Michal4x4 Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Dobry wieczór, Trochę to trwało i mnóstwo jest jeszcze do zrobienia ( jak u Mleczki! ) ale prototyp podwozia wreszcie dziala! Trzeba będxie popracować zwlaszcza nad prowadnicami linek, bo te na razie latają swobodnie i czasem sie haczą, ale najważniejsze że metoda blokowania się sprawdziła. Nowe serwo ma chyba 1,8 kg na cm a wazy 5 gramów. Niestety całosc skrzydla z serwem wazy juz ok 33 g, więc będę musiał włączyc program oszczędnościowy. Będzie cd. Pozdr. M Ps. Nie wiem czy o tym pisałem ale chyba też pomogło wykonanie powiększonych otworków w ramieniu serwa, tak aby dzialanie popychacza zostało odrobinę opóźnione wobec ruchu końcówki ramienia które ciagnie linkę. (Ta koordynacja jest warunkiem koniecznym złożenia otwartego /i zablokowanego/ podwozia i dlatego nie moglem zastosowac drugiego serwa do obslugi linek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Dobry wieczór, Zrobiłem początek oklejania kadłuba balsą 0.6 mm. Nie wygląda jakoś specjalnie ale trudno, chyba jednak lepiej niż krycie papierem. Ten kształt cygara jest w tej skali trudny do osiągnięcia. Trochę kompromisowo podzieliłem pokrycie na sekcje i próbuję je nakladać tak aby "złapać" jak najwięcej krzywizn. Prawdziwe mikro klepki dałyby lepszy rezultat ale kleju by poszło mnóstwo i ciężar by na pewno mocno wzrósł. Teraz zabrałem się za lotki, bo muszę podgonić skrzydła zanim skończę kadłub bo taki ciąg technologiczny się zrobił. Cdn. Pozdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Dobry wieczór, Było dużo godzin a mało widocznych rezultatów. Ale po kolei. Zrobiłem przymiarki goleni podwozia - teraz juz nie mechanicznych części ale atrap samych goleni. Jest tu krytyczny punkt tam gdzie goleń przecina pierwsze żebro skrzydla (vide zdjecie) i nie uda mi się całkiem odwzorować proporcji krzywizn ale "jako-tako" owszem, powinno się udać. Teraz oklejam balsą wnęki goleni dookoła tak aby papier pokryciowy miał się tu na czym trzymać. Cały czas rozmyślam jak pokryc od gory płaty: oryginalnie chciałem balsą, ale mam tu trochę wagi do zbicia i rozważam pokrycie 1/3 tj tylko do pierwszego dzwigara. Tutaj przypomniał mi się modelik i patent opisany w FSM z lutego chyba, gdzie autor zrobił b fajne zeberka w ktore tak spiłował ze papier jap sie na nich nie opina i skrzydło oklejone papierem imituje dobrze pokrycie blachą. Widziałem to już wcześniej i w różnych koncepcjach ale niestety zapomniałem i teraz będę musiał znowu knuć;( Wpadło mi też do głowy, że ponieważ chcę zrobić wersję F2 A3, to może warto pokusić się o składane kółko ogonowe? Ale co z wagą? (tym bardziej że to ogon!) i czy starczy cierpliwości? Jednym slowem jest o czym rozmyślać Cdn. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Dobry wieczór, Wnęki podwozia zamknięte i pomalowane. Wreszcie jest też kawałek poszycia na skrzydłach. Cdn Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Kółko musi być masz takie silne serwo to niech ciągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 No, jakieś na pewno będxie! Teraz muszę wrzucić ostrą dietę i wszystko podporządkować wadze. Jeśli dobrze pojdzie i uda mi sie wykonać kóleczko (z calym mechanizmem) poniżej ca 4g to będzie chowane;) Na razie znowu utknąłem w detalikach, końcówki skrzydeł, lotki etc. Na wadze polożyłem skrzydło i połowkę kadłuba (bez pokrycia) 25 g (kadłub sam 5g)... słabo ale będę jak zwykle knuł Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Dobry wieczor, Po wielu deliberacjach zdecydowalem ze z góry plat bedzie kryty w calosci balsą, trudno. Oszczędności będę szukal gdzie indziej. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Dobry wieczór, Dalszy ciąg nakładania poszycia kadłuba. Idzie to bardzo, bardzo wolno, ale na razie przynajmniej wagowo wygląda nieźle. No i widok pod światło daje nadzieję że sporo można będzie jeszcze poszlifować Pozdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Dobry wieczór, Dłubanie przy usterzeniu. Nic spektakularnego, ale samo się nie zrobi. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Tutaj masz serwa 3.6g zawsze to kilka gramów. https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-s0361-3-6g-45kg-12sec-micro-servo.html?___store=en_us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Dzieki! Chyba cos w ten deseń mam, tylko w czarnej obudowie, ale działają przy sterach etc w porządku. Tylko na podwoziu mi padło;( Trochę się martwię o wagę, bo skrzydło jednak wyszło za ciężkie. Gdybym wcześniej sobie przypomniał ten patencik z "faceted ribs" to bym skrzydlo z obu stron japonką mógł pokryć i byłoby lżej, ale trudno będę pamietał nast razem. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Uff, usterzenie gotowe do oklejania. Pora powrócić do kadłuba, druga połówka czeka;) Cdn. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Mały a bajer! Zastanawiam się znowu nad mini modelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Dzięki;) ale stat poziomy i sw bedzie juz normalnie tzn folia z dyskietki, nie mam siły 6 razy tego powtarzać;( Patryk a jak ten twój "wczasowiec-odpoczynkowiec" ? Ulotniłes go? Jak skonczyłeś to już mozna:) Jeszcze foty z oklejania. Dowód na to ze zwlaszcza w naszej malej skali zeberek nie warto kleic do papieru, kleić TYLKO krawedzie wokół, wtedy papier ma więcej miejsca do napięcia sie na całej powierzchni a nie na jej ułamku. Na fotach widać jak w trakcie wysychania sobie sam migruje gdzie chce Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Heee, wymieniłem w silniku wał łożyska, wstrzymałem sie z oblotem bo piaste też trzeba było wymienić, dzisiaj go szykowałem pacze sie na skrzydło a ono wypaczone. Jedna połowka do oklejenia, zastanawiam sie nad zerwaniem wszystkiego i pokryciem folią. Miałem kończyć ME 109 i dopiero wtydy robić nowy ale ani nowego nie robie, ani ME nie kończe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Uuu, szkoda ten mały jest super! Dokończ go koniecznie, ale może po 3cim? Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Panowie nie wiem czemu nigdzie nie można dostac folii oracover air in door w kolorze białym waga chyba 17g odliczajac nitrocellon na papierze to mogła by byc jakas alternatywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 A tu patrzyłeś? https://sklep-rc.pl/air-indoor-transparent-white-p-79480.html Nie dzwoniłem do nich ale w necie "stoi" że mają. Ja się trochę folii boję ale tez nie mam doświadczenia zatem chętnie się czegoś dowiem. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Dzien dobry, Mało czasu było na budowę, zatem choć to przedwcześnie trochę, ale przynajmniej na chwilę złożyłem kilka części... Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Dobry wieczór, Prac nad kadlubem ciąg dalszy. Duzo czasu poszło na poprawki malych niedoróbek powierzchni wręg i pasowanie podłużnic aby bylo porzadnie i symetrycznie. Postanowiłem też maksymalnie pocienić kil w ogonie. Zeby zapewnić jak najmniejszą wage zamontuję napęd linkowy obu sterów. Ponieważ dziób modeliku jest raczej krótki gros masy będzie max z przodu tj w i na domku silnika (2 serwa i bateria). Jeśli to bedzie za duzo, zrobię też "awaryjne" miejsce na baterię za silnikiem. Teraz muszę wykończyć "scianę ogniową", zaprojektować drogi dla linek sterów i będę mógł dokończyć poszycie kadłuba. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi