Iras 11 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 No i następny wolny dzień w modelarni Wykonałem płytki laminatowe na poszycie stateczników poziomych Jedna strona oklejona teraz tylko wkleić zawiasy i kryjemy na gotowo . Czas przymierzyć podwozie do skrzydła i dopasować wręgi no i niestety okazuje się że koło 175 mm a taki wymiar powinien być według skali jest za duże , będę musiał je zeszlifować . Całe kompletne podwozie waży 2,6 kg , cholera dużo ale przeżyjemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ależ to jest piękne! Podwozie to majstersztyk! Gdzie takie ładne koła można dostać? Trafiłem na kilka ładnych ale cena powaliła... A i jeszcze jedno. Czy stosowanie kompozytow tak jak pan obecnie to robi, na pokrycia, to konieczność w takiej skali czy tylko lekki zamiennik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ależ to jest piękne! Podwozie to majstersztyk! Gdzie takie ładne koła można dostać? Trafiłem na kilka ładnych ale cena powaliła... A i jeszcze jedno. Czy stosowanie kompozytow tak jak pan obecnie to robi, na pokrycia, to konieczność w takiej skali czy tylko lekki zamiennik? To koła firmy Nona Air , cena to 150 zł za komplet i kupiłem je w Modelemax zaś oklejanie płaszczyzn stateczników ? doszedłem do wniosku że jak okleję balsą to i tak musiał bym jeszcze oblaminować więc lepiej zrobić od razu płytkę laminatową a że mam węgiel to będzie trochę mocniejsze a i nie ma teraz tych brzydkich łączeń które musiały by być przy balsie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dzisiaj posiedzialem dwie godzinki w modelarni i udalo sie skonczyc stateczniki poziome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam 10 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Irek, Ten lizak który wisi na pierwszym zdjęciu Twojego wątku, to jakiś z Milicji czy ORMO? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Irek ten ogon wygląda jak mały samolot bez statecznika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Irek, Ten lizak który wisi na pierwszym zdjęciu Twojego wątku, to jakiś z Milicji czy ORMO? Pozdr. Ty patrz tam gdzie trzeba a nie ogladasz moje katy a lizak zostal mi z czasow jak budowalem drogi gdzie czasami trzeba bylo kierowac ruchem a zwlaszcza uwielbialem trase nr 11 miedzy Koszalinem a Kolobrzegiem kiedy to w lipcu robilismy droge i trzymalem tych biednych ludzi w korku siegajacym 5 km i tak sobie myslalem jechali cala noc biedni zmeczeni juz czuli zapach morza a tu !!!!???? Potocki dal im odpoczac (w korku) To byly czasy Irek ten ogon wygląda jak mały samolot bez statecznika . Noooo prawie ale to i tak maly samolocik widziales przeciez moje modele tamte maja stateczniki poziome o rozpietosci 1,6m a to popierdolka , plankton ma nie caly metr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam 10 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 OK, teraz dla tych ludzi będę bardziej wyrozumiały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Następne dwie godzinki w modelarni i stateczniki skończone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Oklejanie plotnem statecznikow , jak ja tego nie lubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Oj tam, nie lubisz. Ważne że dobrze to wychodzi! Miło śledzić Twoją pracę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dziekuje , nie lubie oklejac gdyz naoklekalem sie juz duzo a lubie wyzwania takie jak oklejanie aluminium i nitowanie to mi sie podoba to cos nowego . Jak skoncze Foke to biore sie za Karasia zrobie go tak samo . Moze ktos wie gdzie kupie nozyczki zebate 1 albo 1,5 mm , ja mam 2,5 mm i sa za duze do tej skali probowalem ale glupio wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Cześć Irku. Miałem ten sam problem ,przeszukałem cały internet i nic .Nożyczki o tak małych ząbkach są chyba raczej nieosiągalne-chyba ,że źle szukałem.Ja znalazłem gotowe w sklepie u Micka Reevesa.Są wykonane z Solartexu i maja bardzo małe ząbki coś koło 1mm przy skali 1/5 bo taka brałem do Zera.Przy skali 1/4 będą chyba ciut większe ,naprasowuje się je żelazkiem na pokrycie w moim przypadku na Koverall- wychodzi bardzo fajnie. http://www.mickreevesmodels.co.uk/~mickreev/Access/accessories.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dzikuje Adas , rozmawialem Krzyskiem z Przemysla i zrobie tak jak on czyli dam na lasertak bedzie szybciej Korcilo mnie zeby zlozyc wszystko do kupy i zobaczyc jak to wyszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Imponujący widok, mam nadzieję że i ja kiedys podolam takiemu wyzwaniu jak model w takim wykonaniu Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 W zeszłym tygodniu odebrałem podwozie od ślusarza i od razu zamontowałem na próbę żeby zobaczyć jak pracuje dzisiaj mimo paskudnej niedzieli udało mi się pomalować wszystkie elementy , jak wyschnie to wszystko poskładam już na gotowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Podwozie złożone i pomalowane , czeka na ostateczny montaż . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 A dlaczego zielone? Jak malowałem swoją Fokę to poszperałem trochę w monografiach, przejrzałem instrukcje Tamiya i utwierdziłem się w przekonaniu, że golenie i wnętrza były ciemno szare z czarnym, podobnie jak czarne były kołpaki kół. Podkreślam - ja do takich informacji dotarłem. Malowano też na zielono? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Irek, prawidłowy kolor to RLM 02 https://rhorta.home.xs4all.nl/jgrlm.htm http://www.plastmodel.pl/p/198/6149/model-master-4770-grau-rlm-02-acryl-15ml-farby-akrylowe-model-master-farby-i-chemia-modelarska.html i takim powinny być malowane wszystkie wewnętrzne powierzchnie płatowca (prócz wnętrza kabiny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Z tego co mnie się wydaje to taki kolor jak u Irka to miały japońskie samoloty. Śledzę wątek i podziwiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi