Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam model U CAN FLY na którym praktycznie nauczyłem się latac.W związku z tym iż posiadam dwa komplety skrzydeł i usterzenia a kadłub nie mogę nigdzie kupić ,postanowiłem zbudowac taki kadłub konstrukcyjny i jest on jeszcze w trakcie budowy co niniejszym przedstawiam na załączonych zdjeciach.

DSC04374.JPG

DSC04646.JPG

DSC04650.JPG

DSC04653.JPG

DSC04657.JPG

Opublikowano

Zrobiłem pierwszą przymiarkię i wygląda na to że muszę poprawic ustawienie statecznika poziomego wzglądem skrzydeł.Zastanawiam się czy kadłub pokryć folią czy pomalować lakierem ,proszę o poradę.

Przymiarka skrzydeł i usterzenia.jpg

Przymiarka  usterzenia.jpg

luk na akumlator.jpg

Luk desantowy.jpg

Opublikowano

Wagę sprawdzam w stosunku do kadłuba modelu już latającego to w tej chwili jest lzejszy około 180 gram,niewiem ile jeszcze dojdzie na wykonczenie ,czy lzejsze byłoby pokrycie folią czy malowanie.Podwozie przerobiłem i w tym latającym i robię w tym -tylnie bo na przednim to kiepsko mi wychodziły lądowania.

Opublikowano

Nie żebym się czepiał ale jak zobaczyłem ilość sklejko  oraz to żelastwo przyczepione do fire wall -a to trochę mnie zaskoczyło;):) i nie powiem, że trochę jestem zdziwiony tym, że obecna waga w porównaniu do kadłuba piankowego jest niższa.

No ale jak tak jest to świetnie. 

Opublikowano

Ten model dużo nie potrzebuje żeby lecieć. U mnie chłopacy też na nim zaczynali. Dziś nawet jeden dostał napęd spalinowy(w oryginalnym kadłubie)

Pokryje folia, najszybciej i najczyściej dla otoczenia. Ogólnie to gratuluję pomysłu na drewniany kadłub!

Opublikowano

W modelu już latającym również przerabiałem mocowanie silnika ,wymiana silnika na VOLANTEX -1050 kv oraz cały kadłub pokryłem taką cieniutką folią na wikol i pomalowałe .Doszło troche wagowo bo waży prawie 1900 Gram ale swobodnie lata ,krótki start, wykonuję ,pętle i beczki kokociągu jesze nie próbowałem.Silnik taki jest w modelu DECATHLON który posiadam ale mało nim latam bo jest dużo szybszy i muszę nabrac większych umiejętnosci w sterowaniu.W zeszłym roku zbudowałem model motoszybowca MOSQUITO no lata mi się nim dobrze , nie wykonuję nim akrobacji bo mogłyby się złozyc skrzydła.Tak trochę o sobie to od 25 lat,latam na motolotni a do modelarstwa powróciłem po 34 latach.Modelarze z Ostrołęki przyjeżdzają na nasze lotnisko z modelami i nostalgia modelarstwa powróciła.Jeśli ktoś chce obejrzec mój lot motolotnią na Yotube to wystarczy wpisać -henio motolotniarz lub lot nad rzekun.Pozdrawiam wszystkich modelarzy i życze miłego dnia. 

VOLANTEX.jpg

Mój arsenał latający.jpg

MOSKQUITO.jpg

obl-6.jpg

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Model jest już wykończony i gdy będą sprzyjające warunki zostanie oblatany.Nadmienię iż osłonę silnika wykonałem z laminatu,model wagowo jest taki sam jak stary model i waży 1900 Gram.

U CAN FLY -N 3.jpg

U CAN FLY N 2.jpg

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzis to jest 20 marca pierwszy dzień wiosny model został oblatany.Nie wymagał nawet większych regulacji-lata niczym akrobat.Film z oblotu pod linkiem: https://youtu.be/aEemRBNX2OE

Opublikowano (edytowane)

Podczas przesyłania pomyłka i wróciłem do klasycznej wersji przesyłania i teraz powinien się odtwarzac. nowy link

Edytowane przez ikar61
Oblot modelu
Opublikowano

W tym miejscu była stodoła ,która w tym tygodniu została rozebrana.Są to zabudowania nie zamieszkałe .A jak wygląda nasze lądowisko to podaję link do strony/lądowisk ewidencjonowanych.:https://lotniska.dlapilota.pl/borawe

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@ikar61 gdybyś miał jeszcze potrzebę zakupienia kadłuba do tego modelu, polecam ten sklep https://sklep.modelarnia.pl/p5238,pioneer-kadlub-pelikan.html

Powyższy model wyprodukowany jest pod marką Pelikan, stanach natomiast sprzedawany jest pod nazwą Sensei jednak skorupa jest ta sama co w U CAN FLY. Części zamienne do tego modelu znajdziesz też na stronie http://www.rc-ikar.pl/cennik/kfly.html

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.