od Pawła dowiedziałem się , że można zrobić dwuster z uchwytu i szybko nauczyć się latać . Sam nie latałem bo po pierwszym locie okazało się , ze pękła sklejka do której mocowany był silnik . Legacy to całkiem inna bajka , lata wolniej silnik 4250 /800 i pakiet 5S LiPo , śmigło APC 14/8,5 . Lata bardzo płynnie , choć jak twierdzi Paweł jest ciężki w prowadzeniu , ze względu na wagę i wymaga przesuniecia linek bardziej do przodu . Rozwiązaniem jest budowa trzeciego modelu tak by ważył do lotu max 1,65 kg . Niestety lot się nie nagrał i dowodu brak . Sam też nie polatałem bo wyrwało się podwozie przy lądowaniu . Prawdziwy popis dał Paweł swoim modelem , którego jest projektantem i konstruktorem . Model lata bardzo dynamicznie , choć jak twierdzi Paweł musi się w niego wlatać i nauczyć się figur kwadratowych . Miałem możliwość porównać przygotowanie do startu modelu z silnikiem spalinowym i elektrycznym . Wygrał elektryk , któremu by poleciał wystarczyło włączyć pstryczek , pomijam fakt , że ponieważ miałem jednego Spina z tajmerem to musiałem go przełożyć pomiędzy modelami . W samym locie różnic pomiędzy modelem spalinowym a elektrycznym nie zauważyłem . Jeszcze raz Pawle wielkie dzięki za naukę i pokaz latania . I na koniec przestroga dla wszystkich , przy próbie wytrzymałości linek pękła jedna linka stalowa , widocznie musiałem ją uszkodzić w pierwszych lotach . Jak by ktoś miał na sprzedaż linkę pod model 1,8 kg długości 18-19 metrów to proszę o wiadomość . Zamówiłem model Rc Faktory do nauki i zabieram się do budowy dwusteru . 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 18 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia No i o to chodzi, jak jest od kogo się uczyć to wszystko idzie dużo łatwiej. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł karwowski Opublikowano 20 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia No i co Leszku mam nadzieję że przeszedłeś na jasną stronę mocy.Z lataniem nie przesadzaj,są lepsi.Jeżeli chcesz dalej kontynuować latanie to z chęcią pomogę.Też bym chciał popatrzeć z zewnątrz kręgu jak ktoś lata a nie tylko w środku i środku.Te modele twoje to i tak zabijesz jak zaczniesz chcieć coś więcej niż latanie w kółko.Masz je wyważone lekko na nos.Do nauki wystarczą.Ale jak chcesz dalej w to iść to najważniejszym narzędziem przy następnym modelu powinna być waga.Sam ostatnio trochę za cieżki zrobiłem i nie lata jak bym chciał.Linki sprawdzaj zawsze.Widziałeś.Już by Juniora nie było.Ja też podwozie wyłamałem ale już zrobione.Jakaś twarda ta trawa w Grajewie.Mam nadzieję że teraz polatamy już razem.A skończony jak trójkątów zewnętrznych się nauczymy.😁😁😁😁😁😁. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 20 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia Jeszcze raz ponawiam zaproszenie do Radomia. Zawody to najlepsza nauka. Leszku ,w którym miejscu pękła linka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł karwowski Opublikowano 20 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 22 minuty temu, sylkub napisał: Jeszcze raz ponawiam zaproszenie do Radomia. Zawody to najlepsza nauka. Leszku ,w którym miejscu pękła linka ? Była łączona.Dobrze że zobaczyłam bo rurkę termokurczliwą Leszek miał założoną.Strzeliła jak nitka do szycia.Daleko by nie poleciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 21 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 7 godzin temu, Paweł karwowski napisał: Była łączona.Dobrze że zobaczyłam bo rurkę termokurczliwą Leszek miał założoną.Strzeliła jak nitka do szycia.Daleko by nie poleciał. Linka łączona?Czy zle zarobione oczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł karwowski Opublikowano 21 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia Łączona z 3-4 metry od uchwytu.Troche zdziwiłem się i dobrze że zrobiliśmy próbe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 21 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 36 minut temu, Paweł karwowski napisał: Łączona z 3-4 metry od uchwytu.Troche zdziwiłem się i dobrze że zrobiliśmy próbe. No ja zreszta też. Nawet jak by to zadziałalo to o akrobacji można zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 21 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia Bez złośliwości ale to była błoga nieświadomość . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 21 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia Linka nie była łączona , tylko jeden drut pękł , zalutowałem końce , na to dałem termokurczkę , ale jak widać naprawa z marnym skutkiem , nigdy więcej napraw linek . No i poszukuje teraz linki 18,5-19,5 metra , model 1,9 kg . Model z RC Faktory już do mnie jedzie a uchwyt podwujny do nauki zrobiony . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOTRA Opublikowano 22 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia {inki są w sklepie wysyłkowym Modelesklep.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 23 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia Może i kiedyś były linki obecnie niema . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi