bluuu Opublikowano 5 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Aby zamknąć temat tylnej części kadłuba ... muszę się zmierzyć z napędem steru kierunku. Ktoś podpowie jak to fachowo zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 5 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Ja co prawda odsprzedałem model koledze który się na niego napalił ale z grubsza pamiętam jak był skonstruowany bez patrzenia na model. Napęd steru kierunku jest standardowo rozwiązany , serwo steru kierunku w kadłubie ma swoje miejsce a napęd steru jest za pośrednictwem linek. Czyli dźwignia na serwo do dźwigni snapy , ze snapów biegną linki do dźwigni steru kierunku , na końcu kadłuba w dolnej jego części są podłużne wycięcia przez które linki wychodzą z kadłuba i biegną do dźwigni steru kierunku. Trochę inaczej jest rozwiązany napęd sterów wysokości bo za pomocą długich stalowych popychaczy ale napęd sterów wysokości jest gdzieś w temacie udokumentowany na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 5 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Dzięki za info. Obawiałem się właśnie, że tam linki miały być ... nie lubię linek będzie się trzeba zatem do nich jakoś przekonać. Dzięki Nawiasem, jak by ktoś zupełnym przypadkiem jeszcze robił ten model to narysowałem dźwignie do wszystkich sterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Post pod postem, przepraszam. Czy ktoś posiada rysunki przedniego podwozia i baldachimu ? Górny płat w końcu oklejony więc można montować dalej Zupełnym nawiasem jak by przypadkiem jeszcze kogoś to interesowało serwa do lotek jakie (na razie teoretycznie) mogą pasować to Kingmax KM5521MDHV i/lub KM5325MDHV. Problem w tym, że jest (przynajmniej teraz) wielki problem z ich zdobyciem. Znalazłem taką stronę: www.jxservo.cz , na razie po wysłaniu 5 maili dostałem odpowiedz, że da się kupić te serwa i teraz od 3 maili proszę aby je jednak sprzedali Może się uda ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Ja to podwozie robiłem z rzutów z pliku 2D. Ogólnie wyglądało nieźle bo było fajnie wyprofilowane do tyłu , ale ono jest za niskie ,nawet wspominałem że wyślę ci to moje podwozie gdzie zerżnąłem z widoku wszystkie proporcje i wymiary, no ale model odsprzedałem koledze i poszedł z tym podwoziem. Ale gdyby było dobre to bym się go nie pozbywał , z tym podwoziem śmigło 16 cali ledwie się mieściło , jakoś by to było jak byś zawsze lądował na 3 punkty . Do tego modelu trzeba zrobić podwozie takie jak w pliku 2D ale zrobić je wyższe z 40-50mm. Tylko nie wiem czy Sławek dał ci ten plik bo w nim jest cały tartak gotowy pod laser, ja ten plik posiadam ale z oczywistych względów nie ma na niego opcji. Ogólnie pozmieniały mi się plany i zamieniłem projekt ultimate na extrę 2,7m, po skończeniu projektu w planie jest zaprzestanie budowania a chcę się zająć lataniem i ćwiczeniem pilotażu, ale bo to wiadomo co mi do łba strzeli za jakiś czas? może jeszcze kiedyś postanowię zbudować ten model. W zasadzie to uznaję tylko modele z pełną dokumentacją i tylko takimi się bawię , model ultimate jest bardzo skomplikowany ale instrukcja w postaci pliku 3D jest tak dobra że każdy ten model poskłada , to mając wszystko jak na tacy i dokumentację i kopyta , może być tak że jeszcze mi się kiedyś zamarzy taki model. Mnie ten model bardzo interesuje bo chciał bym zobaczyć jak lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 5 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 z plików jakie mam nie mam rzutów z podwoziem, dostałem od Sławka tylko pliki wycinania i złożenie 3D, ale tam nie ma ani podwozia ani baldachimu .... prosiłem o podesłanie ... ale się nie doprosiłem Trudno, będzie improwizacja. (serwa w drodze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 W dniu 5.03.2021 o 16:46, bluuu napisał: z plików jakie mam nie mam rzutów z podwoziem, dostałem od Sławka tylko pliki wycinania i złożenie 3D, ale tam nie ma ani podwozia ani baldachimu .... prosiłem o podesłanie ... ale się nie doprosiłem Trudno, będzie improwizacja. (serwa w drodze) Kogo prosiłeś i kiedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Ciebie Sławku, 23 lutego 2020r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Z kronikarskiego obowiązku - serwa (KM5521MDHV) dojechały i pasują bardzo dobrze (wysokość odpowiednia). Teraz do zrobienia popychacze. Kolejny krok to silnik i regulator. Jak kiedyś tam wspomniałem, będzie to wersja elektryczna, silnik Dualsky XM5050EA, śmigło 16x10, 6S (jeszcze muszę przemyśleć kwestie regulatora. W tzw. międzyczasie mogę pomyśleć nad maską, podwoziem, laminatem kabinki i ... baldachimem. I tu zaczyna mi się problem ... domowe warunki nie pozwolą mi wykonać prac w metalu ... czy ktoś z kolegów mógłby w tym temacie pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Najwyraźniej ani elementy pylonu ani podwozia nie zostały narysowane. Poniżej pole robocze podczas rysowania na którym nie widać obu elementów a to był główny plik w którym rysowałem model. Zadziwające: jak mi się chciało to rysować, kompletnie bez sensu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Ok, nie ma problemu. Coś się namaluje i zrobi. Nie wiem co Ci zawinił ten model ale już któryś raz mówisz, "że bez sensu", "jak się chciało ..." itp. Jak dla mnie kawał świetnej roboty i powoli ale model dokończe. Jak będzie okazja to porobię w końcu jakieś fotki co by nie było, że udaję, że robie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Z mojego , teraźniejszego, punktu widzenia gdybym miał to wszystko rysować jeszcze raz to bym nie rysował. Może jak bym mieszkał w rodzinnym mieście to i owszem- tam jest gdzie latać. Dobrze że chociaż inni są zadowoleni. Udostępnił bym pliki wszystkich model za jakieś symboliczne donaty ale wiem jak to się zakończy- na jakichś "rapidszerach" albo innych tego typu stronkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Jak by kogoś to interesowało ... to nie odpuszczam Jest silnik, śmigło i regulator. W związku z tym ... czy ktoś zna wymiar jak daleko od "domku" powinno zaczynać się śmigło ? Muszę wiedzieć jakie dystanse powinienem założyć do montażu silnika. Druga kwestia, czy ktoś ma jeszcze formę lub projekt na owiewkę silnika ? Z kronikarskiego obowiązku: Regulator 60A Foxy, Silnik Dualsky XM5050EA-9, śmigło 15x10, zasilanie z 5S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 10 godzin temu, bluuu napisał: Druga kwestia, czy ktoś ma jeszcze formę lub projekt na owiewkę silnika ? Ja mam i projekt i gotowe kopyto. Projekt mogę ci podesłać tylko muszę go odszukać , nawet nie wiem w którym jest komputerze. Gotowe kopyto niby sprzedałem razem z modelem ale do dzis u mnie ta forma leży , więc mógł bym zapytac kolegi który to kupił czy zgodzi się ci go wypożyczyć i wysłać, jak nie będzie miał nic przeciwko to mógł bym ci go wysłać pocztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Jakby co to mam gdzieś STLe, które robiłem dla Wieśka. Eksperymentalnie mogę zrobić z nich negatyw i wysłać Ci plastiki do wydruku formy w stylu RamyRC - on drukuje formy do swoich wielkich pasażerskich samolotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Dzięki za odzew. Wiesiek, jeżeli kolega nie będzie miał nic przeciwko, to chętnie wypożyczę (mogę się też zaoferować i zrobić 2 maski - albo i więcej na zapas). Jak nie to będę się z Tobą Przemek dogadywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Ultimate to bardzo fajny i udany samolot. Jak dobrze rozumiem to ten projekt nie doszedł do finalnego skutku? Mam na myśli pracę Sławka? a temat dotyczy prototypu? Jeśli dobrze zrozumiałem to szkoda bo sam bym się pokusił na taki tartak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 W dniu 22.12.2021 o 02:22, mar_io napisał: Jak dobrze rozumiem to ten projekt nie doszedł do finalnego skutku? Mam na myśli pracę Sławka? a temat dotyczy prototypu? Model jest zaprojektowany od początku do końca , jak pamiętam to jakies drobiazgi wyszły w czasie budowy które są bez znaczenia i do ogarnięcia we własnym zakresie. Prawdopodobnie Sławek odsprzedaje pliki na własny użytek, jedynie co nie jest skończone w tym modelu to brakuje maski bo Sławek jej nie narysował , ale dzięki uprzejmości Przemka forma maski do tego modelu powstała, co prawda w pliku do wydruku we własnym zakresie ale za to jest fajna i zadziorna z wyglądu, a ja wydrukowałem jedną sztukę tego kopyta tej maski , nawet dzis powinna być u Adama , tak że model jest kompletny. Model jest skomplikowany jak cholera , ale budujący dostaje plik 3D taką wizualizację , gdzie można na ekranie porozbierać ten model na pojedyncze części , obejrzeć każdą część z każdej strony , no coś wspaniałego, a z taka instrukcją to najbardziej skomplikowany model staje się banalny w budowie. Jedyna niewiadoma to jak ten model lata , ja go niby zbudowałem cały i był gotowy do montażu wyposażenia , i nieźle wyszedł , ale kolega się na niego napalił i poprosił o odsprzedanie mu tego modelu , a że mi chodził po głowie model 2,7m więc sprzedałem ultimate i środki przeznaczyłem na extrę 2,7m. Ale do dziś model się nie wzbił w powietrze i do dzis się nie doczekał wyposażenia , więc jak lata to nie wiem , ale pewnie fajnie jak to ultimate 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi