Skocz do zawartości

Kolumny podłogowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie o takich pieniądzach mówimy  :lol:

Witek napisał jaki ma amplituner i ile chce dać za kolumny.

Z doświadczenia wiem, że w takich zestawach, które mam/miałem, w moim przypadku zawsze najsłabszym elementem były kolumny.

Na nie zawsze brakował kasy (przez pewien czas, pewnie dlatego, bo były te stare "dobre" Tonsile - po co zmieniać), a teraz uważam, że to mógł być podstawowy błąd.

Dlatego do kina mam nadal stary i słaby amplituner Sony  :P , a kolumny zmieniałem już 2-3 razy i nawet z tym dziadem jest coraz lepiej.

PS

Zestawy stereo mojego syna, o których pisałem są napędzane Cambridge Audio serii Azur (na pewno 540 i drugi chyba jakiś nowszy).

Czyli też budżetowe, ale w połączeniu z fajnymi kolumnami dają radę.

Opublikowano

Fajnie grają polskie STX-y z serii Electrino (150 i 250)

250 to koszt już 2000 ale 150-tki są również warte uwagi. Może wielkiego basu tam nie ma ale jest dobra stereofonia i porządek.

Są łatwe do napędzenia - w salonie słuchałem ich z jakimś tanim Pionierem (720?) i było OK.

Inne polskie - np Pylon-y też są warte uwagi. Musisz posłuchać. Bierz wzmacniacz i leć do salonu...

Jakbyś był w okolicach Wa-wy to STX ma salon i większość głośników do podpięcia. Nawet bez umawiania się.

A w ogóle to polecam zainwestować w Tidala i realizacjie Master MQB. To jakby eliminuje niedostatki toru CD (w skończonych pieniądzach). Aktualnie format bez strat można odtwarzać z Windowsa i dedykowanych odtwarzaczy sieciowych i niektórych komórek na androidzie (LG V30). Jakość jest powalająca.

Opublikowano

Jako miłośnik sprzętu vintage polecam kupno używanych, trzeba czasem poszukać, ale trafiają się fajne sprzęty, sprzed czasem nawet i kilku dekad. Ale zdecydowanie warto posłuchać i to z własnym wzmacniaczem. Pełno jest ofert na allegro, olx-ie, jest co najmniej kilka osób zajmujących się sprowadzaniem i restaurowaniem starych sprzętów grających. Ja mam np. Bowersy&Wilkinsy, które bardzo fajnie grają ze starym Harmanem Kardonem. Ale tak jak napisałem, nie kieruj się nazwą, tylko podłącz i posłuchaj. Warto też wspomnieć o pomieszczeniu gdzie mają stać, dopiero po zmianie kolumn na obecne i próbach ich ustawienia przekonałem się jak ważna i trudna to może być kwestia.

Powodzenia w poszukiwaniach :)

Opublikowano

Pozostaje jeszcze kwestia dostarczonego dźwięku. Nawet średnia kolumna w miare dobrze zagra gdy poda jej się "flac-ka" niż zwykle mp3.. wiele czynników wpływa na jakość. Kolumny, wzmacniacz, kable, ścieżka dźwiękowa.. temat rzeka :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Coś, takiego,

• Najważniejsze parametry
    • ProducentMonitor Audio
    • Rodzajpodłogowe
    • Impedancja6 Ohm
    • Moc muzyczna300 W
    • Moc RMS150 W
    • Zalecana moc wzmacniacza30 - 120 W
    • Skuteczność91 dB
Specyfikacja szczegółowa
  • Dane ogólne
    • Głośniki składowe1 głośnik przedni
    • Materiał wykonianiadrewno
    • Łączna moc RMS głośników150 W
    • Łączna moc muzyczna głośników300 W
  • Głośniki przednie
    • Konstrukcja i system2,5-drożny
    • Pasmo przenoszenia36 - 30000 Hz
    • Skuteczność91 dB
    • Moc RMS150 W
    • Impedancja6 om
    • Zalecana impedancja wzmacniaczabrak danych
    • Częstotliwość podziału zwrotnicybrak danych
    • Przetwornik niskotonowy165 mm
    • Przetwornik średnio-niskotonowy165 mm
    • Przetwornik wysokotonowy25 mm
    • Typ obudowyBass Reflex
    • Wymiary (WxSxG)85x18,5x25,5 cm
  • Głośniki satelitarne
    • Konstrukcja i systemnie dotyczy
  • Głośnik centralny
  • Subwoofer
    • Najważniejsze parametry
      • ProducentMonitor Audio
      • Rodzajpodłogowe
      • Impedancja6 Ohm
      • Moc muzyczna300 W
      • Moc RMS150 W
      • Skuteczność91 dB
    Specyfikacja szczegółowa
    • Dane ogólne
      • Głośniki składowe1 głośnik przedni
      • Materiał wykonianiadrewno
      • Łączna moc RMS głośników150 W
      • Łączna moc muzyczna głośników300 W
    • Głośniki przednie
      • Konstrukcja i system2,5-drożny
      • Pasmo przenoszenia36 - 30000 Hz
      • Skuteczność91 dB
      • Moc RMS150 W
      • Impedancja6 om
      • Zalecana impedancja wzmacniaczabrak danych
      • Częstotliwość podziału zwrotnicybrak danych
      • Przetwornik niskotonowy165 mm
      • Przetwornik średnio-niskotonowy165 mm
      • Przetwornik wysokotonowy25 mm
      • Typ obudowyBass Reflex
      • Wymiary (WxSxG)85x18,5x25,5 cm
    • Głośniki satelitarne
    • Głośnik centralny
    • Subwoofer

a ja takie mam, graja z wzmacniaczem Yamaha  RX-D485 i sa calkiem spoko, troche zalezy jakie duze pomieszczenie bo jak powyzej 20-25m2 to teraz bral bym MR6

Opublikowano

Pozostaje jeszcze kwestia dostarczonego dźwięku. Nawet średnia kolumna w miare dobrze zagra gdy poda jej się "flac-ka" niż zwykle mp3.. wiele czynników wpływa na jakość. Kolumny, wzmacniacz, kable, ścieżka dźwiękowa.. temat rzeka  :),he,he masz rację Tadziu,w salonie słychać inaczej,a w domu jeszcze inaczej :P ,mam jeszcze subwofer Goki,ale to już trochę przesada ;) ,podłoga mi nie wytrzymuje :D .Pokoik 5mx6m,wys.2,60m,raczej korzystam z flaca pozdrówko.

Opublikowano

Sub jak się porządnie rozkręci to dywan sam się wytrzepie ;) każde pomieszczenie ma inną (swoją) akustyke. Wydaje mi się że to należy dobierać pod siebie. Nikt nie wie jakie brzmienie lubisz. Każdy doradzi to co ma u siebie bądź słyszał jak dany zestaw gra. Jest to normalne :) ja aktualnie poszukuje dobrego wzmacniacza stereo. Myślałem o zakupie Radmora 5102. ( jakoś uwielbiam sprzęt z lat kiedy mnie jeszcze nie było na świecie lub dopiero na niego przychodził ) pamiętam ze mój chrzestny miał go zespolonego z altusami 140. Ale miałem wtedy 7 max 8 lat. Wiec nie interesowało mnie to. Pozostaje tylko problem pt Żona. Prawdopodobnie wywali mnie z tym z domu :-D słyszałem też dobre opinie o Fonica PW 8010. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie :) pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

ogólnie zasadą jest, że źródło (najtańsze o dość dobrej jakości to odtwarzacz cd) i wzmacniacz powinny kosztować po około 20-25% tego co się ma do wydania -a kolumny 50%

czyli kolumny 2x droższe niż amplituner. Dotyczy nowych sprzętów.

Używane -jak się uda kupić dobry stan -o jakości decyduje zazwyczaj ile kiedyś kosztowały nowe i jak się zachowały a nie ile za używkę ktoś woła.

kolumny stx odrzuciłbym z punktu -naturalność dźwięku chyba jeszcze gorzej niż te stare altusy...    to samo wszystko z subami to nie stereo tylko dziwadła do łupania a nie muzyki. No chyba, że lubisz łupanie ums-ums ums   w stylu wieś tuningu starych pasków i bm-ek   ;)

w tym budżecie może poszukaj używek ale koniecznie posłuchaj na własnym wzmacniaczu i własnej znanej płycie cd.

Opublikowano

Jako miłośnik sprzętu vintage polecam kupno używanych, trzeba czasem poszukać, ale trafiają się fajne sprzęty, sprzed czasem nawet i kilku dekad. Ale zdecydowanie warto posłuchać i to z własnym wzmacniaczem. Pełno jest ofert na allegro, olx-ie, jest co najmniej kilka osób zajmujących się sprowadzaniem i restaurowaniem starych sprzętów grających. Ja mam np. Bowersy&Wilkinsy, które bardzo fajnie grają ze starym Harmanem Kardonem. Ale tak jak napisałem, nie kieruj się nazwą, tylko podłącz i posłuchaj. Warto też wspomnieć o pomieszczeniu gdzie mają stać, dopiero po zmianie kolumn na obecne i próbach ich ustawienia przekonałem się jak ważna i trudna to może być kwestia.

Powodzenia w poszukiwaniach :)

Tez mam ( pewnie juz z 20 letnie B&W 602 ) , tylko mi synek kolegi KU...WA "gwizdki" powgniatal  :angry:  :angry:  :angry:  :angry:  

Opublikowano

kurcze modelarze dyskutują o kupnie kolumn. Polecam kupić zestaw od rcf driwer=sredniak bass 3 głosniki,zwrotnice 3 drożną

a gwarantuje że jak zagra to gacie pospadają. Nawet uzywane głośniki zagrają o 5 klas wyżej niż markowy niby zestaw.

Beyma też daje rade podobnie jak rcf tylko tańsza

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.