Skocz do zawartości

Problem z serwami Towardpro MG996R i TowerPro MG995.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nitromaniak
Opublikowano

Witam.

Mam problem z centrowaniem serw Towardpro w pozycji neutralnej. Po ponownym wlaczeniu zasilania serwa juz nie zatrzymuja sie w neutrum. Wyglada na to, ze serwa sie rozregulowuja z kazdym lub prawie kazym wylaczeniu i wlaczeniu zasilania. Zakladalem pierscien ferrytowy na kable ale nadal to samo.

Nastepny problem jest z serwami TowerPro MG995. Nie reaguja rownomiernie na wychylenie steru wysokosci. Dwa serwa sa podlaczone do jednego kanalu przez Y-kabel ale lekki ruch drazka powoduje to, ze jeden ster zaczyna sie poruszac a inny nadal stoi. Testowalem aparature oraz pakiet zasilajacy na serwach innej firmy i ten problem nie wystepuje. Dodam, ze serwa sa nowe ale kupilem je ok rok temu i nie byly uzywane.

Jakie moge zastosowac serwa ze sredniej polki cenowej do Piper Cub Seagull 2m? Czy 

HS-645MG HiTec beda dobre? Moze wystarczy cos takiego HS-325HB? Moze jeszcze jakies inne tansze i rownie dobre?

Opublikowano

Niestety miałem podobne jazdy z serwami SG90. Co włączenie radia to inne neutrum.

Pomogło dopiero pozbycie się tych serw...

Opublikowano

Masz model prawie zaliczany do gigantów a planujesz wsadzić do niego najniższą możliwą półkę z serwami.

Tu na forum było już pisane kilka razy, że jakość w ostatnich latach, zarówno TowerPro jaki Hitec bardzo mocno się pogorszyła i są to serwa beznadziejne.Zresztą tak jak Przemek pisze wielu modelarzy przejechało się na tych serwach.

Zainwestuj choćby w ramach bezpieczeństwa w porządne serwa.

Tu masz dobrej jakości średnią półkę serw. Nic nie piszesz jaka waga modelu ma być do lotu więc trudno coś z sensem doradzić, nie mniej te 6,2kg powinno wystarczyć w zupełności - tylko uwaga przy 8,2V na odbiorniku.

https://rcforever.pl/product-pol-3592-Serwo-MINI-KST-X12-508-HV-450.html

Gość nitromaniak
Opublikowano

Mysle, ze 4,5-4,7 max 5kg. Dodam, ze montowany bedzie silnik benzynowy.

Opublikowano

Miałem to samo z sterami wysokości i serwami tower pro, serwa na kablu Y tylko w jednym były zamienione przewody na silniku i potencjometrze , aby serwa chodziły w przeciwnych kierunkach , wychylając w tym samym kierunku stery.

Ale jeden ster chodził szybciej a drugi wolniej, i tak dwa lata przelatałem :).

Z pozycjonowaniem nie było natomiast problemów , tak samo z drżeniem , serwa po dwóch latach w modelu benzynowym stały w miejscu jak zaczarowane , nawet najmniejszego trzęsienia sterami.

Tak że nie było to takie ostatnie dziadostwo jak opisują, ale może na rynek weszły jakies podróbki a jeszcze gorzej podróbki podróbek , to teraz się może nie opłaca tracić czasu na montaż takich serw w modelu , o pieniądzach nawet nie wspominam.

Kiedys dałem się namówić koledze na serwa turnigy z tytanowymi przekładniami, i powiem szczerze że warte są każdej złotówki , dwa lata w modelu 2,2m z czego zeszły rok to model latał codziennie i serwa chodzą do dziś, choć na sterach wysokości zaczynają drgać.

Płaciłem 120zł za sztukę , są zasilane prosto z pakietu 2S , są silne i bardzo szybkie , no i trwałe .

Model serwa to  TGY-1267HV tylko ja je kupowałem w hobby king niestety teraz nie mają tych serw w ofercie

Gość nitromaniak
Opublikowano

No nie ma niestety tych serw juz. No widzisz a u mnie nowe serwa i takie akcje, ze trzeba regulowac za kazdym wlaczeniem zasilania. Wczoraj sie sporo czasu z tym meczylem i nie chcialy wracac do neutrum po ponownym wlaczeniu. Przyb szybkim manipulowaniu drazkami potrafily drgac. Wydajnosc pradowa UBECa 3A i max 5A. Podmienialem zasilanie na ni-mh, zakladalem pierscienie ferrytowe na przewody i nic nie pomoglo. One maja jeszcze taka wade, ze lubia przeskoczyc neutrum ale po poruszaniu drazkiem z drugiej strony centruja sie. To tak poza tematem glownym gdzie przestawiaja sie na stale.

Jezeli ktos zna dobre serwa w granicy 70-120zl to prosze o info. Moj typ to: 

1. Savox SC-0253MG

2. HS-645MG HiTec

3. HS-325HB

Jezeli ktos uzywal tych serw to prosze o opinie.

Gość nitromaniak
Opublikowano

Potrzebuje:

- kierunek 1 serwo [ 1258TG ]

- wysokosc 2 serwa [ 1258TG ]

- lotki 2 serwa [ 1258TG ]

- gaz 1 serwo [ ??? ]

Czy moze jakies inne konfiguracje?

Opublikowano

luzy na wałku potencjometra mogą być przez co źle sie centruje. Przy okazji rozkręcenia takiego serwa możesz sobie zębatki ustawić i przeczyścić, a może takiego Bluebirda za 120zł?

Opublikowano

Rozbiłem model z powodu takiego serwa  ale z centrowaniem tych serw nie miałem problemu. W czwartym locie Yak-a 54 (silnik NHG 25), ster kierunku został zablokowany w prawo. Na szczęście nie było wysoko ale przód modelu został skasowany. Silnik nie ucierpiał, nawet śmigło nie złamało się. Po powrocie do domu włączyłem zasilanie modelu i ster kierunku wychylił się w prawo, serwo nie reagowało na ruchy drążka. Później z ciekawości rozebrałem to serwo. Okazało się że oderwał się jeden przewód (zimny lut) który wychodzi z potencjometru do elektroniki. Po przylutowaniu serwo pracuje normalnie. W innym serwie z tego samego zakupu, producent zapomniał włożyć łożysko górne.

I na tym moja "współpraca" z tymi serwami się zakończyła.

Gość nitromaniak
Opublikowano

Moja sie skoczyla zanim sie zaczela. Swoja droga te serwa powinny byc wycofane ze sprzedazy. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. 

Opublikowano

W 1258TG nie ma prawa się nic oderwać gdyż potencjometr jest na sztywno przylutowany do elektroniki łącznie z silnikiem dlatego takim serwo ufam najbardziej. Tym bardziej takie serwa powinny być montowane w spalinowych modelach gdzie jest dużo drgań. A nie jakieś inne z kabelkami w środku.

Gość nitromaniak
Opublikowano

Dzieki kolego za info! Juz zamowilem Savoxy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.