Druk 3D Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Ja dzisiaj drukowałem dla klienta pokazowy element. Troche H druku było ale zadowolony z jakości jestem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Tak idealnie warstwy położone ? Czy zdjęcie niewyraźne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druk 3D Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 warstwa 0.09 więc jest w miare idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Pewnie trwało wieki... pytanie czy warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druk 3D Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Pewnie trwało wieki... pytanie czy warto? 9h druku to nie aż tak długo. Jakby nie było warto bym nie robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Pytanie jak wielki jest ten element 10cm?. Ja zazwyczaj stosuje zasadę Pareto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druk 3D Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 150mm x 50 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 No to na prawdę wyszło ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Ja dzisiaj drukowałem dla klienta pokazowy element. Troche H druku było ale zadowolony z jakości jestem Możesz coś więcej powiedzieć o filamencie i kluczowych parametrach wydruku? Jestem ciekaw jakie ustawienia do konkretnego filamentu zastosowałeś bo obecnie próbuję filamenty różnych firm i jak widzę różnice w ustawieniach potrafią być znaczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Możesz coś więcej powiedzieć o filamencie i kluczowych parametrach wydruku? Jestem ciekaw jakie ustawienia do konkretnego filamentu zastosowałeś bo obecnie próbuję filamenty różnych firm i jak widzę różnice w ustawieniach potrafią być znaczne... To akurat nie jest żadna nowość. Tak jakbyś kupował dżem albo margarynę rożnych producentów i zastanawiał się czemu ciasto smakuje inaczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druk 3D Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Możesz coś więcej powiedzieć o filamencie i kluczowych parametrach wydruku? Jestem ciekaw jakie ustawienia do konkretnego filamentu zastosowałeś bo obecnie próbuję filamenty różnych firm i jak widzę różnice w ustawieniach potrafią być znaczne... Filament Wolfix Abs czyli plastspaw temp głowicy 260 Temp stołu 65 warstwa 0.09 Wypełnienie 30 % Dysza 0.4 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Mam pytanie. Jak w Repetier-Host podzielić drukowany obiekt, chcę wydrukować kopyto, ale jest dość spore i trzeba go wydrukować w częściach. Nie panuję nad tymi programami, a kopyto w dziwnej pozycji się zapisało z pliku DXF do STL, w slic3r nie potrafię go obrócić aby leżało jak powinno, za to łatwo jest go pociąć. W Repetier-Host łatwo jest ustawić położenie ale nie umiem ani takiej pozycji zapisać ani tym bardziej go pociąć , niby jest opcja potnij ale jest nieaktywna. Jak ogarnął bym pocięcie dużego obiektu na małe części w Repetier-Host to mogę zaczynać drukowanie. Kurcze jeszcze dużo nauki przede mną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ja do cięcia i łączenia używam idea maker, a potem export do stl i dla drukarki przetwarzam już cura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Wysłałem juz Wieskowi info. Ja do cięcia używam tez Netfabb basic. Plus jest taki ze po cięciu skomplikowanych brył czasami wsypuje się siatka i Netfabb ma możliwość naprawiania takich brył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Tak Przemek bardzo pomógł , cięcie opanowane. Plik z formatu DXF zapisany w STL, po zapisaniu pojawiły się błędy które program naprawił. Forma kabiny pocięta na 6 części , jedna część juz wydrukowana. Ale mam małą niedogodność, druk trwa bardzo długo, wczorajsza część ze zdjęcia poniżej drukowała się około 9 godzin, dzisiejsza jest w trakcie druku i tak strzelam że będzie się drukowała 12 godzin. Dzwoniłem nawet do Przemka w tej sprawie że może w trakcie druku z poziomu drukarki da się coś zmienić, niestety nie da się . A najlepsze jest to że drukarka zasuwa z prędkością 250% a mimo to dzisiejsza część kopyta będzie sie drukowała około 12godzin . Przemek wspominał o wielkości wypełnienia, ale żebym to ja wiedział jakie ma ono być , zrobiłem zdjęcie słabo ale widać w odpowiednim świetle przebijające się wypełnienie. Szybkość druku szybkością, ale gotowe kopyto będzie wyszpachlowane i nie ma pewności ale może być użyte go formowania próżniowego i zbyt skromne wypełnienie może spowodować że forma zostanie zmiażdżona. Sami oceńcie przebijające się wypełnienie czy jest duże czy małe czy w sam raz. A tak po za tym to chyba trochę już panuję nad tą drukarką , jak na prędkość wydruku 250% to chyba nie najgorzej wydruk wygląda. Pierwsza część kopyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Jak na kopyto to wypełnienie trochę rzadkie , można zagęścić nie będzie zapadnięć Co do prędkości druku lepiej jak jest mniejsza , bo może nastąpić przeskok jak jakiś silnik zgubi kroki. Pośpiech jest potrzebny przy łapaniu pcheł. Czas wydruku to największa wada drukarek Mam kolegi który drukował 1 element 36 godzin Duże elementy można spróbować większą dyszą np 0,8 będą bardziej widoczne poszczególne warstwy ale szybciej będzie drukować . tak czy tak pózniej szpachla , wyrównanie , wygładzanie , polerowanie jak ma to być na kopyto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Rzeczywiście, jak już szaleć z wielkością dyszy, to może 1,75. To dopiero robota paliła by się na stole. Ot taki żarcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dalszy ciąg ster wyciągnięty z formy wyszło bardzo dobrze. I przymiarka do kadłuba I krótki filmik opisujący technologię i pomocników pracujących przy projekcie ,każdy włożył cząstkę siebie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Wyszło super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Moje wydruki nie wygladają jak Krzysztofa ale jest bardzo dobrze i ja jestem zadowolony i to bardzo , 9 letni syn drukuje jakieś postacie, umie dzięki pomocy Przemka pociąć , podzielić itp itd , ogólnie panuje nad tym ustrojstwem a drukarka chodzi od rana do nocy bo ciągle coś tam sobie drukuje, kłopot jest czasami jak kształty są skomplikowane i robi dużo podpór , zdarza się że cieniutka podpora umie sie oderwać. Ja natomiast jak syn nic nie robi to walczę z kopytem, zostało mi jeszcze 2 elementy do wydruku i kopyto gotowe do posklejania. Mimo że wszystko jest drukowane z prędkością 250% to i tak wydruk jednego elementu trwa około 12 godzin. Ale jak na taką szybkość z jaką drukarka zasuwa to nawet to kopyto nie najgorzej sie prezentuje. A jak wygląda pogubienie kroków o którym wspomina Franciszek? , bo coś takiego mi się w jednej części ze zdjęcia przytrafiło , na szczęście nie nastąpiło oderwanie elementu od stołu , HEGRON się spisał , a i często mam problem z oderwaniem tego co wydrukowałem. A tyle mam już kopyta wydrukowane, nie zależy mi na nie wiadomo jakiej powierzchni bo i tak będzie szpachlowane. To co na zdjęciu drukowało się jakieś dwie doby , i jeszcze dwie części będą drukowane każda po 12 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi