elpazo Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Właśnie kończę uzbrajać selecta firmy FLIGHT Composite. A że została już tylko kosmetyka zdecydowałem się co nieco pokazać. Model cało węglowy do lotów po GPSie, o ile model już jest całkowicie gotowy do lotu, to system GPS jeszcze w powijakach bo taki artysta jak ja jeszcze nie ogarnia tej całej elektroniki. Dane modelu ; rozpiętość 4900 długość 2120 powierzchnia skrz, 108dcm. waga w wersji moto 7,3kg silnik Hacker B50XL śmigło RF 23x12 regler Hoby Wing Platinum 100 zasilanie SLS 30-60 6S -5800mAg podzielony na dwa pakiety 4S i 2S zasilanie radio 2x 3000mAh liony Radio JETI ds. 14 Skrzydło Serva Klapy 2x Algin DS-450mg lotki 4x KST 125MG SK, SW Hitec HS5955TG Odbiornik 12 RX Asist + satelita model będzie można porównać z XXXL Valenty bo takowy posiada Rysi I Z Legnicy a oto parę zdjęć jeszcze w pileszach domowych. Skrzydło 3 częściowe z podziałem 1900 centropłat i 1500uszy dzielone klapo lotki z zawiasem od spodu z fartuchami w klapach podobnie. Końcówki mocowane na bagnetach węglowych o przekroju 30x15mm SW pływający tak jak i SK dwoma bowdenami sterowane servami Hiteca takie rozwiązanie zrobiłem celowo , nie chciałem pakować delikatnych serw w Statecznik pionowy. w Bowdenach sa druty 1,8 na SW i 1,6 na Sk 0 luzu a jak będzie to się okaże. na samym początku chciałem go tak zbudować żeby nie dokładać grama ołowiu i okazało się się 1 plan rozmieszczenia akumulatorów całkowicie przewrócił projekt okazało się że główny akumulator musiałem podzielić i wpakować 2 szt pod samo natarcie skrzydła. Jeden zasilający radio jest przed głównym a drugi aż za spływem skrzydła . To mimo że jego dziób jest długi aż za długi na mój gust bo to aż 700mm od natarcia, tak zrobiłem i wyszło super bo model się wyważył z tym rozmieszczeniem. Od 2 wręgi wzdłuż kadłuba leci półka węglowa na której od spodu i na wierzchu rozmieszczona jest elektronika i akumulatory tak sobie to wymyśliłem i zrobiłem. Władek Kabinka wykonana włókien alu bardzo fajnie się prezentuje z węglowym kadłubem w środku jest tyle miejsca że już tam wpakowałem satelitkę i moduł MGPS i mam dużo miejsca na dodatkowe moduły który trzeba będzie włożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sułek Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Cześć, odpowiadam na pytanie- będziesz mieć 5m SUPER radochy! Słuszna wielkość, która tylko radochę może dać...- coś wiem na ten temat. Zbudowałeś model w zupełnie innym stylu, niż ja mój 3XL, więc tym bardziej życzę radochy. Waga wyszła Ci, nie powiem, imponująca, ale przy takim modelu, to nie problem. Pytanie techniczne- kadłub całowęglowy, a gdzie antenki będą? Powodzenia przy oblocie i ogólnie "połamania skrzydeł"! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Serwa to bym pozamieniał. Te 450 na tak duże kapy troche zbyt slabe moga być. Lepsze były by KST. Tak na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Witam Kolegów i dziękuje za dobre słowa . Jurek zaszła mała pomyłka w klapach siedzą Alginy 530m i chyba one wystarczą 430 mam 1 i trzymam do mniejszego projektu. Sławek z tym wyposażeniem nie udało mi się zrobić go lżej . Same akumulatory warzą sporo tym bardziej że główny to SLS w dwóch pakietach 5800 i dwie cele pod spodem są dodatkowa zabudowane bo do niego nie mam łatwego dostępu. Tak samo dwa zasilające radio liony. zobaczymy co z tego będzie Kolega Ryszard I z legnicy ma 3XLa też w granicach 7 kilo tak mówi, i ten model lata rewelacyjnie. kadłub mam całkowicie węglowy i te cholerne antenki pogrubione w końcówkach muszą być na zewnątrz, już długo myślę jak je fajnie wyprowadzić i coś mi ciężko to idzie. Tu muszę teraz napisać skoro ktokolwiek czyta ten wątek że w pierwszej kolejności chcę podziękować Konradowi za pomoc w dostarczeniu podzespołów bez których jeszcze długo by się ciągnęło ich zdobycie Konrad dziękuję. Władek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Jak dasz rade to antenki przed skrzydłem i za skrzydłem na belce ogonowej (jak widzę satelitę masz). Wtedy nic nie powinno zakłócać zasięgu (o tyle o ile ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Jeżeli masz problem z antenami to mogę ci wysłać za free dwie sztuki antenek ze złączem uFL. Grubość to tylko 2,1mm. Zależy tylko jakie masz gniazdo podłączenia antenek. uFL czy lutowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 kadłub mam całkowicie węglowy i te cholerne antenki pogrubione w końcówkach muszą być na zewnątrz, już długo myślę jak je fajnie wyprowadzić i coś mi ciężko to idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Jeżeli masz problem z antenami to mogę ci wysłać za free dwie sztuki antenek ze złączem uFL. Grubość to tylko 2,1mm. Zależy tylko jakie masz gniazdo podłączenia antenek. uFL czy lutowane? IMG_0974.JPG IMG_0973.JPG IMG_0975.JPG mam dłuższe w rezerwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Widzisz Włodek ilu jest chętnych do pomocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Włodek ma odbiornik i satelitę. Da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Dziękuje za fajne rady . Odbiornik jest zaklejony i nie mam pojęcia jakie tam jest złącze ma plombę gwarancyjną wiec nie będę zaglądał ale przed chwilą wpadłem na taki pomysł aby na teleskopowej antenie radiowej o średnicy maksymalnej 5,5mm zestopniować do 2.5 mm koszulkę termokurczliwą o grubszych ściankach i wyprowadzę anteny pod kątem 90st. za spływ i dorobię jakąś fajną zabudowę z laminatu szklanego coś na wzór Wiesława propozycji. Zastanawiam się tylko czy cała tulejka powinna wyjść z kadłuba czy wystarczy jej połowa i cała gorąca antena. Satelitka znajduje się w szczycie kabinki w 50% jej odległości i 1 Atena leci po grzbiecie kabiny w osi kadłuba 2 pod kątem 90St w poprzek kabiny czy tak może być ? są one około 100mm od regla w tyle kabiny sama satelitka jest dokładnie w kanapce pod czujnikiem MGPS, mam nadzieję ze tu zakłóceń nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Władek, zmobilizowałeś mnie do zważenia mojego modelu. Gotowy do lotu z pakietem 6s/4450mAh waży 6422g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Mój jest skończony jutro go zwarzę dokładnie. A po konsultacji z Markiem za projektowałem rozmieszczenie i zabudowę Anten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Wymyśliłem takie ośle uszy zrobię je z Balsy i pokryję laminatem na tylnej krawędzi będą rurki na anteny a same antenki gorące wyciągnę na wierzch. Chyba będzie dobrze.??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Ja wole mieć anteny po bokach lub od spodu(jak się da) Tak jak proponujesz to prawie cały czas będą w jakiejś części zasłoniete przez kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Fajny Władku masz ten model- gratulacje . Jedynie co mi się nie widzi to chyba niezbyt dokładnie dopasowany/ciut za duży kołpak w stosunku do kadłuba... ale to taki szczegół. U mnie antenki wyglądają poza kadłubem tak, prościej się chyba nie da . Nie ma problemu z zasięgiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 No pięknie ale w toxie miałem lepiej. Jedna wystawała z boku a druga była na klapce do serw. Bo klapka „szklana” była producent pomyślał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Lubię symetrię He,he to Cię Michał oszukał na materiale . Jakby Cię Włodku rajcowały takie a'la baranie rogi jak pokazał Wiesiek to mam takie wydrukowane, podarowane kiedyś przez kogoś na forum ....Są spore i wymagają doszlifowania, pomalowania, dopasowania do kadłuba ale potrafią zakryć i schować pogrubienia końcówek anten . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 W pozostałych modelach tak wypuszczam antenki i jest ok ale ten odbiornik ma te szkaradne tulejki i z tego co fachowcy mi piszą muszą być na zewnątrz wraz z gorącą końcówką, nie chcę robić bocznych płetw bo w transporcie je połamie to pewne. Po drugie lepsi fachowcy twierdzą że najlepszy układ anten to V 90 st. do góry lub dołu. Te ośle uszy rozstawie ile się da i zrobię je przykręcane do kadłuba jako zestaw 2 gniazd . Też mi się to nie podoba dlatego jeszcze nie jest to gotowe ale pocieszam się że jeszcze dwie anteny ma satelitka i pomoże z zasięgiem. Co do kołpaka to on mnie najbardziej denerwuje z dwóch powodów 1 to jego kształt co już zauważył Rafał, 2 to jego cena on jest warty nie więcej jak 20 euro, sam zrobię sobie matrycę i będę robił a metal kolega na CNC wystruga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A fachowcy od anten maja węglowe kadłuby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi