pengo Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Bardzo dobra pomoca w znalezieniu zgubionego quada jest DroneKeeper z wlasnym zasilaniem i akcelerometrem. Kosztuje troche powyzej stowki a juz zaoszczedzil mi kilka tysiecy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Ostatnio zgubiłem model na siódmym kilometrze, czy taki DroneKeeper pozwoliłby mi go odszukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Oczywiście, jest duża szansa że jak dotrzesz na ten 7 kilometr to i tak nie znajdziesz zależy od rodzaju terenu, to urządzenie słychać z około 200m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Poczytałem o tym urządzeniu i jak się okazuje jest to zwykły brzęczyk. Takie coś mam w odbiorniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 I jak stracisz zasilanie z powodu upadku to będzie brzęczał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Tak . Ale ważne że działa. Koszt minimalny a zysk z utraty modelu może być spory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKris Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 A tak jak teraz czekam na ten GPS to napiszcie mi proszę w co jeszcze mogę doposażyć CC3D z Inav 1.7.3. aby poprawić komfort itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKris Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 OK. Wgrałem Inav 1.7.3 używając Arduino Uno i gniazda Main Port na płytce CC3D. Po podłączeniu bezpośrednio przez kabel USB/MicroUSB Inav nie chce się połączyć (nie widzi portu COM). Jak podłącze przez Arduino to płytka łączy się z programem Inav ale i tak nie mogę w tym Inav nic zrobić poza symulacją jak obrazek drona porusza się wraz z ruchem płytki. Nie mogę zrobić kalibracji akcelerometra (6 kroków). Po wciśnięciu kalibracji po chwili w logu wyskakuje komunikat że zakończono sukcesem. Podłączyłem odbiornik do płytki i jakiekolwiek wychylenie drążków nie powoduje żadnej reakcji na ekranie. Może coś zrobiłem nie tak albo w ogóle nie zrobiłem. Nie wiem co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Może porty masz pomieszane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKris Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Jak uruchomię program to widzę tylko COM1. Po podłączeniu FC nie ma żadnej reakcji. Działa tylko przez Arduino. Próbowałem też wgrać tą samą techniką co Inav BetaFlight i CleanFlight ale bezskutecznie Warto to zamówić https://hobbyking.com/en_us/illuminati-32-flight-controller-with-osd-cleanflight-supported.html lub https://hobbyking.com/en_us/flip32-naze32-all-in-one-pro.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Nie w komputerze ale na płytce. Wtyczka USB musi być przypisana dodanego portu. A oprócz tego potrzebujesz typowe sterowniki do FC. https://www.dronetrest.com/t/zadig-drivers-for-cleanflight-betaflight-stm32-flight-controllers-dfu-mode/2719 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKris Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Zainstalowałem sterownik do STM32 i teraz po podłączeniu bezpośrednio pod USB komp widzi płytke na COM7 i Inav już też łączy się bez Arduino, ale w dalszym ciągu nie mogę skalibrować akcelerometru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKris Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Pytanie z innej beczki trochę. Ustawiłem radio na kanale 5 jako GEAR. Jak zrobić że po przełączeniu dźwigni np zapaliły się diody lub Buzzer zaczął brzęczeć ? A najlepiej jakby dało się podłączyć np ProMini. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Na YT szukałeś filmików ? Szukaj pod pojęciem "aux led channel FC inav" czy co tam jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKris Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Czy taki kontroler ogarnie już bez problemu GPS, RTH, Latanie po punktach itd ??? https://www.ebay.com/itm/OMNIBUS-F4-Pro-V2-Flight-Controller-with-Integrated-OSD-5V-3A-BEC-Current-Sensor/202208397658?epid=13013966589&hash=item2f148f495a:g:04IAAOSw9oNabvMK i czy mogę zostawić odbiornik na PWM czy jakiś PPM mam kupić do tego FC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Powinien ogarnąć - ale to FC co proponujesz to jest głównie do dronów wyścigowych. Jak interesuje Cie przede wszystkim latanie ze wspomaganiem to popatrz na Pixhawk lub APM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Ja bym się zastanowił nad nim bo nie ma w nim wszystkich czujników które powinny być do pełnego ogarnięcia latania po punktach, RTH i innych. Masz w nim żyroskop z barometrem i akcelerometrem ale nie widzę wzmianki o magnetometrze (kompasie). Jeśli chcesz dobry kontroler to polecam CC3D REVOLUTION na którym zbudowałem swojego quada. Posiada wszystkie potrzebne czujniki i jest na procesorze F4. Do tego wgrywasz inav + dopinasz GPS i dron już Ci nie ucieknie RTH i inne funkcje z użyciem czujników działają wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 dron już Ci nie ucieknie Z tym to bym polemizował. Droższa naza ucieka to co tu mówić o tanim f4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKris Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Ja bym się zastanowił nad nim bo nie ma w nim wszystkich czujników które powinny być do pełnego ogarnięcia latania po punktach, RTH i innych. Masz w nim żyroskop z barometrem i akcelerometrem ale nie widzę wzmianki o magnetometrze (kompasie). Jeśli chcesz dobry kontroler to polecam CC3D REVOLUTION na którym zbudowałem swojego quada. Posiada wszystkie potrzebne czujniki i jest na procesorze F4. Do tego wgrywasz inav + dopinasz GPS i dron już Ci nie ucieknie RTH i inne funkcje z użyciem czujników działają wyśmienicie. Z tego co Maxiiii napisał kompas jest w GPS który zamówiłem Poczekam na ten GPS i spróbuje to jakoś podłączyć. Najbardziej mi zależy żebym mógł ustawić że dron nie odleci np dalej niż na 200 m i ewentualnie jak coś to po uruchomieniu jakiegoś przycisku/switcha dron wykona funkcje RTH Pytanie - Czy mogę zostać na zwykłym odbiorniku PWM czy lepiej jest przejść na PPM ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 APM i Pixhawk ogarnie PWM i każdy kanał na innym kabelku. Pozostałe FC w formacie 30x30mm rozwijane na potrzeby raczej małych wyścigowców bazują na transmisji PPM lub SBUS i to idzie po jednym kabelku. Był to jeden z powodów jego wprowadzenia - mała ilość miejsca duża ilość danych do przesyłu... Skoro zależy Ci na geo fence i tych wszystkich zabezpieczeniach wnioskuje, że nie zamierzasz się ścigać więc i super precyzji ani czasu reakcji nie potrzebujesz. Super - tzn większej niż jesteś w stanie poczuć. Tyle dekad modele RC latały na PWM i jakoś nikt mocno nie narzekał... Jak kontroler ogarnie wejście PWM to nie widzę przeszkód aby zostać przy PWM oprócz kabelkologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi