Skocz do zawartości

Uszkodzona antena Futaba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie mam odbiornik Futaba R 3008SB z uszkodzoną anteną, jak na zdjęciu. Czy odbiornik może działać z takimi antenami ?

Czy jest możliwość dokupienia nowych anten ?

Pozdrawiam

Marcin

post-20827-0-88378200-1513976374_thumb.jpg

Opublikowano

Może działać lecz musisz z niego ściągnąć zewnętrzną izolację, ekran, na odcinku podobnym jak przy drugim wąsie. Wymiana anten też możliwa jak najbardziej, dostępne w sklepach. Tylko musisz popatrzeć jak masz system mocowania anteny, lutowany lub wpinka

Opublikowano

Kup antenę Wi-fi do laptopa w sklepie elektronicznym z taką samą końcówką-wtyczką,obetnij na odpowiednią długość,ściągnij zewnętrzną izolację jak w oryginale i lataj.Koszt całkowity ok.2,5 do 3,0 zł i to chyba za 2 szt.Ja tak zrobiłem.A RCSkorpion zakończył działalność.

Pozdrawiam Wojtek.

Opublikowano

Takie pytanie ogólne do wymiany anten w nadajnikach i odbiornikach. Czy ma znaczenie długość przewodu w ekranie? Wiem, że końcówka gorąca musi mieć odpowiednią długość, żeby antena odbierała/nadawała prawidłowo. Mam w 2 odbiornikach pękniętą pierwszą powłokę i chcę to naprawić. Anteny mam do lutowania i nie wiem czy mogę skrócić obecne anteny "tak jak mi pasuje", czy musi być odmierzona długość?

Opublikowano

Piotrek ja swego czasu latałem przez pół sezony właśnie na dwóch antenkach o nierównej długości. Dokładnie tak jak na fotce autora wątku. Chłopaki kazali mi zmierzyć ten gorący kawałek i obrać resztkę tej urwanej anteny.

Działało bez problemów. Tyle, że latałem piankami, więc nie bałem się za bardzo. Nie mniej odlatywałem dość daleko to do widoczności wzroku i nic się nie działo.

W następnym sezonie dokupiłem i wymieniłem obie.

Opublikowano

Długość samego kabelka w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia. Nie ważne jest czy jedna antenka ma długośc 5 cm a druga 15.

Ważna jest długość tej nieekranowanej części bo to właśnie jest anteną a reszta to tylko zwykły kabelek.

Opublikowano

Na zdjęciu Marcina jedną antena ma urwaną końcówkę i wydaje mi się że w tym przypadku odbiera tylko jedna antena, bo druga jest cała w ekranie. Ja mam odbiorniki z jedną anteną i jak się zerwie to będzie bieda. Też na razie latam tylko piankami ze względu na swoje umiejętności ;). Chodzi mi tylko o to czy długość w ekranie też powinna być jakąś wielokrotnością długości fali, czy tyczy się to tylko odsłoniętej części gorącego kabla.

Edit: Dzięki Marku za odpowiedź, pisałeś szybciej niż ja ;).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.