pacek Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 kupiłem dziś łoże do silnika, to może zacznę w końcu coś dłubać przy kadłubie. mam pytanie do napędu steru wysokości w swojej Ballili zrobiłeś na jeden popychacz czy jak w IIWS na dwa :?: "troche w niedziele pozamiatalismy na niebie z Andrzejem, lataliśmy naszymi "zawodowymi sprzętami" tzn Andrzej KI64 ja Hellcatem zasadziłem mu śmigło apc9/4 i troche się zdziwiłem zasuwał jakby mu ktoś drugi motorek w d... wsadził. cięć nie było ale kupa zabawy. troche się inaczej lata niż naszymi wysłużonymi treningówkami " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Dwa popychacze. Kierunek przerobię na linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 tempo budowy mojej ballili nie jest imponujące dziś udało mi się zrobić imitację żeber na dolnym płacie Przemek w zasadzie to powinieneś dać tytuł: Ansaldo Ballila z Prolotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Próbowałem dziś wstępnie umiejscowić górny płat. zakładając ,że mają być równolegle i równo jeden nad drugim zbudowałem taką "piramidę" Dorobiłem stójki płatów i okazało się,że druty kiosku powinny mieć wychylenie do tyłu(?) Coś mi się tu nie zgadza, albo ja robię jakiś błąd albo ...? Usytuowanie górnego płata jest kluczowe do wyważenia modelu. Janek , gdzie w Twojej Balilli był SC przy 4,5cm wysunięciu górnego płata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jesli producent tego zestawu wykonał go z przesunięciem płatów to i SC to uwzględnia. Jeśli u Ciebie nie będzie przesunięcia to musisz to uwzględnić czyli wyznaczyć swoje SC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Czołem Nie róbcie przesunięcia. To był mój błąd, teraz robię na równo. Co do mojego SC to niestety nie jestem w stanie tego określić... Model jest rozmontowany, a nie pamiętam gdzie było SC.. Jestem jedynie w stanie określić w jakiej konfiguracji 'wyposażeniowej' model latał, a kiedy wykazywał za ciężki ogon. Półka (zrobiona ze sklejonej balsy 5mm i sklejki 1mm) z trzema serwami i (2xmicro (ciężar po ~8g) i jedno mini(ciężar ~20g)) była wklejona tam gdzie na zdjęciu jest dłuższy ślad. Przed półką dawało się umieścić oczywiście bak (170ml - za duży należy dawać 110). Nad bakiem był odbiornik (ok 30g) - siedział 'futerale' z EPP trzymanym na drutach kiosku. Pakiet (70g) musiał być pod silnikiem przed przednią wręgą. Gdy przeniosłem go do środka już wykazywał ciężki ogon i latanie było kiepskie. Faktem jest że górne skrzydło miałem przesunięte - co jest błędem i mogło to wpływać na pogłębienie efektu ciężkiego ogona. Zrób tak jak trzeba czyli z górnym skrzydłem dokładnie nad dolnym. Miałem zrobiony skłon, bez tego były problemy lataniem. Możliwe że przy normalnym ustawieniu skrzydła nie byłby tak krytyczny. Sfinalizowałem prawie dolne skrzydło. Efekt 'batmana' na krawędzi spływu robiłem 10min przy użyciu nakładki (ściernica listkowa?) na wiertarkę Darowałem sobie folię więc zrobiłem pseudo fakturę płócienną na żywicy przy pomocy kawałka koszuli flanelowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 z tymi miejscami na otwory w kadłubie pod kiosk do górnego skrzydła też mi coś nie pasuje, widzę, że musze troche podgonić bo jestem dość mocno w tyle W jakiej odłeglości od końca płatów umieściliście stójki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Z tego co widzę, to w skrzydle dolnym miałem odległość 17,5cm dla osi otworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Moje stójki producent zaznaczył 16,5 cm od końca płata ale to nie ma wielkiego znaczenia. Natomiast po analizie wszystkich dostępnych zdjęć i planów zauważyłem kilka istotnych różnic modelu od oryginału. Pomijając profil bo to zrozumiałe, to płat w tej skali powinien mieć 19 cm a ma 18. Wznios miały dolne skrzydła nie górne. A w samym modelu ze zdjęć producenta jest wyraźne przesunięcie do przodu górnego płata względem dolnego o około 3 cm choć on temu zaprzecza. Moim zdaniem niepotrzebnie bo model i przy takim ustawieniu ma szansę zachowywać się poprawnie (wiele dwupłatów tak właśnie jest zaprojektowanych) ale do tego potrzeba testów praktycznych. Janek zauważył w swoim modelu oznaki „ciężkiego ogona” ale mogło być tak, że to właśnie wysunięty górny płat powodował powstanie siły nośnej na górnym płacie wcześniej niż na dolnym i co za tym idzie „zadzieranie dzioba”. Przy profilu symetrycznym nie byłoby tego zjawiska. Poza tym aby płaty były równoległe do siebie stójki tylne powinny być dłuższe od przednich a to wynika z różnicy grubości płata w miejscu wklejenia kołków. Pokazało mi się to wyraźnie przy „piramidzie” ( poprzedni mój post). Kołki kiosku w tym ustawieniu powinny być bardziej do przodu i pewnie wstawię drugie dla lepszego efektu. Poprawcie mnie ,proszę jeśli uważacie mój tok myślenia za błędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 No tak, zapewne masz rację, różnice pomiędzy oryginałem są znaczne, ale jednak trzeba wziąć pod uwagę że to tylko kombat i jest pomyślany jako półmakieta. Co do wzniosów, z tego co wiem Piotrek robi kilka wersji, próbuje na różnych profilach i kątach i wdraża do produkcji ten który lata najlepiej. hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 No tak, zapewne masz rację, różnice pomiędzy oryginałem są znaczne, ale jednak trzeba wziąć pod uwagę że to tylko kombat i jest pomyślany jako półmakieta. Jasne, to tylko kombat choć wyjątkowej urody.Szczegóły nie mają wielkiego znaczenia ale ułożenie płatów jest kluczowe. Nic to, zrobię ,oblatam i wnioski przyjdą same.Oczywiście cały czas czekam na sugestie kolegów.Wspólnie lepiej się pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Oczywiście, wzajemnie się dopingujemy do roboty, co w tych leniwych miesiącach jest bardzo ważne! To co normalnie robię w tydzień - bo trzeba coś na zawody sklecić, tak teraz grzebię w miesiąc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zamiast drutów zrobiłem paski laminatu do mocowania górnego płata. Przewierci się i śrubkę wkręci. Do kadłuba przyklejone na CA, jest szansa że odpadnie gdy będzie trzeba. Skrzydła w kolorze musztardy, prawie gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Ja ten problem rozwiązałem przy pomocy blachy aluminiowej 1,5mm. Wagowo wyszło identycznie z drutami 2mm. Nie wklejałem nowych kołków bo olinowanie nie wyszłoby dobrze dlatego taki kształt kiosku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 blachy aluminiowej 1,5mm Czy orientujesz się jakiego jest ona gatunku i na kiedy przewidujesz oblot ,żeby sprawdzic to rozwiązanie .Bardzo mi się podoba jego prostota wykonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Niestety nie jest to dural dlatego 1,5 mm.Dało to już teraz dużą sztywność. Myślę,że olinowanie zlikwiduje płynność stójek i wtedy górny płat nie ma prawa drgnąć nawet przy kapotażu. Oblot zapewne gdzies wiosną ale kto wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Jak Wasze Balille, bo moja już prawie gotowa po remoncie, w zasadzie można podsumować przebieg: około rok na wojnie (w zasadzie pół-roku). Uczestniczyła w trzech bitwach, w tym w bitwie o Poznań (3 walki), w wyjazdowej bitwie o Fano we Włoszech gdzie stoczyła 3 walki (w tym jedną zakończoną kraksą w powietrzu) oraz w bitwie o Golędzinów (3 walki i zderzenie czołowe). Teraz będzie z malowaniem kościuszkowskim, dojdzie jeszcze numer i szachownice. Co prawda kadłub 7-mej eskadry powinien być brązowy, ale nie przesadzajmy z tą makietowością Brakuje pilota, szyby, stójek i linek, podwozie trzeba jeszcze poprawić. Dojdą lufy karabinów, aby było jeszcze bardziej 'makietowo' no i oczywiście kombatowe "karabiny" czyli cała masa korundu na krawędzie, bo nic tak nie drażni jak taśma schodząca po skrzydle. No i może narty na zimę? Jedno co jest problematyczne to masa, która wynosi ok 1400g i za nic nie chce zejść niżej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 tak sobie patrze na stójki do skrzydeł w waszym wykonaniu, a może zrobić je tak jak wasze ale połączone ze sobą w kształcie odwróconego U? czekam tylko na blaszkę duralową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 hmm, piszesz 'Wasze', ale my mamy zupełnie odmienne sposoby mocowania górnego skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 nie no wiem że są różne, ale w obu przypadkach lewa i prawa strona nie jest połączona i uchwyty do skrzydeł wygięte są na zewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.