JADAR62 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Można już nacieszyć się widokiem.... Jeszcze muszę zrobić hak holowniczy i zamocować węże na burcie. Wesołych i zdrowych Świąt Wielkanocnych. 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Gratuluję pięknego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Super robota i wspaniały opis budowy . Nie zastąpiona wiedza dla prawdziwych modelarzy . Mam nadzieje zobaczyć go kiedyś w realu na jakiś zawodach. Brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravp66 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Franek, może u Nas w Rudzie. Gratulacje. Super relacja i model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubus1940 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Szkoda że budowa już się kończy. Za każdym razem, gdy odwiedzałem forum spoglądałem na relację z wykonywania Atlasa. Był to obowiązkowy punkt. Mam nadzieję że autor zachęcony dużą ilością pozytywnych komentarzy zacznie następny projekt, czego z całego serca mu życzę. Wesołych Świąt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Gratuluję finiszu - naprawdę jest na czym oko zawiesić !! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 WIELKIE GRATULACJE!!! piękna relacja pięknie odzwierciedlony model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Jak pisze Grzegorz - za każdym razem, gdy odwiedzałem forum spoglądałem na relację z wykonywania Atlasa,był to punkt obowiązkowy. Totalny szok,wspaniała i bardzo pouczająca relacja.Precyzja wykonania rzadko spotykana.Ale jest to zaleta rękodzieła,a nie chińskiego gotowca. Gratulacje wspanialej modelarskiej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Piękna, fachowa robota. Gratulacje. Jeżeli wszystkie urządzenia załączają się prawidło, nic nieproszone, to drugie gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dziękuję bardzo wszystkim za docenienie mojej pracy i wyrażenie opinii w pozytywnych komentarzach. Szmat czasu daliście radę oglądać moje wypociny - dziękuję jeszcze raz. Szczególnie tym od samego początku, kiedy to nie wiadomo było do końca co się urodzi oraz tym z pierwszego rzędu ?. Co prawda budowa modelu prawie zakończona, to relacja z budowy będzie trwała do czasu pozytywnych prób wodnych. Ponieważ docelowa gablota jest raczej ciężka zrobiłem gablotę tymczasową. Użyłem do tego celu rurek PCV do instalacji elektrycznych oraz celofanu w rulonie 500x70 cm. Przykleiłem za pomocą taśmy dwustronnej. Rurki z boku służą do podnoszenia gabloty. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 piękna robota. Teraz jeszcze dziada na wodę i bez filmu się nie liczy. Po tym zawieszam konto bo już skończyłem z modelarstwem. Czekałem tylko na koniec tej relacji Pozdraiwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Relacji jeszcze nie jest koniec. Założyłem odbijacze z opon. W końcu udało się znaleźć takie, które wyglądają jak prawdziwe. Średnica zewnętrzna 32 mm. Model postawiłem z powrotem na gąbki, gdyż w czasie pracy się go łatwo przesuwa, a kadłub trzeba chronić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Świeżo po montażu węży, a przed retuszem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Przyszedł czas na wykonanie haka holowniczego. Przyświecała mi idea wykonania go, aby nie tylko wyglądał podobnie, ale aby jeszcze potrafił odrzucać hol. Będzie jednak tylko atrapą. Tak wygląda na planach modelarskich .... tak w rzeczywistości na holowniku bliźniaczym. Tu dokładnie widać stopery w miejscu parkingowym.... Udało mi się nawet zdobyć oryginalny rysunek haka..... A teraz wykonanie..... otwór wzdłużny na frezarce wykonany po delikatnym sklejeniu elementów w całość. Miejsca klejenia zostanią odcięte..... i po rozłożeniu..... Użyłem śrubek M2. Element suwliwy.... nacięcia dla pewniejszego mocowania.... przymiarka na modelu..... Przegub. Część śrubek będzie miała odcięte łby, aby były z obydwu stron nakrętki..... Mocowanie haka..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Po przymierzeniu jednak nakrętki M1 będą odpowiednie. Nakrętki kołpakowe M1.4 okazały się za duże.... zrobiłem szpilki M1...... Mocowanie sprężyny...... ściskacze do sprężyn..... sprawdzenie czy pracują właściwie..... znalazłem właściwą sprężynę..... przymiarka na modelu..... teraz sam hak.... Teraz do wykonania mechanizm zwalniania haka. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Misterna robota !! Przyjemnie popatrzeć !! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Ot i czarcia zapadka w pełnym widoku. Najpierw próby na modelu.... Uzbrojenie.... zwalnianie.... i po zwolnieniu holu... przed montażem.... tu nakrętki kołpakowe pasują właściwie. Aby zwalniacz haka samoistnie wracał do pozycji wyjściowej, założyłem kawałek rurki silikonowej. Poniżej na zdjęciu jest trochę widoczna. Pełni rolę sprężyny..... ponieważ oś obrotu haka nie jest w osi symetrii uchwytu, zastosowałem nakrętki atrapy. Dołożyłem uchwyty dla linki operacyjnej.... teraz malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Najlepszym wyjściem jest malowanie haka w stanie złożonym. Może ktoś podpowiedzieć jaką farbą, aby trzymała i aby elementy pozostały ruchome? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Składanie kładki trapowej.... Z jednej strony (na nabrzeżu) jest rolka, a z drugiej zaczep..... wzdłużnice już nawiercone.... Deski wzdłużne z anigre. Po sklejeniu w pakiet zfrezowałem na 4 mm szerokości...... poprzeczne z mahoniu 1.3x2.0 mm. Nakleiłem na papier dla ustalenia kratownicy..... jako dylatacji użyłem papieru o grubości 0.4 mm..... elementy gotowe do malowania..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Schodki przed złożeniem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi