maxiiii Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Zaprojektowałem i wykonałem prosty mechanizm do zrzucania bomb. Technologia druku 3D. Mechanizm uruchamiany jest przez serwo 9g. W moim przypadku jest to serwo 14g z metalowymi zębadkami typu mg90s. Do sterowania potrzebny jest dodatkowy kanał w odbiorniku ale to chyba nie stanowi problemu przy dzisiejszych wielokanałowych aparaturach. 1000us - zamknięcie, 1500us otwarcie mechanizmu. Samą bombę można drukować w skali potrzebnej do modelu. Wszystkie potrzebne do drukowania pliki dostępne są gratis tutaj: https://www.thingiverse.com/thing:4183340 Mechanizm można drukować jako lewy lub prawy. Akurat pod dwa skrzydła. 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Super, ciekawe rozwiązanie Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Zastanawiam się co włożyć do bomby do lokalizacji miejsca w które spadła bomba. Myślę o elektronice z breloka od kluczy reagującego na gwizdanie lub takiego z lokalizacją blutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Raczej z blutacza bo gwizdek trudno bedzie znaleźć. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 47 minut temu, maxiiii napisał: Zastanawiam się co włożyć do bomby do lokalizacji miejsca w które spadła bomba. Myślę o elektronice z breloka od kluczy reagującego na gwizdanie lub takiego z lokalizacją blutu. Są takie micro cuski do dronow. Głośne ze hej. Po odłączeniu od źródła zasilania zaczynają się drzec po kilku minutach. Niektóre bardziej wypasione mają nawet mrugajaca diodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 29 minut temu, japim napisał: Po odłączeniu od źródła Właśnie tego chcę uniknąć. Chcę to uprościć do maksimum. Najlepiej jak bym znalazł pipacza który reaguje na uderzenie. Nie trzeba by było pamiętać nawet o włączeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 W tej elektronice jest tez przycisk którym się resetuje ustrojstwo. Można zrobić tak ze przy puszczeniu bomby zwalnia się ten przycisk (jakiś drucik ze spinacza który sięga do środka bomby i naciska na ten przycisk) i po upływie iluś tam sekund zaczyna pikać - podobnie jak zanik zasilania. np taki: https://www.banggood.com/URUAV-UR6-5V-110dB-BB-Alarm-Buzzer-Mini-Tacker-36x18mm-with-Lipo-Battery-LED-Light-for-RC-Drone-FPV-Racing-p-1412683.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 3 godziny temu, maxiiii napisał: Zaprojektowałem i wykonałem prosty mechanizm do zrzucania bomb. Kurcze. Nie dosc, ze siejesz postrach latajac zaprogramowanym dronem, to jeszcze bedziesz bomby zrzucal? You crazy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 W głowie kolejny projekt. Bardziej pacyfistyczny. System zrzucania confetti z drona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 A tego to nie widziałem, moze byc bo bombę gubisz w określonym miejscu. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Już bawiłem się w zrzucanie bomb do celu i nie jest to takie łatwe. Jak taka bomba wyląduje w wysokiej trawie to właściwie już po ptokach. Trzeba robić nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 7 godzin temu, maxiiii napisał: Zastanawiam się co włożyć do bomby do lokalizacji miejsca w które spadła bomba. Myślę o elektronice z breloka od kluczy reagującego na gwizdanie lub takiego z lokalizacją blutu. Wlej nitrogliceryny i szukaj pozniej leja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Jest zbyt niestabilna. A co będzie jak spadnie na rower żony? Przechlapane. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Zmienisz rower Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 W dniu 25.02.2020 o 14:40, maxiiii napisał: Zastanawiam się co włożyć do bomby do lokalizacji miejsca w które spadła bomba. Myślę o elektronice z breloka od kluczy reagującego na gwizdanie lub takiego z lokalizacją blutu. Zazwyczaj łatwo taką bombę znaleźć, bo zostawia lej. Tej z fosforem to nawet szukać nie trzeba. Rozumiem, że potrzebujesz coś do tych niewybuchów ? ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Co to za bomba która nie wybucha? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Godzinę temu, a74BACK napisał: Zazwyczaj łatwo taką bombę znaleźć, bo zostawia lej. Tej z fosforem to nawet szukać nie trzeba. Rozumiem, że potrzebujesz coś do tych niewybuchów Fosforem? Przecież to LittleBoy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Godzinę temu, maxiiii napisał: Fosforem? Przecież to LittleBoy. No to tym bardziej. Dozymetr sobie kup .-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Projekt został zmodyfikowany. Mechanizm dorobił się obudowy. Jeżeli ktoś nie chce robić dziury w skrzydle może podczepić go na taśmę dwustronną lub rzepa. https://www.thingiverse.com/thing:4206882 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi