Andrzej68IX Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Witam Kolegów Proszę podpowiedzcie mi jakie napięcie powinno być na tej niby świecy (Glow Starter Charger) bo u mnie jest pełne 12V a to małe ustrojstwo do żarzenia ma tylko 1,25V. Czy to aby na pewno służy do ładowania accu czy być może mój panel do żarzenia jest walnięty. Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 zobacz ile ma napięcia przy ustawieniu na prąd zmienny miernika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Pokazuje 0,00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 panele żarzenia dają na wyjściu 12V ALE jest to prąd nie ciągły (wypełnienie impulsowe )dzięki temu świeca się nie spali, potencjometrem zwiększa się stopień wypełnienia (bardzo ładnie to widać na oscyloskopie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Paweł koledze chodziło o swiece na panelu ktora służy do ładowania aku grzałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 to ja bym wykręcił pseudoświecęz panelu dolutował dwa przewody i bananki i ładował z ładowarki ni-cd/mh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Akumulator (NiCd) w żarce ma napięcie znamionowe 1,25V, więc napięcie na klipsie-świecy do jego ładowania nie powinno mieć więcej jak maksymalne napięcie akumulatora w stanie naładowania, czyli w granicach to ok. 1,4 - 2,0*V/100-500mA jeśli nie jest to mikroprocesorowy "automat" wykrywający inicjujący rozłączenie. "dip" napięcia akumulatora W nieprocesorowych, prostych ładowarkach(zwłaszcza gniazdkowych) "nadmiar" energii dostarczanej przez ładowarkę już po naładowaniu ogniwa jest rozpraszany w formie ciepła, dlatego maja one tak mały prąd ładowania, ale za to długi jego czas (im mniejszy prąd a większa pojemność tym dłużej, nawet do 14h) Procesorowe mogą ładować prądem nawet 1C akumulatora. 12V to zdecydowanie za dużo. Podepnij równolegle do woltomierza obciążenie, np żarówkę 2V i sprawdź czy to nie jest tylko napięcie jałowe układu, chociaż aż tak wysokie nie powinno być.. * Chociaż maksymalne napięcie ogniwa wynosi 1,5V to ze względu na spadki napięcia na rezystancji wewnętrznej ogniwa, styków, ładowarka często ma 2V(napięcie "jałowe" mierzone bez obciążenia) .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Witoldzie właśnie tak chcę zrobić ale jeżeli się okaże, że tam ma być 12V "wypełnienia impulsowego" to nie chcę tego niszczyć. Dlatego zadałem pytanie - ile tam ma być Volt? Może ktoś ma taki lub podobny panel i wieczorem mi to pomierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Kolega Andrzej może mieć rację jeśli to impulsowa(PWM), https://www.rcuniverse.com/forum/rc-helicopter-beginners-forum/8171946-power-panel-glow-plug-voltage-print.html Cytat The glow plug jack is a switched 12V at an adjustable frequency by the knob. So, you will read 12V, just you meter will not see the frequency. This is why it hums when hooked up. I remember reading that somewhere. The big advantage of the glow plug igniters that run off your 12 volt battery is that they can be adjusted to compensate for the line drop. These devices put a full 12 volts on the glow plug for a few milliseconds, then no voltage for a longer time, then 12 volts again. The plug gets a square wave of voltage applied so that the average value is in the neighborhood of 1.2 volts . You really need to look at the current or voltage waveform with an oscilloscope to see what is really going on. The adjustment just varys the ration of on/off time of the 12 volts . Podłącz obciążenie i sprawdź jaki wtedy jest na nim spadek napięcia... Wszystko znacznie powyżej 1,5 V - 2 V i prawdopodobnie jest to usterka panelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 A ja bym wywalił ten cały panel... O niebo lepsze i prostsze w działaniu jest: akku do świec: http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2660&gclid=EAIaIQobChMI4pnj0qjl5gIVCuR3Ch3lwgJfEAQYASABEgK3DPD_BwE Starczy jak myślę na jakieś 2 lata bez ładowania "Rzażonko" czyli to co do świecy przykładamy: np takie http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/OSPRZET-DO-SILNIKOW-SPALINOWYCH/Akcesoria-startowe/Q-MODEL-179-KLIPS-NASADOWY-DO-SWIEC-KROTKI.html Akumulator jakikolwiek PB żelowy 12V bezobsługowy Pompka do paliwa "na korbkę" . I wystarczy. Wszelkie panele jakie by nie były proszą się tylko i wyłącznie kłopoty.... Akumulatorki ładujemy w domciu bezpośrednio z ładowarki bez pośrednictwa panela i mamy święty spokój, bo eliminujemy ogniwo pośrednie, które jest źródłem awarii . Bo te panele SĄ ŹRÓDŁEM AWARII. Z mojego doświadczenia zawodniczego radzę wywalić z serwisu jak najprędzej☠️ A.C. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 jak wybebeszysz samą pseudoświecę to raczej nic się nie stanie reszcie panela. Mam taki ale bez tego typu ładowarki, raz przez przypadek pomyliłem wyjścia i nowa OS8 poszła z dymem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 ps cosik mi się wydaje ,że Twój multimetr wymaga zmiany baterii i podaje jakiś dziwne wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Dziękuję Koledzy Zainspirował mnie RomanJ4 zamieszczonym zdjęciem oryginalnej ładowarki. Znalazłem podobną wtyczkę w "modelarni" i popełniłem coś takiego - foto. Podładowałem w mojej Infinity-2 i już działa. Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi