radziu45 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Tomek jakoś się staram żeby było ładnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Nie , no panie, a z blaszkie nie dało się wyklepać!? Oczywiście żartuję , wazne że osłonka pasuje do reszty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Nie , no panie, a z blaszkie nie dało się wyklepać!? Oczywiście żartuję , wazne że osłonka pasuje do reszty . Wojtek dłuższy czas zastanawiałem się nad blachą na tą osłonę ale zrezygnowałem . Teraz szukam zawiasów długich żeby zrobić otwierane boki , myślę żeby kupić taki cena jest jak na taki sklep jest ok https://toni-clark-shop.com/Miniature-brass-strap-hinge-05-m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 No to jeszcze dziś trochę bodziałałem z dopasowaniem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Uuuuuu.... czarno to widzę z chłodzeniem , no ale RWD-y tak miały . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Trzeba zrobić kierownice tak aby całe powietrze wiało na cylinder tak jak było w prawdziwych samolotach i będzie ok . Dziś zakupiłem nity na maskę , jeszcze szukam zawiasu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Prawdziwe samoloty nie miały żadnej kierownicy do studzenia silnika , śmigło obracało się w odwrotnym kierunku i wdmuchiwało powietrze na silnik , przez to otwór jest zrobiony z tej strony. Słyszałeś o kierownicy kierującej strumienie powietrza jak byłeś u mnie , pokazywałem Ci jak to zrobiłem , wpadające powietrze kierowane jest na silnik i wylatuje z drugiej strony , gdyż od strony wlotu wylot jest zaślepiony . Powiększ trochę ten wlot w kierunku środkowym , aby wpadał większy strumień powietrza , nie będę więcej pisał , zobacz na zdjęciach jak to zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Generalnie chodzi o to, żeby powierzchnia otworu (otworów) wylotowych była większa niż wlot. Wtedy powietrze wlatujące pod maskę, jest w stanie ją opuścić. Wiem napisałem to trochę dziecinnym językiem. Przerabiałem ten problem wielokrotnie w moich małych kombatach - Camelach, gdzie dopiero po odpowiednim zmniejszeniu, przesłonięciu otworu wlotowego, silnik miał odpowiednie chłodzenie. Czasem niewielki otwór wlotowy ale odpowiednio ukształtowany i skierowany, daje lepszy efekt niż wielka "japa wlotowa" bez odpowiednio dużego wylotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Jeżeli ktoś myśli że cztero cylindrowy silnik nie ma żadnych obudów z blachy do skierowania przedmuchu powietrza chłodzącego to jest w błędzie , które ja nazwałem kierownicą . Znalazłem w swych zbiorach na temat RWD 13 dwa zdjęcia na których widać o co mi chodziło . A może zrobie tak jak ma Henio a może obuduję silnik . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Dziś skończyłem robić zawias do maski silnika , blach 0,25 mm i drut 1,5 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Jedna strona zawiasu gotowa i mocowania maski też są zrobione . Druga strona zawiasu maski zrobiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Bardzo fajnie Ci to wyszło,trochę się nadłubałeś przy tych zawiasach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zacnie Panie Radosławie. A i fajny dostęp do silnika bez zciągania całej maski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zacnie Panie Radosławie. A i fajny dostęp do silnika bez zciągania całej maski. Też mi się to podoba . A co do silnika to dostęp do śrub regulacyjnych niestety będzie po zdjęciu osłony . Zastanawiam się jeszcze nad mocą tego motorka czy może coś mocniejszego zamontować . Co do zawiasu to taki sprytny patent sobie zrobiłem , potrzebna jest jeszcze mała prasa do tłoczenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Dziś znowu trochę nitów przybyło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Wykonałem jedną zapinkę do maski , trzeba jeszcze sześć zrobić tylko zastanawiam się nad wielkością czy takie mogą być . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Chyba trochę duża. Też mam ten problem przyszłościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Może to będzie fajnie makietowo , ale już mi się nie chce robić tych zapinek ale jak zacząłem to je zrobię . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 No i jedna strona zapinek jeszcze w starym roku udało się zrobić , ale jest to strasznie mozolna praca . Ale mimo czasu jaki poświęciłem myślę że jest git . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Witam w nowym Roku , wszystkiego dobrego wszystkim modelarzą . Doszła kolejna mała ciesząca oko pierdółka nawietrznik , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi