Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, przemo napisał:

Maćku akurat wysłałeś właśnie link do 5 calowych śmigieł

tutaj masz 3 calowe 

Witaj.Chciałem ....szybko pomóc i pomyliłem zakładki....Dzięki za czujność.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc.    

Zamówiłem bo były to  ostatnie sztuki    GEMFAN BN 3035-  FLASH 3052-  GEMFAN 4032 

Chyba troszku na zapas ale może jeszcze się przydadzą.

Opublikowano

Powoli ale model ciągle w trakcie budowy.

W końcu dostał kółeczka 18 mm i szybę kabiny, zaczyna to cokolwiek przypominać amatorski samolot Gryf. Cała konstrukcja nie jest

zamontowana na stałe. Zrobię to dopiero po zamontowaniu wyposażenia i podłączeniu sterów. 

14.jpg.191333f46cb76c8a59d718e06ba71be0.jpg

No i coś tam na początek w środku kabiny.

15.jpg.37fdc6c572c0b22662e0b406b49ca3d8.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i pochwałę za moje wypociny. Nie jest to dokładnie jak w prawdziwym

ale staram się jak mogę. Wiadomo jak wyglądają detale w takich modelach, a biorąc pod uwagę moje paluchy

nie jest to łatwe.

Coś tam dłubię dalej.

Tak sobie postanowiłem że stateczniki zrobię z całej płytki balsy aby uniknąć klejenia następnych zapałek.

Całość wycięta z balsy 3 mm.

16.jpg.342d3452cf3979e3f8bdeda0ca9195a4.jpg

Mały błąd na zdjęciu. Ster kierunku jest położony odwrotnie.

CDN.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc.
Mam zestaw jak na zdjęciu i mam zamiar wykorzystać go w tym modelu. Kombinuję z różnymi silnikami podłączonymi do gniazda nr.1.

Ale efekty są kiepskie.

Nie wie do czego i pod jaki silnik jest gniazdo nr.2.

Nie chciałbym czegoś uszkodzić i dla tego proszę o jakąś informację na temat gniazda nr.2

Może ktoś ma lub używał taki zestaw i może coś doradzić.

1579119809_WLtoysF949ScaleCessna182.jpg.ad77b603ed12f0940b01e23dec4ed606.jpg

Opublikowano

W modelu miał być zestaw który pochodzi od modelu  CESNA 182- WL Toys.

18.jpg.e6e456642ea405092459cb5356953a18.jpg

W tym modelu są trzy silniki z przekładnią .Ja kombinuję z jednym i efekty są kiepskie.
Najpierw próby bez przekładni.

Zacząłem od  podłączeniu silnika 8,5x20  ze śmigłem 75 mm na początku wszystko działa dobrze.Problem powstaje kiedy zwiększam obroty

i wtedy wszystko się wyłącza.Druga próba z silnikiem  7x20 i sytuacja się powtarza.

W obu przypadkach sam silnik bez śmigła działa prawidłowo. 

Zrobiłem przekładnię z zębatek po starych zabawkach z nadzieją ze spełni to moje oczekiwania. Miałem nadzieję ze uzyskam ciąg około 50g. Niestety kolejna porażka.

Próby robiłem na śmigłach i przekładni  jak na zdjęciu i w każdym przypadku to około 20 g ciągu. Stanąłem w miejscu z budową

bo nie wie jaki napęd zastosować w tym modelu.

17.jpg.c20e1e1ec0f041920bd549ab62b84dbc.jpg

Maksymalna średnica śmigła jakie mogę zastosować to 90 mm.

Opublikowano

Wyłączenie silnika przy zbyt dużym (pewnie w opinii esc) obciążeniu mam tak samo - kiedy założyłem śmigło 4-łopatowe 5x4 mój zestaw też wyłączało; jeszcze dziś wieczorem mam nadzieję skrobnę coś o przekładniach jakie stosowałem. 

Pzdr, m

Opublikowano

Poszperałem trochę w swoich śmieciach chwilę i zrobiłem "odświeżenie pamięci". 

Tak na "oko" to 50g ciągu z silniczka 1s (szczotka) przy tak małym śmigiełku to może być trudno; pomierzyłem te których używałem i mają 13 cm średnicy (silnik pojedyńczy 8520), pozwalaly na latanie górnopłatami o masie ok 85 g (calkowitej - auw); teraz w modeliku macchi mam zestaw 2 silniczków (takich jak w wl toys 949) z przekładnią i modelik tez ca 80 parę gramow daje radę na śmigle 5x4, przy założeniu 4 łopat - esc wyłącza silnik.

Z moich skromnych doświadczeń myślę że możesz rozważyć: - zastosowanie zestawu 2 lub 3 silniczków z takim śmigłem do 90mm lub próby z większym śmigiełkiem (ale musi być leciutkie takie jak w oryginale wl 949 albo podobne) i zmiana rozstawu beleczek kadłubowych.

Pozdr,

M

Ps widzialem na rcgroups b dokladne analizy ciagu malutkich szczotek, poszukaj tam koniecznie; jak sam tam coś znajdę to dam znaka.m

Ps 2: znalazłem jeszcze takie niecylindryczne silniczki których nie testowałem jeszcze ale ponoć jest w nich moc, są do nabycia w sklepach modelarskich (ostatnie zdj na dole).

20200320_194229.jpg

20200320_194319.jpg

20200320_194524.jpg

20200320_195136.jpg

Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc i cenne informacje.

Może masz na zbyciu przekładnię z dwoma lub trzema silnikami ?

Jak na razie idę w zaparte i będę dalej próbował.

I takie jedno pewnie głupie pytanie.

Czy ten zestaw ESC serwa mogą być zasilane 2s .Wszędzie jest podpisany jako część zamienna i nic więcej na ten temat. 

Opublikowano

Cześc,

Ta płytka chodzi na 1s, przynajmniej tak jest wszedzie stosowana; wl toys ma też płytkę 2s do modelu skyking'a ale to jest inny produkt (mozesz poszukać chyba jako plytka wl toys f959).

Co do prrzekladni wyslalem civwiadomosc na priv.

Pozdr,

M

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio kupiłem taki zestaw napędowy. Silniki 7x16 .

19.jpg.0071333d4127683c3965964c40538f8e.jpg

Zrobiłem kilka prób i wychodzi na to że z maksymalnym śmigłem 4 cale jakie mogę zamontować w tym modelu uzyskałem wynik około 45g ciągu.

Zastanawiam się czy montować to w modelu którego waga to jakieś 65,70g.

Opublikowano

Jeśli waga którą podałeś to waga całości (z baterią etc) to myślę że jest duża szansa na loty; to wolnolot w realu, zatem powinno być ok jeśli masz ponad 40g ciągu ( zrobiłem kiedyś modelik sopwitha swallow o wadze calk ok 80g, rozp 68cm napędzanego jednym silniczkiem ca 8x20 z przekładnią i śmigłem jakieś 4,5 cala który o ile dobrze pamiętam też osiąga nie więcej niż ca 40 g ciągu; samolocik latał b wolno i oczywiście był wrażliwy na jakikolwiek podmuch wiatru, ale latał;)

zresztą doświadczenie to zwłaszcza w naszym mikro świecie podstawa, jak nie spróbujesz to się nie dowiesz;) 

Życzę powodzenia w lotach!

Pzdr,

M

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pomału zbliżam się do końca budowy modelu.

W zasadzie wszystko gotowe i działa poprawnie. Pozostało kilka drobiazgów i wklejenie skrzydła.

21.jpg.a2b9b4d5f91cb5be3f3cdd629f53e868.jpg

22.jpg.4832602b60b85a20e8672a785b48259b.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.