J-23 Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 z telefonem to bym uważał, bo tam jest karta pamięci zazwyczaj - więc się może skasować tych tarcz diamentowych to nie mam, ale zakupiłem takie zębate, idą w plastik i w drewno jak w masło to i z laminatem chyba sobie poradzą jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Fale magnetyczne nie wpływają na pracę odbiorników radiowych o częstotliwości 2,4 ghz. Ja w swoich modelach często stosuje magnesy noedymowe np. do zabezpieczania kabin lub innych otworów rewizyjnych. Podobnie i w silnikach elektrycznych tych trzyfazowych (bezszczotkowych) są stosowane magnesy neodynamiczne , silnik pracując również wytważa pole elektromagnetyczne. Tak że spokojnie Darku możesz stosować głośniki z magnesami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Te tarcze zębate zjechały mi się szybko. A może miałem ze zbyt miękkiej stali? No i ciężko jest dremelka utrzymać w ręku przy precyzyjnym cięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Potwierdzam opinię Sebastiana. W moim modelu okrętu Crockket, zainstalowane są dwa głośniki o podobnych gabarytach obsługujących "nagłośnienie" i nie ma to negatywnego wpływu na funkcjonowanie odbiornika Jeti 2,4 Ghz. Darku spokojnie można pływać, nie tracąc nic z zasięgu aparatury. Powodzenia w dalszej budowie Atlasa. Obserwują ją z dużym zainteresowaniem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Potwierdzenie z dwóch pewnych źródeł musi być prawdziwe. :D Pozostaje tylko nie rozstrzygniętą na tym typie budowy kwestia ilości głośników. Póki nie wytnę pokładu, nie dowiem się, czy dziobowy się zmieści. W końcu ATLAS miał dwa silniki główne. Byłoby dziwnie z jednym. Ale dość gdybania. Poniżej efekt dzisiejszego szlifowania. Nadburcie dopasowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Głośniki nic nie robią, tylko dźwięk i balast. Mam w kilku modelach. Natomiast odbiornik 2,4 powinien być jak najwyżej, lepszy zasięg. Nie może być poniżej poziomu wody. Stosuje się Marine. Kombinowałeś aż nadburcie wyszło cycuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Kaziu dobrze prawi - zastosowałem do modułu dźwięku dwa znacznych gabarytów głośniki, które "robią" również za balast. Co do odbiornika (-ów) - jak najwyżej, nawet powyżej linii pokładu, anteny - jedna w poziomie, druga pionowo (jeżeli są dwie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 tam na pokładzie jest też symulator dźwięku z kartą pamięci o ile dobrze pamiętam ale jak się nic nie dzieje od magnesów to ok. rób stereo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Symulator nie jest stereofoniczny. Ma jedynie dwa wyjścia na głośniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Nadburcie wykleję od środka PCV o grubości 1 mm. Głównym celem jest, aby wyrównać powierzchnię i zminimalizować ilość pracy przy szpachlowaniu. Przy okazji takie podklejenie bardzo usztywni i tak sztywne nadburcie. Szersza powierzchnia przylegania do pokładu da lepszy styk dla kleju. Więc same zalety. . Całość wykonam na formie, aby nadburcie zachowało kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 wewnętrzna strona nadburcia wklejona na żywicę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Gdyby żywica nie trzymała tej gładkiej powierzchni to po oderwaniu powinna być gładka powierzchnia żywicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Żywica nie trzymała się do PCV. Zdjąłem i przykleiłem szpachlą. Schnie do jutra. Podłączyłem ostatnie elementy dla zdalnego sterowania. OPTO nie działa właściwie z kanałem proporcjonalnym. Po przestawieniu manetki na nadajniku w pozycję neutralną sygnał na silnik radaru zanika. Silnik się załącza tylko po wychyleniu manetki. Więc, takie sterowanie radaru odpada. Podłączyłem pod CARSON SWITCH CH2 i po wychyleniu manetki z pozycji neutralnej w pozycję skrajną i ponownym ustawieniu w pozycję neutralną, załącza silnik radaru. Wyłączenie następuje po ponownym wychyleniu z pozycji neutralnej, więc jest tak jak powinno. Mam natomiast problem z załączeniem serwa. Sądziłem, że przełącznikiem 1-0-1 to się zrealizuje, ale jednak nie. Przełącznik nie załącza serwa w ogóle. Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu i ktoś podpowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Nie dawało mi to spokoju i zrobiłem więcej testów. Okazało się, że inne serwa działają na przełączniku 1-0-1. To szczególne nie działa natomiast na dwóch kanałach. No nic muszę znowu przeprojektować układ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Ostatecznie przekładnię podłączyłem do innego kanału niż planowałem... ważne, że działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Atlas będzie wyposażony w kamerkę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Wstępna przymiarka piktogramów na nadajniku. Muszę się z nimi obyć, aby przed ostatecznym drukiem móc dokonać ewentualnych zmian. A tych drobnych zapewne jeszcze kilka będzie. Jak na ironię losu, jeszcze jeden kanał by się przydał. W tej chwili są 28 kanałów, które załączają 69 funkcji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Woow, już sobię wyobrażam jak by ktoś próbował z taką aparaturą latać 3 metry nad ziemią "o ku#$^$ gdzie są klapy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Faktycznie, trzeba to potrenować i powtórka przed pływaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Oh żartownisie z Was. Przecież do pływania tylko dwie manetki - reszta tylko na pokaz :D :D. Po to te rysunki, bo kto by potem pamiętał do czego co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi