enter1978 Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Widać finał . Pewnie od wczesnej wiosny będzie radości co niemiara. Kurcze jak na pierwszy model to czysto ci wyszedł , prezentuje się super, ja robię drugi , staram się (w miarę możliwości) o brak nadmiaru kleju i ładne spoiny ale i tak są miejsca gdzie klej szpetnie powychodził, no ale nie jest taki upaprany jak pierwszy. Dziś miałem skończyć skrzydło i zabrac sie z modelem już do domu, ale miałem lenia, nie chciało mi się i skrzydła nie skończyłem , prawie skończyłem keson ale jeszcze 20min trzeba mu poświęcić, tyle że ja tak robię, nie poświęcam modelowi więcej niż 15-20min dziennie i to raz na kilka dni. Jurto skrzydło skończę, lotek jeszcze nie robiłem , ale chyba trzeba myślec powoli o oklejaniu, wiem że będzie biało czerwony , niebiesko żółty to słaby pomysł był bo model w oddali robi sie cały czarny, z biało czerwonym nie mam takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 15 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Jurto skrzydło skończę, lotek jeszcze nie robiłem , ale chyba trzeba myślec powoli o oklejaniu, wiem że będzie biało czerwony , niebiesko żółty to słaby pomysł był bo model w oddali robi sie cały czarny, z biało czerwonym nie mam takich problemów. Też się już rozglądałem za barwami w jakie można "przyodziać" model i w oko wpadło mi takie malowanie. Może uda się coś takiego wykleić. Nie ma żadnych łuków więc powinno być łatwiej. [/url] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Gratuluję po raz kolejny budowy, świetna robota Wariacja białego, czerwonego z elementami czarnego jest przynajmniej dla mnie najlepiej widoczna, bez względu na warunki oświetleniowe, czy zachmurzenie. Ja też będę wykorzystywał kombinację tych trzech kolorów. A ponieważ latanie się skończyło i powoli odzyskuję wenę modelarską, więc zabrałem się po dłuższej przerwie do Mx-a. Jako że w skrzydłach strzeliłem małego babola, troszkę odstają od kadłuba (mimo mierzenia ), więc wykorzystałem fakt, że Krzysztof narysował drugą wersję skrzydeł, Marcin mi szybciutko wyciął i zabrałem się za składanie. Poprzednie myślę, że dadzą się dopasować, więc będę miał dwa komplety. Ale ponieważ moje modelarskie ego zostało nieco podrażnione , więc teraz postaram się zrobić tak by nie potrzebne były dopasowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Marcin ty i tak jestes w lepszej sytuacji niż ja, bo ja robiłem skrzydła ale nie mierzyłem nie kombinowałem bo w pierwszym mx-sie pierwsze skrzydło mierzyłem cudowałem a jak skrzydło było gotowe do montażu okazało się że mam dziurę 10mm pomiędzy kadłubem a skrzydłem , drugie skrzydło nie mierzyłem tylko robiłem na czuja , i szparka miała może z 3mm. Więc w nowym modelu niczego nie mierzyłem zaufałem intuicji i skrzydła robiłem na oko. Skrzydła sa skończone i stoją na wieszaku , ale........ nigdy nie przymierzane do modelu . Ciekawe czy pasują? , dowiem się jak wkleję kieszeń laminatową w kadłub , wtedy można je będzie zamontować na modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Ale Ty już swój oblatałeś i polatałeś, a mi jak zwykle budowa się przedłuża, aczkolwiek sezon lotny był bardzo udany, a że mam czym latać, więc nie narzekam. No cóż, jest czas latania i czas dłubania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Mam nadzieję, że wyszlifowaliscie otwory na żebra w tylnej listwie. Już o tym pisałem. Jeżeli tak to powinno pasować. A jak nie to współczuję Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Nie wiem jak Marcin, ale ja nie szlifowałem, jak w jednym tak w drugim modelu. Kurcze chyba jutro włożę rurę laminatową w kadłub bez kleju i zobaczę co zrobiłem , jest to łatwo sprawdzić tyle ze nie dwa skrzydła na raz tylko jedno osobno a drugie osobno przymierzę do modelu. Szczególnie że ja miałem bardzo ale to bardzo powichrowane żeberka , arkusze stały pod ścianą wygięte i żeberka mocno się powyginały. Skrzydła robiłem na oko ,kurcze jutro sprawdzę jak ja to zrobiłem i jak pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Dzięki Krzysiek za przypomnienie, wczoraj wkleiłem na żywicę wzmocnienia w pierwsze i ostatnie żebro, szlifowanie będzie dzisiaj. Dla przypomnienia (pytałem Cię o to, ale nie zaszkodzi przypomnieć), otworki w listewkach pomiędzy żeberkami są u góry, dobrze pamiętam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Raczej tak Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Czyli Alzheimer jeszcze nie tak bardzo zaawansowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Nie patrzcie że nadmiar kleju szpeci konstrukcję, na oszlifowanie przyjdzie czas. Skrzydła też nie oszlifowane, nadmiar balsy nie oszlifowany , ale zamontowałem je do przymiarki. Prawe skrzydło było robione jako pierwsze i wyszło idealnie, nie przylega do samego kadłuba bo na jednym z wypustów w kadłubie jest nadmiar kleju który nie pozwalał na przylgnięcie skrzydła do kadłuba, ale mała szparka którą powoduje nadmiar kleju na kadłubie jest identyczna na całej długości styku skrzydła z kadłubem. Lewe skrzydło robiłem jako drugie i chyba za pewnie sie czułem i niestety nie przylega idealnie, do rury aluminiowej przylega ładnie a od rury czym dalej w tył tym szparka wieksza. Ale nie jest źle na samym końcu gdzie szparka jest największa , szczelina ma około 3mm, to i tak nieźle w pierwszym modelu pierwsze skrzydło miało nie szparkę a dziurę i dało się ją opanować, to to co tu jest do skorygowania to drobnostka. Robione na oko, bez przymierzania , bez ustalania żeberka przykadłubowego , sklejane i ustalane na czuja. Ja tam jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Hej. Skończyłem drugą lotkę i obie osadziłem na zawiasach. Zostały do zrobienia krawędzie natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Piękna robota GRATULUJĘ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek70 Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Gratulacje super robota fajnie by było zobaczyć go na lotnisku w Studziankach.Mój jest prawie na ukończeniu planowany oblot był w tym roku ale z braku czasu będzie w przyszłym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Hej. W końcu uporałem z krawędziami natarcia. Jak na razie model waży 3134g. (szkielet + podwozie przód tył z kołami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Przymierzałem kabinkę? Bo coś mi się wydaje że nie. Poza tym, to nie zdawałem sobie sprawy że tak precyzyjnie można to posklejać. Czekam z niecierpliwością na cd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Z tego co pamiętam to przymierzałem kabinkę (niedociętą), ale tak na szybko. Ale chyba się domyślam w czym może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Rozwieję wasze wątpliwości jakieś 1,5 cm zapasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Hej. Okleiłem stateczniki poziome. Jeden ze stateczników musiałem oklejać od nowa bo wyszły mi dwa takie same, znaczy dwa lewe. A to wszystko przez otwór na dźwignię który źle wyciąłem w jednym ze stateczników, zamiast na dole to na górze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Cieszy oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi