elektron Opublikowano 3 Lutego 2007 Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam. Wczoraj po "glebokiej" imprezie rzucilem sie na balse i jakies plany, nie wiedzac do konca co robie:D Jak nad ranem poszedlem spac to wiedzilem ze "cos" zrobilem. Rano(kolo polodnia ) jak wstalem i wyleczylem bezboznika to zobaczylem swoje nocne dzielo A teraz na powaznie : Przez caly dzien zrobilem skrzydlo (konce wlasnie uszy). Model to (podobno) Pelikan. Plany dostalem od kolegi. Szybowczyk to klasyczna F3J'ka mini. Calo balsowa, tylko w skrzydlach sosna. Mondel ma bardzo zgrabna sylwetke. Planuje dwa skrzydla - 1. Oryginalne z dwuwzniosem, 2. Z lotkami na zbocze Model ma 1480mm rozpietosci, Wyposazenie jakie planuje : 2 serwa standardy, odbiornik rex5, pakiet 1700AA, ( w drugim skrzydle beda 2 conrady) z waga chce sie zmiesciec w 350 g. Zeby wiecej nie przynudzac daje foto : Chetnie poslucham jakis opini i rad PS . Jako ze sredio przepadam za balsa to jest dla mnie znak ze jak robic model z balsy to tylko po imprezie :D
rafix Opublikowano 3 Lutego 2007 Opublikowano 3 Lutego 2007 "Pikny model" jak po imrezie to bardzo piekny i starannie wykonany
elektron Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Opublikowano 3 Lutego 2007 Az sam sie zdziwilem ze wszystko prosto wyszlo :D Gdybym go robil zaraz po obudzeniu sie raczej byl by jak sinusoida
marcin133 Opublikowano 3 Lutego 2007 Opublikowano 3 Lutego 2007 ELEKTRON dziś chleje do upadłego! ... mam nadzieję że jak jutro rano się obudzę to będą stały dwie Extry i może jakiś Cap`ic
elektron Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Opublikowano 3 Lutego 2007 Marcin ale nie zawsze dobra wrozka polozy model przed Toba Czasami trzeba uzyc lapek . Z tym kacem to rzecz jasna zart
Gość Anonymous Opublikowano 3 Lutego 2007 Opublikowano 3 Lutego 2007 Mógłbyś mi podrzucic plany na PW albo maila: rcbartek@gmail.com. Z góry dzięki, pozdro...
elektron Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Opublikowano 4 Lutego 2007 Jak uda mi sie zmiescic 2 karti A0 na ktorych rozlalem nitro do komputera to ci podesle
Piotrek_F3J Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 Szybolec bardzo ładnie wykonany jak zamierzasz obkleic szkrzydła i czym ? Jak bedziesz miał plany bo tez chętnie wezmne
Marcin K. Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 Piękny model Gratulacje! Może uzyłbyś mini serw bo standardy tez swoje ważą. Powodzenia przy budowie.Pozdrawiam.
meteor Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 widze że elektron robi dalej model to odpowiem za niego na pytanie z tego co wiem chciał go pokryć papierem japońskim
Patryk Urban Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 A teraz jeszcze piękniej ze skończonym skrzydłem wygląda Bardzo estetycznie wykonany model. Uszatki są piękne. Szkoda tylko że zazwyczaj lotek nie mają
Pawel_W Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 Patryk - to jest logiczne, modele mają uszy bo nie mają lotek
Patryk Urban Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 Ja to doskonale rozumiem. Ale podobają mi się zarówno uszy jak i latanie na lotkach. Widziałem model z uszami i lotkami ale jest ich niewiele :roll:
Pawel_W Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 A to chyba że tak Modele uszatkowe są superfajne, i wcale nie są złe do latania. Ja się takim uczyłem latać, i się nauczyłem. Lotki też są przydatne, ale nie są konieczne w każdym modelu.
elektron Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Opublikowano 4 Lutego 2007 Juz odpowiadam na wszystkie pytania Jedno centro bedzie takie jak w planach ( i na fotach) z dwu wzniosem bez lotek. Drugoe zrobie styro + fornir z lotkami do latania na zboczu (wznios ok 2 st). Mi sie niezmiernie podoba to skrzydlo z dwuwzniosem - model wyglada jak Orzel w spokojnym locie 8) Centroplat pokryje japonka, i malowac bede humbrolem. Centro pokazane na fotce jeszcze nie jest "piekne" bo uszy trzymaly sie na szpilkach Teraz juz sa sklejone. Wkleilem tez kolek z sosny i zrobilem miejce na srobe M4. Co do serw to jeszcze nie wiem. Mozliwe ze dam mini tylko czy dadza sobie rade ?? Nie mam duzo kasy i nie wiem jakie serwa kupic. Wkleje jeszcze 2 zdjeca jak wyglada obecnie, a potem wstawie jeszcze szczegolowe zdjecia konstrukcji. 2xstandardy to ok 90 g, a 2 mini to 18 g Roznica bardzo duza. boje sie tylko tego ze potem bede musial ladowac w dziob olow..... Plany jak mowilem zalalem przez przypadek Nitro i sa calkowicie nieczytelne (strzebki informacji). Ale postaram sie dowiedziec skad byly i przesle Wam
rabbitlkr Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 hmm zdaje mi sie czy prawa strona centropłata jest krzywa?? może to wina zdjęcia ale wyglada jak by sie delikatnie zwichrowała.
elektron Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Opublikowano 4 Lutego 2007 C....... masz racje :cry: Co z tym fantem zrobic ?? Jak bede oklejal japonka i lakierowal nitrocellonem to powinno sie "odwichrowac" ?
rabbitlkr Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 hmm jak zamknołes już keson to może być ciezko cos z tym teraz zrobić:/ Kiedys robiłem próby prostowania skrzydła do szybowca i połozyłem je na równej desce, przycisnąłem ciężarkami i spryskiwaczem spryskałem całe skrzydła ale nie za mocno, żeby balsa nie zaczeła fałdować, i zostawiłem tak na noc i potem jeszcze kilka razy je "podlewałem" i niby sie naprostowało, potem jeszcze naciągnołem je folia i szybol lata do tej pory. Z tym, że tam było to bardzo niewielkie odkształcenie...
Diakon Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 Bardzo ładny szybowiec! Fajne masz wyrko :roll: .
GregorianR Opublikowano 4 Lutego 2007 Opublikowano 4 Lutego 2007 fajne cacko! może ja niedługo spróbuje swoich sił i wykonam coś z balsy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.