samolocik Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Witam wszystkich, po x latach dzięki koledze z forum Andrzejowi udało mi się poprzez dział giełda zakupić silnik Jena 2,5 i to dokładnie taki, który rozwaliłem za czasów podstawówki próbując polecieć pierwszy raz modelem na uwięzi. Potem były już ciężkie czasy, nauka itd. i koniec latania. Plan jest taki aby silnik przeczyścić (coś chrzęści jakby piasek w przednim łożysku) ale wcześniej muszę dorobić kluczyk do odkręcenia cylindra. Potem próby jak silnik pracuje i dobór modelu górnopłata RC lub na uwięzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Oj pamietam mialem takiego tylko chyba miał czarną glowice. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Witam wszystkich, po XX latach dzięki koledze z forum Andrzejowi udało mi się poprzez dział giełda zakupić silnik Jena 2,5 i to dokładnie taki, który rozwaliłem za czasów podstawówki próbując polecieć pierwszy raz modelem na uwięzi. Potem były już ciężkie czasy, nauka itd. i koniec latania. Plan jest taki aby silnik przeczyścić (coś chrzęści jakby piasek w przednim łożysku) ale wcześniej muszę dorobić kluczyk do odkręcenia cylindra. Potem próby jak silnik pracuje i dobór modelu górnopłata RC lub na uwięzi. IMG_9612.JPG IMG_9613.JPG IMG_9614.JPG kluczyk od Chinki pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Ja też muszę się pochwalić , to mój z kolekcji 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Jacek, dziękuję za podpowiedź. Artur, piękny egzemplarz. Rozumiem,, że tylko stoi na półce? Mój silnik jest prawie rozbrojony. Klucz dorobiłem iglakami z uchwytu do mocowania regipsów... Pytanie jak ściągnąć piastę? Zamocować w imadle i podważyć nożem, obustronnie, czy jakoś inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Jacek, dziękuję za podpowiedź. Artur, piękny egzemplarz. Rozumiem,, że tylko stoi na półce? Mój silnik jest prawie rozbrojony. Klucz dorobiłem iglakami z uchwytu do mocowania regipsów... IMG_9616.JPG Pytanie jak ściągnąć piastę? Zamocować w imadle i podważyć nożem, obustronnie, czy jakoś inaczej? silnik.jpg NIE.....najłatwiej ściagnąć,----> dwa kliny o bardzo małym kącie rozwarcia ( najlepiej nóz) pomiędzy piastę a nosek karteru, ten pakiet w imadło i powoli dociągać...wyskoczy samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Najlepiej jakimś precyzyjnym ściągaczem, ale nie masz... Ta piasta jest mocowana na stożku, więc wystarczy lekko podgrzać najlepiej w tym przypadku opalarką do max 120 st. i podważyć czymś ostrym z dwóch stron jednocześnie. Delikatnie, żeby nie porysować piasty i karteru Ale wcześniej umyć, żeby pozbyć się starego oleju, bo może totalnie zaschnąć i zbrudzi karter. Trudne to nie jest. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 " Trudne to nie jest."....ale trzeba wiedzieć jak .... widziałem dużo wałów JEN z ukruszonym gwintem.... ale cieszę się że grono "restauratorów " powiększa się.....tak trzymać CHOPY co do opalarki to ostrożnie...tam jest taka uszczelka między piastą a łozyskiem , ni to papier ni jakies tworzywo sztuczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Jak umyjesz i odpowiednio podgrzejesz, to może się zdarzyć, że piasta sama zejdzie I nawet dużo podważania nie będzie. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Minimalnie podgrzałem i podważyłem nożem. Zeszło. Nie widzę nic niepokojącego. Wygląda na to, iż "chrzęściła" ta plastikowa nakładka na łożysko. Jaką oliwą zalać łożysko? Mam jakąś standardową do maszyn do szycia... Czy silnik wystarczy przemyć naftą? Oraz pytanie, czy ten eter się nada na mieszankę paliwową: https://allegro.pl/oferta/eter-dietylowy-czysty-min-99-5-100ml-warchem-7849372401?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NTcwYWFmZjctYTVkNy00YTljLWIyOWMtNjk1MmU1NzY3MWQ0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=509be6e0-3f40-407e-ab4d-1fbbebde4d45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 łozyska są brudne trzeba je dokładnie wymyc teoretycznie mozna, a nie masz oleju do 2T ? czerwony syntetyk do kos, pił spalinowych itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Jutro dokupię olej, przyda się też do kosiarki. No to na dzisiaj koniec przyjemności z silnikiem. Kurcze, wciąga to niemiłosiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 1/Czy silnik wystarczy przemyć naftą? 2/Oraz pytanie, czy ten eter się nada na mieszankę paliwową: https://allegro.pl/o...4d-1fbbebde4d45 1/może być nafta ale benzyna z tym starym syfem sobie lepiej poradzi 2/tak, nada się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 https://pfmrc.eu/index.php/topic/33489-jak-rozebra%C4%87-motorek/ Poczytaj Po coś to było pisane... A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Czerwona głowica w Jenie 2,5 nie pasuje...takich po prostu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 W ogóle czerwonych nie było, czy tylko w 2,5? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Z tego co kojarzę to były czerwone ale tylko w 1ccm (inny czerwony niż ten, który raczej purpurę przypomina, ale też ładny ), w 2,5 zawsze czarne i w 2,0 zawsze niebieskie. Te dwie ostatnie pasują zamiennie. Ale fabryka składała tak jak napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Jacek, dziękuję za podpowiedź. Artur, piękny egzemplarz. Rozumiem,, że tylko stoi na półce? Mój silnik jest prawie rozbrojony. Klucz dorobiłem iglakami z uchwytu do mocowania regipsów... IMG_9616.JPG Pytanie jak ściągnąć piastę? Zamocować w imadle i podważyć nożem, obustronnie, czy jakoś inaczej? silnik.jpg Dziękuję , oczywiście jego miejsce jest półce Proszę jeszcze , Jacek, dziękuję za podpowiedź. Artur, piękny egzemplarz. Rozumiem,, że tylko stoi na półce? Mój silnik jest prawie rozbrojony. Klucz dorobiłem iglakami z uchwytu do mocowania regipsów... IMG_9616.JPG Pytanie jak ściągnąć piastę? Zamocować w imadle i podważyć nożem, obustronnie, czy jakoś inaczej? silnik.jpg Dziękuję , oczywiście jego miejsce jest półce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Z tego co kojarzę to były czerwone ale tylko w 1ccm, w 2,5 zawsze czarne i w 2,0 zawsze niebieskie. Te dwie ostatnie pasują zamiennie. Ale fabryka składała tak jak napisałem. Czerwonych 2,5 tez nie pamiętam, ale były równiez z popwięksona głowica: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Masz złamaną igłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi