magilla Opublikowano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 No priva kolego magilla, nie da się do Ciebie wysłać .-) Sprawdź teraz albo pisz na maila maziarzmateusz@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronika Opublikowano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Witam wszystkich . Nie wiem czy tutaj mogę napisać ,ale dotyczy Jumpera T16. Stałem się posiadaczem nadajnika Jumper T16. Kupiłem go ,żeby się zmierzyć z opentx ,dotychczas używam JR 9 z modułem XJT . Pierwsze kłopoty to nie umiem ustawić timerów. Obejrzałem już wiele filmów instrukcje przez translatora i nie wychodzi. W menu modelu ustawiam Timer 1 na tht presistent na off Minute call mam odchaczone ,a na głównym ekranie modelu nic się nie zmienia i timer nie chce się ukazać . Coś mi się wydaje że trudna droga przede mną . Z góry dziękuję za pomoc Jacek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Ja u siebie mam 3 timery: timer1 - czas pracy silnika timer2 - pomocniczy czas lotu timer3 - czas lotu od pierwszego włączenia silnika do odcięcia silnika przełącznikiem SF timer1 TH% silnik timer2 THt lot timer3 L01 lot od pierwszego uruchomienia silnika do odcięcia silnika przełącznikiem SF do timera3 dołożona jest linia w menu Przełączniki logiczne: L01 a>x lot 00:00:01 SF^ to wszystko w opentx z Taranisa, w Juperze jest wersja opentx przygotowany przez Jumpera, ale powinno być podobnie :-) Timery 1 i 3 mam ustawione na 2 ekranie telemetrii, na jednym z ekranów standardowych przełączanych guzikiem PAGE pokazuje się timer 1 i 2. Reasumując: na dzień dobry nie ma(nie wyświetlają się) timerów (przynajmniej w Taranisie). Trzeba je sobie ustawić/zdefiniować na ekranie telemetrii lub przełącznikiem page wywołać timer1 i timer2 na ekranie głównym(są na jednym z 4-5 ekranów przełączanych guzikiem PAGE).. W Jumperze ze względu na znacznie bardziej rozbudowany i większy ekran ilość wyświetlanych danych powinna być większa.. tak wygląda to na prawdziwych danych: widać wartość timera2 i rzeczywisty czas lotu na T3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronika Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Ja u siebie mam 3 timery: timer1 - czas pracy silnika timer2 - pomocniczy czas lotu timer3 - czas lotu od pierwszego włączenia silnika do odcięcia silnika przełącznikiem SF timer1 TH% silnik timer2 THt lot timer3 L01 lot od pierwszego uruchomienia silnika do odcięcia silnika przełącznikiem SF do timera3 dołożona jest linia w menu Przełączniki logiczne: L01 a>x lot 00:00:01 SF^ to wszystko w opentx z Taranisa, w Juperze jest wersja opentx przygotowany przez Jumpera, ale powinno być podobnie :-) Timery 1 i 3 mam ustawione na 2 ekranie telemetrii, na jednym z ekranów standardowych przełączanych guzikiem PAGE pokazuje się timer 1 i 2. Reasumując: na dzień dobry nie ma(nie wyświetlają się) timerów (przynajmniej w Taranisie). Trzeba je sobie ustawić/zdefiniować na ekranie telemetrii lub przełącznikiem page wywołać timer1 i timer2 na ekranie głównym(są na jednym z 4-5 ekranów przełączanych guzikiem PAGE).. W Jumperze ze względu na znacznie bardziej rozbudowany i większy ekran ilość wyświetlanych danych powinna być większa..IMG_20190614_233809.jpgIMG_20190614_233822.jpg tak wygląda to na prawdziwych danych: widać wartość timera2 i rzeczywisty czas lotu na T3 IMG_2019051 dzięki za odpowiedź Podejrzewam że coś nie tak z moją telemetrią Na ekranie z nią nie mogę niczego ustawić 2019_0615_090106_002.MOV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Z tego filmu nic nie wynika może jedynie to, że układ ekranu jest zupełnie inny niż w Taranisie (co w sumie nie dziwi) Musiałby wypowiedzieć się jak wyświetlić timery inny posiadacz Jumpera 16 lub Horusa X10.. Możesz spróbować skonfigurować ekran telemetrii - w Taranisie definiujesz jakie parametry mają być na nim wyświetlane - jeśli masz zdefiniowane timery to można je dodać do ekranu telemetrii - podobnie powinno być w Jumperze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Przetestuję te timery na swoim jumperze ale dopiero w środę. Jakiś nigdy ich nie używałem w swoich radiach Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronika Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Tak jak napisałem wcześniej nie mogę zmienić ekranów wyświetlania ani żadnych innych rzeczy w telemetrii. Muszę pomyśleć jak zdefiniować timery i zdefiniować ekrany telemetrii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 No i mój Jumper T16 dojechał . Pierwsze wrażenie bardo miłe bo aparaturka działa na medal . Udało mi się bez problemów zbindować odbiornik Z mojego "Pionierka" i ustawiłem sobie timery problem miałem z rewersami serw , ale kolega pomógł i wszystko śmiga. Dodrukowałem sobie zabezpieczenia drążków , i wgrałem polskie pliki systemowe . No i gada po polsku Resztę modeli zbinduję jak znajdę trochę czasu. Jestem zadowolony , bo wszystkie odbiorniki jakie posiadam będą działać. Teraz czas na naukę ustawień zaawansowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 A jakieś testy zasięg ów ktoś już robił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Mój Jumper doposażony jeszcze tylko osłonki gimbali muszę u kogoś dodrukować Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronika Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Dalej walczę z moim jumperem. Zauważyłem coś dla mnie dziwnego było tak od początku Kiedy chcę zatwierdzić jakąś funkcję enterem rolką naciskam i najpierw wędruje w prawą stronę wskaźnik trymera lotek (mode 2)(prawa strona dół)Wskaźnik dochodzi do końca skali i dopiero zatwierdza.Wydaje mi się , że te funkcje nie powinny być połączone.Rozmawiałem z dwoma programistami nie zajmującymi się modelarstwem podpowiadają ,że to może być błąd programu. Tylko nie wiem gdzie szukać . druga sprawa kiedy otworzę ekran telemetrii nie chce rozwinąć się tam żadna funkcja ani otworzyć żadne okno . Spędziłem wiele godz szukałem pomocy u tych którzy mają większą wiedzę ale na razie stoję w miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Np jaką funkcję zatwierdzasz? Możesz to nagrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronika Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Dzieje się to za każdym razem.2019_0716_223131_003.MOV 2019_0716_224237_004.MOV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek123 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Witam Ja tak tylko informacyjnie dodam, że nadajnik Jumper-a binduje się z odbiornikami Frsky serii V8 FR II oraz Turnigy 9x 8ch v2. Co prawda miałem małe problemy ze zbindowaniem odbiornika FrSKy ale rozwiązałem go sposobem z tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=eCgWZ9_y4BY&t=142s I jeszcze chciałbym podziękować koledze magilla za pomoc w rozwiązywaniu problemów z ustawieniami apki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Dzieje się to za każdym razem.2019_0716_223131_003.MOVMasz najnowszy soft? Radzę ci dołączyć do grupy facebookowej jumpera albo rcgrups i wrzucić tam swoje filmiki. Naprawdę tęgie głowy siedzą i odpowiadają na posty. Mi niestety nie przychodzi nic do głowy. Nie obstawiam softu a bardziej jakiś źle poskładany element na płytce aparatury. Widziałem już cuda że tasiemki do przełączników były niedokładnie wciśnięte w gniazda. Niestety ale twojego przypadku nie widziałem jeszcze w sieci. Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Czy działa komis telemetria z odbiorników frsky x eulbt? Np x8r x4r itp? U mnie Discover sensors nic nie daje. Znalazłem jeden aglojezyczny post gdzie był z tym problem i sugestia, żeby falshowac multimoduł innym softem. Niestety tego innego softu nie znalazłem. Edit Znalazłem ciekawe informacje. Za: https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module/blob/master/Protocols_Details.md Sub_protocol EU_16 - 2 EU-LBT protocol 16 channels @18ms. Note that the LBT part is not implemented, the TX transmits right away Druga ciekawa informacja to konieczność freq tuning dla każdego modułu z CC dla m. In. protokołu frsky... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Czy działa komis telemetria z odbiorników frsky x eulbt? Np x8r x4r itp? U mnie Discover sensors nic nie daje. Znalazłem jeden aglojezyczny post gdzie był z tym problem i sugestia, żeby falshowac multimoduł innym softem. Niestety tego innego softu nie znalazłem. Edit Znalazłem ciekawe informacje. Za: https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module/blob/master/Protocols_Details.md Sub_protocol EU_16 - 2 EU-LBT protocol 16 channels @18ms. Note that the LBT part is not implemented, the TX transmits right away Druga ciekawa informacja to konieczność freq tuning dla każdego modułu z CC dla m. In. protokołu frsky... :/ Paweł z tego co czytam to i na grupach facebookowych jaki na innych forach dyskusyjnych ludzie piszą o braku możliwości zbindowania się z telemetrią. Uzywają D8 aby w ogole zbindować się z tymi odbiornikami. Trzeba by poszukać innego firmwaru do modulu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Bindowanie jest ok. Sterowanie działa w trybie d16 eulbt. Nie działa tylko telemetria. Ale chyba mam nowszy moduł multi niż mój kolega w t12, bo u niego sterowanie nie działa. Nie pamiętam już jak u niego było z bindowaniem. Może za parę dni sprawdzę jak będzie z telemetrią na International. Dla mnie t16 bez telemetrii nie ma sensu większego niż ten, że będą działały wszystkie moje 8szt dsm2, 5szt assana i 2stare frsky v 1szej generacji. Ale zobaczymy jeszcze jak z zasięgiem będzie. A z tym innym firmware - to //podobno// dla cc, czyli dla frsky, trzeba zrobić fine tuning frequency. Bez tego ponoć zasięg słaby albo częste gubienie połączenia. Info jest na stronce z mojego linku. IMHO masakra jeśli trzeba robić fine tune. To by znaczyło, że jakość tych modułów jest mocno poniżej oryginalnego xjt. Szukam cały czas info o dodaniu internal module i Bluetooth. Z tym drugim, podobno już jakieś sukcesy są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Może warto pomyśleć o modzie internal modulu czyli dołączony do zestawu moduł wbudować do środka jako internal a dodać sobie drugi oryginalny frsky obsługujący serię X. Widziałem już 2 czy 3 takie opis jak ktoś to zrobił i działa. Sam się nad tym zastanawiam bo głównie używam R9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Może warto pomyśleć o modzie internal modulu czyli dołączony do zestawu moduł wbudować do środka jako internal a dodać sobie drugi oryginalny frsky obsługujący serię X. Widziałem już 2 czy 3 takie opis jak ktoś to zrobił i działa. Sam się nad tym zastanawiam bo głównie używam R9. Czy masz jakieś linki?Szukałem intensywnie proponowanego przez Ciebie rozwiązania, w języku polskim, angielskim, rosyjskim.. i nie znalazłem nic co by wskazywało na działanie multimodułu jako internal module z instrukcją przerobienia.A taka przeróbka to super sprawa, o ile to prawda...Można by też odwrotnie - R9m albo XJT założyć jako internal module, ale nie widzę - jak narazie - w menu internal module opcji wyboru R9 ani Multi.Więc jak to jest?Możesz rzucić te linki? Jestem pewny, że nie tylko ja jestem ciekawy. ///EDIT/// Wychodzi na to, że już jest wersja z gimbalami na hallu https://www.jumper.xyz/portal.php?mod=view&aid=15 ///EDIT cd.../// weronika, dnia 16 Lip 2019 - 22:44, napisał:Dzieje się to za każdym razem.attachicon.gif2019_0716_223131_003.MOV Sprawdź czy wewnątrz radia nic nie lata albo latało. U mnie przy zmienianiu mode okazało się, że trzpień mocujący jeden z gimbali do zaślepki "fabrycznie" wyleciał i wbił się między dolne PCB a obudowę. Widać niestety niską jakość wykonania aparatury, skoro części wypadają. Niby nic nie latało, bo trzpień naprawdę mocno wbił się pod pcb. Jestem ciekawy czy u Ciebie to samo nie jest przyczyną. Najlepiej wykręć gimbale (po 4 wkręty), wyjmij i obejrzyj czy są identycznie zamocowane do zaślepek. /// EDIT cd.../// to co znalazłem w związku z internal multi module T16: https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3243685-Jumper-T16-2-4G-16CH-OpenTX-Multi-protocol-Radio/page102#post42017893 Wygląda trochę na fabryczny moduł. A sprawa jakości T16 dalej idzie np tak: https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3243685-Jumper-T16-2-4G-16CH-OpenTX-Multi-protocol-Radio/page22#post41569655https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3243685-Jumper-T16-2-4G-16CH-OpenTX-Multi-protocol-Radio/page108#post42055961 Cieszę się, że obejrzałem w miarę "radio" przy zmianie mode i wyeliminowałem przynajmniej jedną możliwość wystąpienia zwarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi