elektron Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam. Wczoraj po "glebokiej" imprezie rzucilem sie na balse i jakies plany, nie wiedzac do konca co robie:D Jak nad ranem poszedlem spac to wiedzilem ze "cos" zrobilem. Rano(kolo polodnia ) jak wstalem i wyleczylem bezboznika to zobaczylem swoje nocne dzielo A teraz na powaznie : Przez caly dzien zrobilem skrzydlo (konce wlasnie uszy). Model to (podobno) Pelikan. Plany dostalem od kolegi. Szybowczyk to klasyczna F3J'ka mini. Calo balsowa, tylko w skrzydlach sosna. Mondel ma bardzo zgrabna sylwetke. Planuje dwa skrzydla - 1. Oryginalne z dwuwzniosem, 2. Z lotkami na zbocze Model ma 1480mm rozpietosci, Wyposazenie jakie planuje : 2 serwa standardy, odbiornik rex5, pakiet 1700AA, ( w drugim skrzydle beda 2 conrady) z waga chce sie zmiesciec w 350 g. Zeby wiecej nie przynudzac daje foto : Chetnie poslucham jakis opini i rad PS . Jako ze sredio przepadam za balsa to jest dla mnie znak ze jak robic model z balsy to tylko po imprezie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 "Pikny model" jak po imrezie to bardzo piekny i starannie wykonany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Az sam sie zdziwilem ze wszystko prosto wyszlo :D Gdybym go robil zaraz po obudzeniu sie raczej byl by jak sinusoida Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 ELEKTRON dziś chleje do upadłego! ... mam nadzieję że jak jutro rano się obudzę to będą stały dwie Extry i może jakiś Cap`ic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Marcin ale nie zawsze dobra wrozka polozy model przed Toba Czasami trzeba uzyc lapek . Z tym kacem to rzecz jasna zart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Mógłbyś mi podrzucic plany na PW albo maila: rcbartek@gmail.com. Z góry dzięki, pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Jak uda mi sie zmiescic 2 karti A0 na ktorych rozlalem nitro do komputera to ci podesle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Szybolec bardzo ładnie wykonany jak zamierzasz obkleic szkrzydła i czym ? Jak bedziesz miał plany bo tez chętnie wezmne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Piękny model Gratulacje! Może uzyłbyś mini serw bo standardy tez swoje ważą. Powodzenia przy budowie.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 widze że elektron robi dalej model to odpowiem za niego na pytanie z tego co wiem chciał go pokryć papierem japońskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 A teraz jeszcze piękniej ze skończonym skrzydłem wygląda Bardzo estetycznie wykonany model. Uszatki są piękne. Szkoda tylko że zazwyczaj lotek nie mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Patryk - to jest logiczne, modele mają uszy bo nie mają lotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Ja to doskonale rozumiem. Ale podobają mi się zarówno uszy jak i latanie na lotkach. Widziałem model z uszami i lotkami ale jest ich niewiele :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 A to chyba że tak Modele uszatkowe są superfajne, i wcale nie są złe do latania. Ja się takim uczyłem latać, i się nauczyłem. Lotki też są przydatne, ale nie są konieczne w każdym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Juz odpowiadam na wszystkie pytania Jedno centro bedzie takie jak w planach ( i na fotach) z dwu wzniosem bez lotek. Drugoe zrobie styro + fornir z lotkami do latania na zboczu (wznios ok 2 st). Mi sie niezmiernie podoba to skrzydlo z dwuwzniosem - model wyglada jak Orzel w spokojnym locie 8) Centroplat pokryje japonka, i malowac bede humbrolem. Centro pokazane na fotce jeszcze nie jest "piekne" bo uszy trzymaly sie na szpilkach Teraz juz sa sklejone. Wkleilem tez kolek z sosny i zrobilem miejce na srobe M4. Co do serw to jeszcze nie wiem. Mozliwe ze dam mini tylko czy dadza sobie rade ?? Nie mam duzo kasy i nie wiem jakie serwa kupic. Wkleje jeszcze 2 zdjeca jak wyglada obecnie, a potem wstawie jeszcze szczegolowe zdjecia konstrukcji. 2xstandardy to ok 90 g, a 2 mini to 18 g Roznica bardzo duza. boje sie tylko tego ze potem bede musial ladowac w dziob olow..... Plany jak mowilem zalalem przez przypadek Nitro i sa calkowicie nieczytelne (strzebki informacji). Ale postaram sie dowiedziec skad byly i przesle Wam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 hmm zdaje mi sie czy prawa strona centropłata jest krzywa?? może to wina zdjęcia ale wyglada jak by sie delikatnie zwichrowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 C....... masz racje :cry: Co z tym fantem zrobic ?? Jak bede oklejal japonka i lakierowal nitrocellonem to powinno sie "odwichrowac" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 hmm jak zamknołes już keson to może być ciezko cos z tym teraz zrobić:/ Kiedys robiłem próby prostowania skrzydła do szybowca i połozyłem je na równej desce, przycisnąłem ciężarkami i spryskiwaczem spryskałem całe skrzydła ale nie za mocno, żeby balsa nie zaczeła fałdować, i zostawiłem tak na noc i potem jeszcze kilka razy je "podlewałem" i niby sie naprostowało, potem jeszcze naciągnołem je folia i szybol lata do tej pory. Z tym, że tam było to bardzo niewielkie odkształcenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Bardzo ładny szybowiec! Fajne masz wyrko :roll: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 4 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 fajne cacko! może ja niedługo spróbuje swoich sił i wykonam coś z balsy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.