Bartosz Mesjasz Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Sterowanie płatem rozwiązał bym podobnie jak w przypadku głowicy w helikopterze. A co do samej konstrukcji skrzydła tom000, ma chyba race by zrobić tradycyjne skrzydło z profilem np styro+taśma. W powietrzu winno to całkiem realistycznie wyglądać. Pozostaje temat napędu o ile z elektrykiem nie powinno być większych problemów o tyle spliny sobie nie wyobrażam... Edit : wózek w wersji z silnikiem spalinowym widział bym tak (to tylko taki rysunek poglądowy coś ala Nikifor : Zachowany wygląd motolotni, problemem było by tylko chłodzenie i zrobienie przekładni (pasek lub łańcuch) choć nie są to problemy nie do rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 ale czy potem odpalic ten silnik? a gdyby tak silnik odwrocic cylindrem w dol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Można by go odwrócić ale jak ze świecą ? Z odpalaniem to albo kołpak na wale silnika albo na śmigle i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Ten pasek to raczej nie zda egazminu przy takiej odległości.Poza tym musiało by to być solidnie ułożyskowane i mocne=masa.No i problemy z chłodzeniem silnika. Niestety zdjęć nie posiadam. LAtawiec wisi na ścianie ale wszelkie prowizoryczne urządzenia do sterowania zostały odpięte więc zdjęcie nic nie da. Ale sterowanie odbywało się poprzez dwie linki które ciągnęły za pręty na skrzydle powodując jego zwichrzenie(coś w rodzaju klapoloetk) .Całe rc było poprzykręcane do sklejki owocówki(istna prowizorka) Po rzucie z ręki czasem to potrafiło lecieć czasem nie :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Witam. Ciesze się że temat się tak rozrósł Tak jak napisał kolega Bartosz Mesjasz zrobię skrzydło styro + taśma w różnych kolorach. Motolotnie zrobię na razie w wersji mini elektrycznej (ok. 1 metr rozp.) i zobaczę jeśli uda mi sie ją ulotnić to zacznę próby na większej skali (ok. 2m). Wózek mam już rozrysowany na papierze tylko wystarczy kupić materiał (aluminiowe rurki u profile) i zaczynam robotę berias ładna motolotnia . Mój tato ma podobną i lata nią 1,5 roku (silnik Rotax 503) wózek ECHO a skrzydło Libre 3: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 racja, elektryk bylby lepszy. ja jesli bede robic to okolo 2,5 metra a moze jak by sterowanie zrobil na 2 serwach i mikser V-tail? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 ... a moze jak by sterowanie zrobil na 2 serwach i mikser V-tail? Ciekawe dlaczego nikt wcześniej na to nie wpadł :idea: Pomyśl sam nad tym co napisałeś :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek-91 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam Ja niedawno zrobiłem motolotnie 90cm rozpiętości i do sterowania użyłem miksera delta. Sterowanie rozwiązałem tak że z tyłu jest jeden punkt podparcia skrzydła i bliżej przodu po bokach są 2 popychacze. Na ziemi sterowanie sprawuje się dobrze, a jak w powietrzu to może uda się sprawdzić w następny weekend. Na razie muszę jeszcze rozmieścić elektronikę i zrobić parę poprawek. Jak później będę miał czas to zrobię i wstawię zdjęcia. Pozdrawiam Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Coś podobnego jak tu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 przeciez to nie jest motolotnia. z tym mikserem chodzi mi o usterzenie motylkowe, zdaje mi sie ze ten mikser sie tak nazywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 przeciez to nie jest motolotnia. z tym mikserem chodzi mi o usterzenie motylkowe, zdaje mi sie ze ten mikser sie tak nazywa Delta czy Vtail to w zasadzie jedno i to samo. Chodzi o to ... że to może zadziałać jeśli będzie podobnie wykonane jak w tym wiatrakowcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam. Właśnie wróciłem z Castoramy z rurkami alu na wózek. Jutro zacznę coś działać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Do modelu o metrowej rozpiętości wózek z rurek alu? Jakie to rurki fi 6? Nie wyjdzie za lekko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 jak wyjdzie za lekko to sie dociazy cos. marcin133 dokaldnie o to mi chodzilo. jesli wozek bedzie dobrze wywazony i skrzydlo bedzie stateczne to to zadziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 fi 5mm ze ścianką 1mm z jednej rurki (1m) zrobię cały wózek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Coś podobnego jak tu? Obrazek Przepraszam za offtopa ale widział ktoś jakieś planiki takich wiatrakowców ? Pytam z sentymentu bo takiego cudaka zbudowałem onegdaj jako drugi model rc bylo dość bezwładne ale jednak ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Przepraszam za offtopa ale widział ktoś jakieś planiki takich wiatrakowców ?Pytam z sentymentu bo takiego cudaka zbudowałem onegdaj jako drugi model rc bylo dość bezwładne ale jednak ciekawe widzialem kiedys na allegro. moze sa jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 utopia mam planik w ksiazce W.Schiera ale w wersji swobodnie latajacej moge skana ci podeslac jak reflektujesz .Zawsze mozna a nawet trzeba aparaturke wsadzic i w gore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Grzesiek możesz mi przesłać ten skan :?: Jak motolotnia nie wypali to spróbuje wiatrakowca :twisted: dawid_lewandowski@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Tu masz proporcje coprawda na uwiezi ale mozesz sie do nich stosowac. a tu plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.