Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:P No wychodzi na to że tak . Zakres pracy zapłonu w moim zdz to od -40 do +85 to dużo.

Ale nie wiem jak to wygląda w takim plastikowym zapłonie . W końcu Foker sprawdził to

organoleptycznie i pisze że jest ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś odbyło się kolejne - drugie już docieranie silnika.

xy26cm005poprawhe6.jpg

Przy okazji zauważyłem, że model zostasł zapaćkany z wydechu co widać na fotce. Czym najlepiej to usunąć? Przypomnę, że pokrycie modelu to folia "cerata".

bokupakanyid3.jpg

Opublikowano

Płyn do szyb, płyn do mycia naczyń. Schodzi troche trudniej niz po metanolu ale jest tego syfu znacznie mniej więc dasz se rade. Ogólnie to jest tak że psikasz, i chwilę musisz poczekać żeby brud "rozmiękł". Potem idzie lekko.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy takie klocki służące za podkładki dystansowe spokojnie mogę użyć?

mocowanie1ch6.jpg

Mogę zamiast nich wstawić płytkę odpow. grubości ale to dodatkowe ponad 100g. Chodzi tu wyłącznie o odsunięcie smigła od czołowej powierzchni maski silnika.

Opublikowano

Piotrek - ja mam coś takiego :devil:. Boję się jednak to zastosować z dwóch powodów;

- gwinty są tak krótkie (ok 5mm wewn.), że boję się czy to byłoby dobrze skręcone,

- część użytkowników pisze wręcz o szkodliwości tego typu amortyzatorów,

Każdy z klocków ma 25x10mm z tym, że nie jest to bukowe drewno.

Opublikowano

Ze sklejki to ja miałem całą płytkę zrobioną - 3 warstwy sklejki 8mm ale to ważyło w sumie sporo. Dlatego poszedłem na łatwiznę i kupiłem w Castoramie te krążki. Z tego bloku sklejkowego mogę jedynie prostokąty powycinać bo łatwiej ale przyznam się, że nie bardzo już mi sie chce kombinować.

Opublikowano

Możesz wyciąć z 1mm sklejki krążki i nakleić z góry i dołu wtedy nie pękną te dystanse wzdłuż słoii.

Opublikowano

Jeśli o to chodzi to jest juz tak zrobione - podobnie. Widać 4 pary klocków, każda para sklejona jest ze sobą pod kątem 90st własnie by słoje krzyżowały się.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Heniu - tak wygląda ułożenie serw w stosunku do osi modelu;

dwigniaiorczykserwa002pb3.jpg

a tak wygląda orczyk i dźwignia steru:

dwigniaiorczykserwa003eh8.jpg

Oba elementy trzymam w ich osiach. Widać że otwory na linki są w jednakowej odległości( rozbieżność wynosi mniej niż 0,5mm.

EDIT: Takie jest wychylenie w dół przy ktorym linka dolna jeszcze nie jest luźna;

dwigniaiorczykserwa005ji8.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak byście odczytali ten rysunek;

ribsy001poprawzb2.jpg

i co najwazniejsze jak wykonali. Nie piszę jak to sobie tłumacze by nie sugerować niczego.

Opublikowano

Mi se wydale iz najpierw naklelejamy tam jakies male kawalki tworzywa pva a potem na to naklejamy zelazkiem pasek folii pokryciowej i to ma symulowac szwy mocujace poszycie do zeberek. Te kawalki tworzywa nadadza paskowi folii wypuklosc w miejscu gdzie jest szew a te paski chyba w oryginale byly jakos naklejane na szew aby zapobiegac rozdarciu poszycia w miejscy gdzie zostalo przeszyte

Opublikowano
sprawa wycinania otworków

Jakich otworków?

Na moje oko, tniesz sobie 3/16" odcinki żyłki (albo czegokolwiek), moczysz w kleju i pesetką przyklejasz co 3/4"

Na to naprasowujesz pasek folii o szerokości 5/16"

Opublikowano

Dokladnie Foker tak jak pisze Hubert ja tez tak to zrozumialem i napisalem naklejasz kawalki jakiegos tworzywa aby daly uwypuklenia pod tasma imitujace szwy. i na to paski wzmocnienia szwu

Opublikowano

...Irek, widziałem (nie sprawdzałem własnoręcznie) gdzieś (Modelist Konstruktor sprzed xxx lat?) podobne imitacje szwów robione za pomocą koła za skośnymi zębami (z przekładni ślimakowej). Robione to było na cienkiej folii aluminiowej/duralowej(?).

:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.