jacik Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Ja tam bym wyciął model depronu i składał te kawałki razem. W takim RWD Skazoo jest tak dużo klejenia tych elementów? Zakupiłem SKLEJKA LOTNICZA - MODELARSKA Brzoza i kołki bukowe fi 4 . Jak dojdzie na jutro to obadam w weekend co i jak . Już nic więcej nie dokupuje na razie. Nie wiem dlaczego się zasugerowałem że ma być balsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Jeżeli nie rusza Ci depronu to balsy i sklejki tym bardziej.20 W laser już kiepsko radzi sobie z cięciem. Twój co najwyżej papier i folia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Wskaż mi na tym planie, które elementy są przewidziane do wykonania z balsy 1,5 i 1 mm, bo ja tam nigdzie takich nie widzę. Jest tylko sklejka. A i owszem, niektóre z nich da się zrobić z balsy 1,5 mm, ale trzeba wiedzieć które (patrzyłeś na inne relacje z budowy tego Wicherka??). Chcesz zrobić model puzzle - i pewnie chodzi Ci po głowie coś w tym stylu: Wybacz, ale w tym momencie, w zakresie Twoich możliwości, jako modelarza (czy pilota RC), jak i możliwości posiadanego przez Ciebie plottera leży bardziej coś w rodzaju zabawki, której link przesłał Marek (maxiii)... Witam to sklejka 3mm arkusz 750x750 czas cięcia 100W laserem 25 min na drugim arkuszu jest więcej elementów (bardziej upakowane) "szedł") 40 min. A ile było"zabawy" aby to poukładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Puzle pierwsza klasa. A ile żetonów Ci zostało Pochwal się złożonym bez obklejania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Czy te elementy można zrobić ze sklejki 2mm z warzywniaka ? W projekcie mają 1,5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Próbowałeś w ogóle ciąć tym laserem, czy tylko myślisz że dasz rade to przeciąć? Pytam bo widziałem lasery 15W które miały problem z przecięciem sklejki 3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Takie toto wpadło mi dzisiaj w oko, może się komuś przyda. Prosta, szybka konstrukcja. http://www.tbm.lasowice.net/toto000a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Tnie 3mm sklejkę. Ale grubsze elementy będę frezował . To z 2mm bo zamówiona sklejka 1,5mm nie doszła. Jak poprawie chłodzenie to sprawdzę jak będzie ciął balse 1mm bo to za cienkie do frezowania . Zobaczę czy mocno przypali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Jak poprawie chłodzenie to sprawdzę jak będzie ciął balse 1mm bo to za cienkie do frezowania . Zobaczę czy mocno przypali Kurczę, dobrze, że nie wiedziałem tego wczoraj jak frezowałem sklejkę 0,4mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 To jest jakaś pancerna sklejka. Idzie gorzej niż zwykła 3mm. Sklejka 2mm ze skrzynki szła jak masełko a ta 1mm to jakieś dziwactwo. Zamiast sklejki 1mm można dać balse 2mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Można, ale dla spokojności oblaminuj ją cienką tkaniną szklaną. Wtedy masz kompozyt. Wicherek swobodnie latający! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 To jest jakaś pancerna sklejka. Idzie gorzej niż zwykła 3mm. Sklejka 2mm ze skrzynki szła jak masełko a ta 1mm to jakieś dziwactwo. Zamiast sklejki 1mm można dać balse 2mm ? To nie tego kwestia. Podstawą jest kwestia dobrania frezu. Do tak cienkiego materiału potrzebny jest malutki frez down-cut. Wtedy taką sklejkę mocujesz na taśmę dwustronną do miękkiej podkładki (np. podkładu pod panele) i frezujesz jednym przejściem na wylot. Pełne podparcie pozbawia nas wibracji, a frez down-cut gwarantuje brak tendencji do podrywania materiału. Frezy down-cut masz np. tu: http://allegro.pl/frez-1mm-down-cut-z-weglika-spiralny-lewoskretny-i4903078681.html Ze sklejką potrafi być inny problem. Niestety potrafi to być materiał dosyć niejednorodny (może nie ta lotnicza z modelarskiego, ale inne potrafią być problematyczne). Trzeba więc trzymać dosyć wysokie obroty, bo inaczej w jakiejś twardszej części potrafi się frez złamać. Niemniej - z metodą na pełne podparcie to jest to bardzo wdzięczny materiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 To taki pilnik. Mam jeszcze 3 z 10 Nie mam taśmy 2 stronnej teraz to już na przyszły weekend zostawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi