Marcin C. Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Witam, jak w temacie mam odbiornik Futaba R 3008SB z uszkodzoną anteną, jak na zdjęciu. Czy odbiornik może działać z takimi antenami ? Czy jest możliwość dokupienia nowych anten ? Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Może działać lecz musisz z niego ściągnąć zewnętrzną izolację, ekran, na odcinku podobnym jak przy drugim wąsie. Wymiana anten też możliwa jak najbardziej, dostępne w sklepach. Tylko musisz popatrzeć jak masz system mocowania anteny, lutowany lub wpinka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin C. Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Znalazłem taką: http://dronavista.pl/pl/akcesoria/1521-antena-do-odbiornika-1-szt-futaba.html długość taka sama 15cm, na wtyczkę. Lecz nigdzie nie mogę znaleźć oryginalnej Futaby. Myślałem że w RCSCORPION uda się kupić ale telefony powyłączane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu 7 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Kup antenę Wi-fi do laptopa w sklepie elektronicznym z taką samą końcówką-wtyczką,obetnij na odpowiednią długość,ściągnij zewnętrzną izolację jak w oryginale i lataj.Koszt całkowity ok.2,5 do 3,0 zł i to chyba za 2 szt.Ja tak zrobiłem.A RCSkorpion zakończył działalność. Pozdrawiam Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Tu masz nawet lepsze bo dipolki. Zasięg wzroście ci dwukrotnie. http://rc-planeta.pl/pl/kable-anteny/1595-antena-odbiornika-150mm-frsky-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Takie pytanie ogólne do wymiany anten w nadajnikach i odbiornikach. Czy ma znaczenie długość przewodu w ekranie? Wiem, że końcówka gorąca musi mieć odpowiednią długość, żeby antena odbierała/nadawała prawidłowo. Mam w 2 odbiornikach pękniętą pierwszą powłokę i chcę to naprawić. Anteny mam do lutowania i nie wiem czy mogę skrócić obecne anteny "tak jak mi pasuje", czy musi być odmierzona długość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Piotrek ja swego czasu latałem przez pół sezony właśnie na dwóch antenkach o nierównej długości. Dokładnie tak jak na fotce autora wątku. Chłopaki kazali mi zmierzyć ten gorący kawałek i obrać resztkę tej urwanej anteny. Działało bez problemów. Tyle, że latałem piankami, więc nie bałem się za bardzo. Nie mniej odlatywałem dość daleko to do widoczności wzroku i nic się nie działo. W następnym sezonie dokupiłem i wymieniłem obie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Długość samego kabelka w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia. Nie ważne jest czy jedna antenka ma długośc 5 cm a druga 15. Ważna jest długość tej nieekranowanej części bo to właśnie jest anteną a reszta to tylko zwykły kabelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Na zdjęciu Marcina jedną antena ma urwaną końcówkę i wydaje mi się że w tym przypadku odbiera tylko jedna antena, bo druga jest cała w ekranie. Ja mam odbiorniki z jedną anteną i jak się zerwie to będzie bieda. Też na razie latam tylko piankami ze względu na swoje umiejętności . Chodzi mi tylko o to czy długość w ekranie też powinna być jakąś wielokrotnością długości fali, czy tyczy się to tylko odsłoniętej części gorącego kabla. Edit: Dzięki Marku za odpowiedź, pisałeś szybciej niż ja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zasięg w gdy antena nie wystaje z ekranu to ok 50m. Nie miło się o tym dowiedziałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi