dali Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Witam. Jak tylko zobaczyłem, jaki pieknusi modelik to pomyślałem ze a co tez se kupie. No i nabyłem. Jak narazie sklejony teraz musze oszlifować i oczywiście okleić. Waga całego modelu wynosi około 240 g. Zastanawiam się nad silnikiem.Znalazłem na allegro dość fajny może ktoś takowy już ma. EMAX BL2810/12 Pozdrawiam dali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 240 g z podwoziem i owiewkami? I jak w tej chwili wygląda wyważenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Niestety 240 g bez podwozia.Tak naprawdę to zapomniałem chwilowo o nim. Wyważenie-jeszcze się tą sprawa nie zajmowałem.Musze zdobyć silnik i zrobić podwozie. dali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Do wyważenia silnika nie potrzebujesz tylko garść jakiegoś żelastw ,plasteliny aby włożyć w nos modelu i zobaczyć ile tego mniej więcej dojdzie aby model wyważył się na dźwigarze. Bardzo ciekawy jestem ile to wyjdzie. W sumie to 2 obciążenia symulujące silnik i akumulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Darek ,kiedy zdążyłeś go zrobić ,przecież o 18 brałeś klej z modelarni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Darek go jeszcze nie skleił .On go dopiero poskładał :wink: edit: Czy wstawiasz oryginalne mocowanie sterów (i popychaczy) czy "standart" ,a może coś jeszcze innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Szczepan poprostu kleju mi brakło dali Witam Dziś zostały zakończone prace znaczy dopasowywanie wszystkiego i szlifowanie całego modeliku.Nastepny krok to oklejanie i właśnie zastanawiam się, jakie kolorki. A właśnie modelik został zwarzony. Cały modelik z podwoziem -262 g Pakiet 1700 fulmax 3S1P -148 g Serwa Hs 55 4szt. – 36 g Śmigło i kołpak - 26 g Silnik EMAX BL2810 -115 g Odbiornik - 16 g Regulator - 28 g Galanteria - 32 g No i folia liczę ze około - 50 g No i wyszło całość 713 no powiedzmy 720 g do lotu dali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 Czyli moje 640-660 g to nie żadna nadwaga ale raczej norma dla tego modelu. W stosunku do Twojego mam lżejszy silnik -74g , Dziś polatałem trochę i muszę przyznać że do góry kołami lata mi się dość ciężko. Aż w pewnym momencie model zarył ogonem po trawie. Skończyło się na urwaniu ogona. Całe szczęście że pękło równo i wklejenie nie zajmie więcej niż 30 minut(już z obrobieniem "spawu") Gorzej z kadłubem bo pękła folia pociągnięta przez popychacz. Ale od środka podkleję taśmą bezbarwną i pewnie nie będzie śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Witam. Dziś przysłali mi silniczek. Poszedł natychmiast na hamownie i tak. śmigło 10x5 aku 1700 3S1P ciąg 1100g prąd 19.5A śmigło 10x5 aku 8cel KAN 1400 ciąg 800 g prąd 14A Zobaczymy jak se da rade. Pozdrawiam dali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Moj pierwszy lot extrimem zakonczyl sie dosyc szybko uszkodzenia mizerne - wyskoczyła wręga trzymająca silnik (orginalną usunąłem bo była jak na moj gust zbyt delikatna a po drugie musialem cofnąć wrege o ok 5mm w tyl samolotu - nie miescil mi sie silnik pod oslonke) eeerrrmmmm...... :roll: to ni ebyly DOBRZE ustawione lotki (reversik) wlasnie schnie zywica 5minutkowa i za chwile lece na drugą próbę Na tym silniku na 2/3 gazu model idzie pionowo do góry Musialem dowazyc dziób garścią srubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 a jaki silnik zastosowałes?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 a jaki silnim zastosowałes?? Kupilem jakis na alledrogo tower pro najprawdopodobniej zresztą.... własnie czyszczę go z ziemi.... ;)a extrim, no coz.... w dziale kraksa sie wypowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 W moim zrobiłem to samo ,tylko że wypadła całą ta część sklejkową od kadłuba. O tyle łatwiej że wkleiłem ją z powrotem na kropelkę bo wyrwanie było w jednym kawałku i pasowało z powrotem idealnie. Poza tym ja mam w tej części schowany pakiet. O tyle dobrze że nie muszę doważać ,ale niestety każda zmiana pakietu to odkręcanie osłonki W między czasie dotarł do mnie pakiet 2200 mA więc może w końcu wyląduje w kadłubie ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 W moim zrobiłem to samo ,tylko że wypadła całą ta część sklejkową od kadłuba.O tyle łatwiej że wkleiłem ją z powrotem na kropelkę bo wyrwanie było w jednym kawałku i pasowało z powrotem idealnie. Poza tym ja mam w tej części schowany pakiet. O tyle dobrze że nie muszę doważać ,ale niestety każda zmiana pakietu to odkręcanie osłonki W między czasie dotarł do mnie pakiet 2200 mA więc może w końcu wyląduje w kadłubie ?! ehm.... no coz, ja budując drugiego extrima uwzglednie wlasnie umieszczenie pakietu w tej czesci sklejkowej.... ciagle zastanawiam sie czy nie odbudowac kadluba. W zasadzie.... musialbym zbudowac od nowa kawalek modelu. Jutro na spokojnie siąde sobie przy nim i zobacze co z tego da sie wysmazyc, w zasadzie mimo ze na foto (dzial kraksa) wyglada to masakrycznie to w rzeczywistosci.... do odbudowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Witam. O co ja wiedze. Jeszcze mojego nie dokończyłem a już są ofiary. Aż się boje :wink: A tak wygląda po sobotnim oklejaniu. dali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Darek ma całkowity zakaz latania Extrimem do czasu wylatania po conajmniej 1 godzinie na "Paskudniku" ,Wicherku i Little Starze !!!! Po zdaniu "egzaminów " zastanie dopuszczony do lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dali Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Zapomniałeś o Magisterku :wink: Tak tak nie ma, co szkoda by było go skretować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Skoro jesteś jeszcze na etapie oklejania skrzydeł to ja teraz bym dorobił we własnym zakresie jeszcze kolejny 3 rząd dziurek w kadłubie. Niby nie odejdzie dużo ale na nosie to spokojnie 20-30 gram odzyskasz.(łatwiej będzie go wyważyć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiboogi Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 ..... no i jeszcze Pan Szczepan zapomnial Darku o Lancair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Ten to dopiero ma ABSOLUTNY zakaz lotów !!!!do czasu jak Extrim wylata cało 10 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.