f2cmariusz Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 to oczywiście produkt szwedzkiego przemysłu lotniczego wykonany z żelaza zatem w celu uzupełnienia wokół szyby ramki, rynienek na prowadnice do szyby czy łapaczy uszczelek wargowych z blachy stalowej nie wystarczy lutowanie cyną "60". Bo to się po prostu rozejdzie w trakcie eksploatacji pojazdu. Muszę to szczelnie mosiężno-srebrnym spoiwem złączyć. Lutowanie miękkie idzie tylko na korozyjne wżery na wylot. Tylko po to co by woda nie dostawała się pod nowy lakier. tu każdemu polecę tą maszynkę aktualny screen oferty z Allegro. Widać dwie osoby kupiły. Ja także polecam razem z odkurzaczem uruchamianym automatycznie przyciskiem przy szlifierce. Dodam jeszcze że to urządzenie posiada wbudowany czujnik wibracji oraz moduł Bluetooth. czasami jestem ponownie modelarzem czy bardziej stolarzem. Tu na fotografii nowy boczek wykonałem z lepiej dopasowanym kształtem geometrii !!! jak oryginał. niestety rysowanie pełnej dokumentacji silnika SiM 2b czasami wstrzymują i tego typu prace... Na pierwszym planie czerwono złota moja praca w 3D w Rhino3D a na dalszym planie oryginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Mariusz , na foto nr 2 to chyba Citroen jest a nie SAAB 96 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 tak ten pojazd wyglądał na dzień wyjechania z kabiny. Felga czy kołpak to następny temat do regeneracji. Właśnie jestem na etapie wybierania technologi z użyciem acetylenu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Gratulacje !!!!! Ty sam go lakierowałes ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Prawdziwy pasjonat. Podziwiam i pozdrawiam Piotrek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Zapewniam że każdy sobie poradzi mając do dyspozycji kabinę lakierniczą z wymianą powietrza przez filtry z napędem wiatraków wielokilowatowymi silnikami, płaszczem wodnym po ścianach (odkurz czy latające muchy nie istnieją !!!). A na wysokości 80 cm dodatkowe oświetlenie w postaci kilkudziesięciu 120 cm 40 Watów świetlówek. Mając jeszcze do dyspozycji po drugiej stronie ulicy mieszalnie farb lakierów samochodowych z bardzo doświadczonym właścicielem ( I chętnym do pomocy) malowanie natryskowe rozkręconym i umytym po ostatniej pracy pistoletem natryskowym to przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 A od TEGO sie wszystko zaczelo : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 wyważarka szczęśliwie odnaleziona i naprawiona... odnalezione archiwalna fotografia. Swój podpis złożyłem w 1979(?) roku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 z rana zorganizowany samochód ciężarowy przywiózł od dawna oczekiwaną paczuszkę. Najmniejsza jaka w dniu dzisiejszym była na samochodzie. część elektryczno-elektroniczna maszyny. Wychodzi kabel 230V i USB. powolny wjazd na swoje miejsce. główne wyposażenie modelarni przy Zakładzie Pracy zrealizowane... Frezarce nikt nie przeszkadza i sobie pracuje. Teraz WINDOWS x64 niezbędny na jakimś laptopie z czterema wyjściami USB (Obsługa tokarki, mysz, odbiornik USB bezprzewodowego sterownika pod MACH3 i pen-drive z programem NC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Mam nadzieje , ze wiesz jak to dziala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 "Teraz WINDOWS x64 " A może linux CNC ? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Mam nadzieje , ze wiesz jak to dziala ? ON wie...bo dla mnie np. to czarna magia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Gratuluję Mariusz!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 "Teraz WINDOWS x64 " A może linux CNC ? ... Brak wokół mnie innego systemu sterowania (z tych najtańszych) niż MACH3. A że druga frezarka oraz dzisiaj co przyszła tokarka CNC210 posiadają tylko do sterowania kabel USB to nawet mi do głowy nie przyjdzie kombinować z czymś innym niż to o czym mam pojęcie od paru lat. Czyli MACH3 przez USB a to oznacza system WIN X64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 "Teraz WINDOWS x64 " A może linux CNC ? ... W życiu bym nie "powierzył" obsługi takiego precjozum Windowsowi! A LinuxCNC nic nie kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 NOOOO... piękna maszynka, gratuluję Mariuszu!! Na pewno będziesz miał wiele satysfakcji z jej pracy.. (...i troszkę ogryzionych paznokci.. z początku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 W życiu bym nie "powierzył" obsługi takiego precjozum Windowsowi! A LinuxCNC nic nie kosztuje. nie za bardzo rozumiem dla czego mam nie "powierzyć" ... Skoro działa i to skutecznie. A jedyne błędy wykonania detalu to tylko moja od czasu do czasu nonszalancja i brawura w obsłudze. Całe szczęście przestrzegając zawsze procedury startowej nigdy jeszcze nie doprowadziłem do krytycznej katastrofy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 to naprawdę działa pod Mach3 na Win7 x64 przez USB. Mach3 zakupiłem razem z maszyną i oraz plikiem konfiguracyjnym w formacie pdf gdzie krok po kroku jest pismem obrazkowym pokazane jak i co konfigurować. I zadziałało. Za pierwszym razem. Z poprzednią maszyną nie było tak łatwo. Korzystałem z pomocy osoby ogarniającej kwestie konfiguracyjne Mach3 pod USB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 No to teraz Sim ruszy do przodu ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Śruby imaka mało mi się podobają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi