model Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Cześć Od dłuższego czasu chodzil mi po glowie projekt samolotu odrzutowego, ale jakoś nie po drodze było mi z turbinami edf wiec moje myśli skierowałem wlasnie na Me 163 samoloci o napedzie rakietowym ze smigielkiem z przodu także pod napęd elektryczny w sam raz. Niedawno na outerzone pojawiły się nowe plany Me 163, fajnie rozrysowane 112cm rozpietosci, tyle tylko że raczej pod spaline wregi sklejka 3mm i poszycie kadłuba balsa 5mm ,zawsze można odchudzić troszkę te elementy. Mam do was małe pytanie za nim zaczne budowę jak bedzie lepiej standardowo balsa +sklejka czy może wersja pianka depron ? Jak sądzicie Szczerze to korci mnie robić dwie wersje równoległe ,pianeczka na pierwszy ogień do treningu a balsa bardziej prawilna cieszyla by oko w czasie lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Materiał z jakiego wykonasz model jest obojętny. W obu możesz wykończyć ładnie model lub nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Witam miałem 3 Komety według tych planów (pomniejszone do 880mm) napędzane OS max 10 LA skrzydło wycięte z styropianu oklejane fornirem lub balsą wręga silnikowa i płoza sklejka 3mm reszta balsa 3mm ( kadłub zrobiony na ośmiokąt i oszlifowany na okrągło )pomalowany lakierem akrylowym samochodowym było to małe szybkie ale dawało niezłą frajdę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Mam te plany papierowe. według nich miał to być ...szybowiec. Ja akurat powiększałem chyba(?) by był trochę większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Oki ja akurat nie chcę wersji szybowcowej napedzik musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 No, ja też nigdy nie myślałem by robić go jako szybowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zobacz na to wycięty z XPS . https://www.gammodel.pl/messerschmitt-me-163b-xps-p-4.html Zadzwoń, zapytaj może wytną większego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Dzięki za podpowiedź co do oferty Me 163 różnych sklepów to juz dawno się z nimi zapoznałem ale jestem bardziej z tych co wolą zbudować coś samodzielnie wiesz większa frajda i co za tym idzie doświadczenie szczebelek wyżej przy tych fajnie rozrysowanych planach aż się prosi wystrugać coś samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Cześć , zaraz bede ruszał z budową (balsa i sklejeczka) i mam do was parę pytań z racji tego ze planuje napęd elektryczny to czy zostawiać poszycie kadłuba grubości 5mm i wreg 3mm, czy mogę sobie troszkę odchudzić i rozrysowac wregi pod poszycie 3mm a wregi oprócz silnikowej wyciąć ze sklejki 2mm ?. Drugie pytanko tyczy się sterowania, czy pokusić się o ruchomy statecznik pionowy jak i klapy pod skrzydlami przy tej rozpiętości ok 120 cm, zaznaczam ze (Start z reki) raczej będę ladował na trawce i nie przewiduje budowy mechanizmu odrzucanego podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Ster kierunku odpuść sobie, sterujemy jak zwykłym latającym skrzydłem czyli sterolotki. Oczywiście możesz dodać...W większych spalinowych mam cieńsze żebra. W końcu pokrycie skorupowe. To samo dotyczy kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Witam, ostatnio mam mało czasu na sklejanie ale udało się ruszyć z budową. Najpierw rozrysowalem sobie wszystkie wręgi ( poszerzyłem o 2 mm) zdecydowałem że poszycie kadłuba pokryje balsą 3mm zamiast 5mm jak w planach, wregi wyciąłem z balsosklejki 3mm oprócz silnikowej ( sklejka lotnicza 3mm) podłuznice to sosna 4×4mm zamiast balsy. Płoza kadłubowa jeszcze nie przyklejona trzeba ją uzbroić w parę wzmocnień. Co do samych planów to dokładne nie są ale tragedi nie ma. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Na razie bardziej przypomina kadłub łódeczki ale coś nie coś idzie do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Cześć, komet caly czas się buduje w miarę mozliwosci i czasu. Kolejna porcja fotek z budowy, żeberka skrzydeł balsa 1.5mm dzwigary to sosna 6x3 mm pokrycie balsa 1.5mm i natarcie zrobione z balsy 7mm , w skrzydełka od spodu wędrują dwa serwa corona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Fajna "lodeczka " Mialem kiedys zestaw ( kadlub EPOXY , skrzydla styro - fornir ) , ale sprzedalem komus z forum. Ciekawe czy juz ulotniony ? Wg opisu , mial latac DOBRZE ponad 200 km/h z wcale nie najmocniejszym napedem ....... Dzisiaj zaluje troche , ze sprzedalem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Czy mój wyciągnie 200 km/h to ciężko powiedzieć ale mam nadzieje ze będzie latał szybciej od reszty mojej kolekcji zobaczmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Ile wyciagnie , zalezy od tego co mu "wlozysz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 No z mocą w tym przypadku mozna po eksperymentować omówimy sytuacje jak przyjdzie pora na dobór napedu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 I tak oto łódeczka dostała skrzydełka i zaczyna wygladać jak me 163 , chociaż od czasu do czasu nachodzi mnie myśl zeby malowanie zrobić w wersji japońskiej, ale zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Udało się dokończyć oklejanie kadłuba jak i przejścia kadłub-skrzydło i płozy, teraz czeka mnie trochę szlifowania i szpachlowania do tej pory waga ok 480g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 LKomet gotowy do oklejania wyszpachlowany i wyszlifowany Pułka pod baterię wklejona i zamontowany silnik z regulatorem do testów dualsky 1250kv na śmigle 9×6 około 1300g, przewidywana waga z pakietem 2200 około 900 g na gotowo. Dorobiłem też kopyto na kabinke na razie takie zostanie być może za tydzień w weekend udało by się zrobić oblot ale zobaczymy czy sie wyrobię z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi