Jarek1925 Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Cześć, mam szybkie pytanie, czy wymiana anten w radiu FlySky i6 na takie jak na zdjęciu poniżej poprawi jakość lub zasięg sygnału? Teoretycznie w FPV wymienia się na koniczynki lub inne anteny i jakość obrazu jest lepsza. W Flysky są 2 mały anteny wewnątrz i zastanawiam się co by się stało gdyby podłączyć takie jak na zdjęciu. Zero lutowania lub innych zabiegów, po prostu ich wymiana, co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 A jaki masz zasięg że chcesz zrobić moda? https://youtu.be/c-tyLl55A_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Ta antena to 6dBi a taka wewnątrz to pewnie 2-3dBi więc powinno być lepiej . Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 O ta wypowiedź wyżej już mi się podoba. bałem się czyc nie będzie przeciążone lub coś podobnego. A moda chcę zrobić dla jakości sygnału. W fpv latałem na bacikach. Jakość czasami do niczego. Poszły koniczynki i wszystko znikło. Od razu lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Są testy na YT, gdzie Flysky i6 działa na 2,5km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Ta antena to 6dBi a taka wewnątrz to pewnie 2-3dBi więc powinno być lepiej . Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi. Ale wiesz, że większy zysk anteny to nie znaczy, że masz większy zasięg za darmo? Większy zysk oznacza, że antena promieniuje pod coraz węższym kątem. W przypadku dipoli (a tym są baciki), to większy zysk oznacza, że masz coraz bardziej spłaszczony dysk w jakim antena nadaje. O ta wypowiedź wyżej już mi się podoba. bałem się czyc nie będzie przeciążone lub coś podobnego. A moda chcę zrobić dla jakości sygnału. W fpv latałem na bacikach. Jakość czasami do niczego. Poszły koniczynki i wszystko znikło. Od razu lepiej. To też tak nie działa. Zastosowanie koniczyn w miejsce bacików poprawia jakość obrazu ze względu na wyeliminowanie odbić (odbicie obraca kierunek polaryzacji kołowej i przez to nie są one odbierane przez odbiornik). RC jest systemem cyfrowym, nie jest już tak czuły na odbicia, bo od tego jest suma kontrolna i odrzucanie błędnych pakietów. Jedyna metoda zwiększenia zasięgu to antena kierunkowa, ale to wiąże się ze swoim zestawem problemów. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Zasięg zwiększy ci się co najmniej 2 x pod warunkiem, że ta nowa antena nie jest oszukana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Spojrzałbym najpierw na rozłożenie anten odbiornika, że by były poprawnie rozłożone a nie ciepnięte gdzie popadnie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Dzięki chłopaki za odpowiedzi, najgorzej jak ktoś coś wie na ten temat, przejrzy ten wątek i nic się nie wypowie a od tego jest to forum Ale wiesz, że większy zysk anteny to nie znaczy, że masz większy zasięg za darmo? Większy zysk oznacza, że antena promieniuje pod coraz węższym kątem. W przypadku dipoli (a tym są baciki), to większy zysk oznacza, że masz coraz bardziej spłaszczony dysk w jakim antena nadaje. Czyli jak rozumiem lecąc pod większym kątem (tzn na większej wysokości mając ustawione baciki oba pionowo) mogę mieć problemy z zasięgiem ale latając nisko mogę lecieć dalej? Mam nadzieję Patryk że zrozumiałeś o co mi chodziłoCo do zasięgu Robert nie mam problemów raczej a chodziło mi po prostu o możliwe poprawienie parametrów. Radia Dji Mavic mają dwa baciki ustawione równolegle do siebie, Myślałem że poprzez zastosowanie takich anten również Flysky zyska. Co do ułożenia anten w modelu również wiem jak to działa. Używam głównie odbiorników 2 antenowych więc zawsze daje je prostopadle do siebie w zależności jak mam zrobiony kadłub i na co mi pozwala. Widziałem Marek różne testy na YT ale nie było to nic konkretnego. Nie spodziewam się że za 13zł czy coś w tych okolicach nagle będę miał super radio ale zawsze może to coś pomoże.Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi i jeśli jeszcze możecie coś dodać to śmiało. Chętnie dowiem się więcej w tej dziedzinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi