Grzesiek Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Co to jest,lub do czego to służy?Dostałem to z tokarką troche czasu temu,teraz wpadło mi w ręce,myśle że to jakaś pryzma ale do czego?
RomanJ4 Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Tak, to pryzma(z założenia szlifierska), zastosowań może mieć bardzo wiele, z zasady do pomiarów wałków itp, a także do obróbki(np wiercenie umocowanych/położonych na pryzmie wałków na wiertarce stołowej, jako podpory czopów/wałków przy szlifowaniu na stołach magnerycznych, lekkim frezowaniu, itd), nawet do obciągania ściernic(po zamocowaniu na niej obciągacza za pomocą kabłąka) https://www.google.com/search?q=pryzma+szlifierska&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi0nOqa2vnnAhU6zMQBHfH9C04Q_AUoAXoECAsQAw&biw=1210&bih=753
jarek996 Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 13 minut temu, RomanJ4 napisał: obciągania, obciągacza Bardzo lubie Wasza terminologie 1
AndrzejC Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Grzesiek, KOL. ROMAN Ci to wytłumaczył jak uczniakowi... Aż nie mogę uwierzyć, że nie wiesz co to jest i do czego służy. W szkole na poziomie zawodowym tego uczyli. Każdy FSRowiec powinien to wiedzieć... To może pochwal się , co tam jeszcze z ta tokarką dostałeś, bo może są tam fanty, których nigdy nie użyjesz. A ta pryzmę chętnie od Ciebie odkupię Jeżeli oczywiście cena będzie atrakcyjna. A.C.
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 W dniu 29.02.2020 o 14:43, Grzesiek napisał: Co to jest,lub do czego to służy?Dostałem to z tokarką troche czasu temu,teraz wpadło mi w ręce,myśle że to jakaś pryzma ale do czego? a gdzie masz strzemiona do tej pryzmy???? takie odwrócone "U" ze sruba na garbie i zagięciami na dole ? 25 minut temu, jarek996 napisał: Bardzo lubie Wasza terminologie hmmm...........taaaaaaaaaaaaa kiedyś to się inaczej nazywało?
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 2 godziny temu, d9Jacek napisał: a gdzie masz strzemiona do tej pryzmy???? takie odwrócone "U" ze sruba na garbie i zagięciami na dole ? hmmm...........taaaaaaaaaaaaa kiedyś to się inaczej nazywało? Jacku nie było reszty.Tokarka to spadek po modelarni.Jest wiele ,czujniki zegarowe, okular ,noże ,wiertła,kola gitary do gwintów calowych i metrycznych chodz nie kompletne.Ale kabłąka nie było. 2 godziny temu, jarek996 napisał: Obciągania,obciągacza Bardzo lubie Wasza terminologie Samo życie.Najlepiej po same kule
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 koła do gitary mam , więc jak Ci coś będzie potrzebne to ....wiesz co masz zrobić? w TSA masz pełnego Nortona std imak nożowy czy Multifix ? a może się pochwalisz na Forum tą tokarką ? A szczególnie osprzętem
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 44 minuty temu, d9Jacek napisał: koła do gitary mam , więc jak Ci coś będzie potrzebne to ....wiesz co masz zrobić? w TSA masz pełnego Nortona Tak Nortona mam pełnego mam DTR-ke,okular i dwa imaki nożowe.Wiertła na Morsea nr 1i noże z Hss-a i węglika zakupiłem ostatnio płytkowe 10x10 Made by china
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 masz dwa koniki czy jeden ? czyli krótki z korbką i długi z dzwignią ( do szybkiego wiercenia) ?
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 tulejki zaciskowe masz ? tu popatrz https://www.olx.pl/oferta/tsa-16-czesci-do-tokarki-norton-i-inne-CID628-IDCNmXO.html#bb11c87645 https://www.olx.pl/oferta/tokarka-tsa-16-imak-tuleje-tokarki-norton-flansza-uchwyt-wiertarski-CID628-IDBvicU.html#bb11c87645
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 Jacku tulejek nie mam i nie potrzebuje.Mam uchwyt fi 80 który dla mnie jest wystarczający,zwłaszcza ze mam komplet wewnętrznych i zewnętrznych szczęk.Jedynie co potrzebuje to koła gitary ale to jutro napiszę jakie.
d9Jacek Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 16 minut temu, Grzesiek napisał: Tak Nortona mam pełnego mam DTR-ke,okular i dwa imaki nożowe.Wiertła na Morsea nr 1i noże z Hss-a i węglika zakupiłem ostatnio płytkowe 10x10 Made by china powiększyłem sobie zdjęcie i łoże wygląda dobrze, brakuje zbiorniczka na olej do smarowania wrzeciona, dzwigni do zaciagania tulejek ale generalnie fajny sprzęt...gratuluję bo to jedna z lepszych polskich tokarek Teraz, Grzesiek napisał: Jacku tulejek nie mam i nie potrzebuje.Mam uchwyt fi 80 który dla mnie jest wystarczający,zwłaszcza ze mam komplet wewnętrznych i zewnętrznych szczęk.Jedynie co potrzebuje to koła gitary ale to jutro napiszę jakie. tulejki są bardzo przydatne przy toczeniu drobnych elementów jak np części do gazników
Grzesiek Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Opublikowano 1 Marca 2020 Dorobie zbiornik na olej wrzeciona ten co jest też dorabiałem bo były kalamitki do smaru.
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Grzegorzu, masz do dyspozycji nastepujące koła zębate z=127 z=120 z=100 M1/20 z=100 z=75 z=50 z=45 z=40 z=25 z=18 co Ci będzie potrzebne to Twoje
Grzesiek Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Opublikowano 2 Marca 2020 Z 25 40 45 Tych mi brakuje do metrycznych Do calowych nie potrzebuje a powiedz te Z100 M1/20 co to za koło bo w dtr nie znalazłem
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Teraz, Grzesiek napisał: Z 25 40 45 Tych mi brakuje do metrycznych Do calowych nie potrzebuje a powiedz te Z100 M1/20 co to za koło bo w dtr nie znalazłem prawdę powiedziawszy to nie mam pojęcia może Kol.Roman będzie coś wiedział edit...no to koła są juz Twoje
d9Jacek Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Grzegorzu, sugestia- zmień ten patent mocujacy uchwyt tokarski na śruby imbus , tam jest chyba M8 takie zamocowanie jakie jest jest mało bezpieczne uchwyt Bias Bizon ?
Grzesiek Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Opublikowano 2 Marca 2020 Ok tak zrobię.Gwint to M6 w uchwycie,czy to jest Bizon?Szczerze nie wiem bo nic na nim nie pisze.Ale na pewno nie jest to chińczyk,bo ma swoje lata.
Rekomendowane odpowiedzi