Grzesiek Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Co to jest,lub do czego to służy?Dostałem to z tokarką troche czasu temu,teraz wpadło mi w ręce,myśle że to jakaś pryzma ale do czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Tak, to pryzma(z założenia szlifierska), zastosowań może mieć bardzo wiele, z zasady do pomiarów wałków itp, a także do obróbki(np wiercenie umocowanych/położonych na pryzmie wałków na wiertarce stołowej, jako podpory czopów/wałków przy szlifowaniu na stołach magnerycznych, lekkim frezowaniu, itd), nawet do obciągania ściernic(po zamocowaniu na niej obciągacza za pomocą kabłąka) https://www.google.com/search?q=pryzma+szlifierska&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi0nOqa2vnnAhU6zMQBHfH9C04Q_AUoAXoECAsQAw&biw=1210&bih=753 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 13 minut temu, RomanJ4 napisał: obciągania, obciągacza Bardzo lubie Wasza terminologie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Grzesiek, KOL. ROMAN Ci to wytłumaczył jak uczniakowi... Aż nie mogę uwierzyć, że nie wiesz co to jest i do czego służy. W szkole na poziomie zawodowym tego uczyli. Każdy FSRowiec powinien to wiedzieć... To może pochwal się , co tam jeszcze z ta tokarką dostałeś, bo może są tam fanty, których nigdy nie użyjesz. A ta pryzmę chętnie od Ciebie odkupię Jeżeli oczywiście cena będzie atrakcyjna. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 W dniu 29.02.2020 o 14:43, Grzesiek napisał: Co to jest,lub do czego to służy?Dostałem to z tokarką troche czasu temu,teraz wpadło mi w ręce,myśle że to jakaś pryzma ale do czego? a gdzie masz strzemiona do tej pryzmy???? takie odwrócone "U" ze sruba na garbie i zagięciami na dole ? 25 minut temu, jarek996 napisał: Bardzo lubie Wasza terminologie hmmm...........taaaaaaaaaaaaa kiedyś to się inaczej nazywało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 2 godziny temu, d9Jacek napisał: a gdzie masz strzemiona do tej pryzmy???? takie odwrócone "U" ze sruba na garbie i zagięciami na dole ? hmmm...........taaaaaaaaaaaaa kiedyś to się inaczej nazywało? Jacku nie było reszty.Tokarka to spadek po modelarni.Jest wiele ,czujniki zegarowe, okular ,noże ,wiertła,kola gitary do gwintów calowych i metrycznych chodz nie kompletne.Ale kabłąka nie było. 2 godziny temu, jarek996 napisał: Obciągania,obciągacza Bardzo lubie Wasza terminologie Samo życie.Najlepiej po same kule Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 koła do gitary mam , więc jak Ci coś będzie potrzebne to ....wiesz co masz zrobić? w TSA masz pełnego Nortona std imak nożowy czy Multifix ? a może się pochwalisz na Forum tą tokarką ? A szczególnie osprzętem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 44 minuty temu, d9Jacek napisał: koła do gitary mam , więc jak Ci coś będzie potrzebne to ....wiesz co masz zrobić? w TSA masz pełnego Nortona Tak Nortona mam pełnego mam DTR-ke,okular i dwa imaki nożowe.Wiertła na Morsea nr 1i noże z Hss-a i węglika zakupiłem ostatnio płytkowe 10x10 Made by china Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 masz dwa koniki czy jeden ? czyli krótki z korbką i długi z dzwignią ( do szybkiego wiercenia) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Jeden z korbką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 tulejki zaciskowe masz ? tu popatrz https://www.olx.pl/oferta/tsa-16-czesci-do-tokarki-norton-i-inne-CID628-IDCNmXO.html#bb11c87645 https://www.olx.pl/oferta/tokarka-tsa-16-imak-tuleje-tokarki-norton-flansza-uchwyt-wiertarski-CID628-IDBvicU.html#bb11c87645 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Jacku tulejek nie mam i nie potrzebuje.Mam uchwyt fi 80 który dla mnie jest wystarczający,zwłaszcza ze mam komplet wewnętrznych i zewnętrznych szczęk.Jedynie co potrzebuje to koła gitary ale to jutro napiszę jakie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 16 minut temu, Grzesiek napisał: Tak Nortona mam pełnego mam DTR-ke,okular i dwa imaki nożowe.Wiertła na Morsea nr 1i noże z Hss-a i węglika zakupiłem ostatnio płytkowe 10x10 Made by china powiększyłem sobie zdjęcie i łoże wygląda dobrze, brakuje zbiorniczka na olej do smarowania wrzeciona, dzwigni do zaciagania tulejek ale generalnie fajny sprzęt...gratuluję bo to jedna z lepszych polskich tokarek Teraz, Grzesiek napisał: Jacku tulejek nie mam i nie potrzebuje.Mam uchwyt fi 80 który dla mnie jest wystarczający,zwłaszcza ze mam komplet wewnętrznych i zewnętrznych szczęk.Jedynie co potrzebuje to koła gitary ale to jutro napiszę jakie. tulejki są bardzo przydatne przy toczeniu drobnych elementów jak np części do gazników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Dorobie zbiornik na olej wrzeciona ten co jest też dorabiałem bo były kalamitki do smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Grzegorzu, masz do dyspozycji nastepujące koła zębate z=127 z=120 z=100 M1/20 z=100 z=75 z=50 z=45 z=40 z=25 z=18 co Ci będzie potrzebne to Twoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Z 25 40 45 Tych mi brakuje do metrycznych Do calowych nie potrzebuje a powiedz te Z100 M1/20 co to za koło bo w dtr nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Teraz, Grzesiek napisał: Z 25 40 45 Tych mi brakuje do metrycznych Do calowych nie potrzebuje a powiedz te Z100 M1/20 co to za koło bo w dtr nie znalazłem prawdę powiedziawszy to nie mam pojęcia może Kol.Roman będzie coś wiedział edit...no to koła są juz Twoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Ok dzięki reszta na Pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Grzegorzu, sugestia- zmień ten patent mocujacy uchwyt tokarski na śruby imbus , tam jest chyba M8 takie zamocowanie jakie jest jest mało bezpieczne uchwyt Bias Bizon ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Ok tak zrobię.Gwint to M6 w uchwycie,czy to jest Bizon?Szczerze nie wiem bo nic na nim nie pisze.Ale na pewno nie jest to chińczyk,bo ma swoje lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi