Marek_Spy Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Nie wiem jak sobie z tym poradzić bo wrzuciłem elementy do rozpuszczalnika nitro i pokryły sie czymś żółtym i kompletnie zabetonowały . Mozę ktoś mi pomoże z remontem ? Jezeli post jest nie w tym miejscu to proszę o przesuniecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 wd 40, silnik myje się w acetonie a nie w nitro, można użyć reż denaturatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qzyn Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Hi,, Resztki rycyny rozpuszcza np płyn do czyszczenia kuchenek, ale aluminium od tego niestety czernieje, więc jeśli nie chcesz potem silnika malować to lepiej nie... Najpierw czyszczenie mechaniczne, stara szczoteczka do zębów, delikatna bardzo wełna stalowa itp Spróbuj płyn do mycia silników samochodowych, potem podgrzanie np opalarka, ciepło powinno resztki oleju zmiękczyć, przynajmniej w moim wypadku to się udalo, a dokładnie w 3 przypadkach dość mocno zanieczyszczonych i zaniedbanych siilnikow Ja wstępnie odmaczalem właśnie w płynie do mycia silników i kąpiel w myjce ultradźwiękowej, z podgrzewaniem, kilka godzin. Życzę sukcesów jD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 To żółte nie chce sie rozpuścić w niczym, muszę cos jeszcze wymyslic bo stan jest tragiczny. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 No ale, żeby się nie pisało wielokrotnie na forum, że rozpuszczalnik nitro nie jest najlepszy do silników, ale się pisało Choćby tu: Sam to pisałem... Jeszcze raz: ROZPUSZCZALNIK NITRO ABSOLUTNIE NIE NADAJE SIĘ DO TEGO, ŻEBY W NIM MOCZYĆ SILNIKI MODELARSKIE A tak przy okazji chcę Koledze podziękować, bo jak przeglądałem ten mój temat to właśnie przypomniałem sobie o czyszczeniu powierzchni za pomocą sody i właśnie zamówiłem odpowiedni pistolecik do sodowania + zapas sody. Wtedy nie było tanich urządzeń do sodowania. Teraz są. Koszt całości to trochę ponad 200zł. Stać mnie Najpewniej otrzymam jutro lub pojutrze to się pochwalę, i jak będzie działać dobrze to może koledze wyczyszczę tego "szrocika"? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 O super bo żeby bylo zabawniej to postanowiłem oczyścić wewnatrz sworzeń i wiertelko sobie tam utknęło... Mam talent wole jednak silniki trochę większe takie v6 3 l pojemnosci. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 57 minut temu, AndrzejC napisał: A tak przy okazji chcę Koledze podziękować, bo jak przeglądałem ten mój temat to właśnie przypomniałem sobie o czyszczeniu powierzchni za pomocą sody i właśnie zamówiłem odpowiedni pistolecik do sodowania + zapas sody. Wtedy nie było tanich urządzeń do sodowania. Teraz są. Koszt całości to trochę ponad 200zł. Stać mnie Najpewniej otrzymam jutro lub pojutrze to się pochwalę, i jak będzie działać dobrze to może koledze wyczyszczę tego "szrocika"? A.C. Andrzej , pisalem juz , ze sodowanie NIE zbierze calego "syfu" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Teraz juz wiem ze nitro sie nie nadaje. Ale pomyśle do dalej z tym cudem bo nawet sa komplety tłok cylinder czyli motorek moze żyć i ciągnąć w gore madmana. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Napisałem, że się pochwalę nowym nabytkiem pod nazwą "ENGINE CLEANING GUN". Już dzisiaj z samego rana przyszła przesyłka z tym gun-em i materiałem do czyszczenia czyli sodą w postaci białego proszku zamówiłem worek 25 kg. Od razu podłączyłem do kompresora i zrobiłem próbę. Próba trwała bardzo krótko, raptem dwa , trzy krótkie naciśnięcia cyngla... I uważam, że zakup trafiony na 100%. Czyszczenie działa bardzo dobrze. Na pewno w domowych warunkach jest o niebo lepsze od piaskowania. Choć zrobiłem małą próbę na tynku i na tym ruskim autku to proszku prawie nie ubyło. Efekty widać wyraźnie. I jak ten pistolet wygląda także. I tak: + za to że bardzo dobrze czyści i faktycznie nie niszczy powierzchni - za to że pyli jak diabli i nie wolno tego używać w zamkniętym pomieszczeniu i bezwzględnie przestrzegać przepisów BHP, czyli maska na twarz, kombinezon i najlepiej okulary spawalnicze na oczy i czapka na głowę. Bezwzględnie używać na dworze (ja mam kompresor koło okna więc mi wystarczy wyciągnąć wąż na zewnątrz i już mogę czyścić) W sumie zakup udany i z tego co widzę warty tych 240 zł wraz z przesyłką. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Ktora czesc w tym autku czysciles ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Ktora czesc w tym autku czysciles ? Oczywiscie ta która jest czysta. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 A nie widać? Całe autko wyglądało jak po lewej. A po prawej nabrało jakby jasności. Silnik tylko trochę potraktowałem sodą, ale myśle, że jak sam karter bym miał do czyszczenia to by się dało, później trochę chemii i mamy sztukę nówkę A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 20 minut temu, AndrzejC napisał: A po prawej nabrało jakby jasności. Faktycznie JAKBY 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 O ! to model samochodu na uwięzi "Tiemp" o którym kiedyś pisałem, wyposażony w odmianę samochodową silnika Rytm 2,5. Miałem go ale nie uruchomiłem. Przerosło mnie to, nawet nie miałbym go gdzie puszczać. Ho ho, było to 45 lat temu? Że też uchował się on u ciebie Andrzeju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 No tak a jak to ma sie do mojego motorka? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 49 minut temu, ahaweto napisał: O ! to model samochodu na uwięzi "Tiemp" o którym kiedyś pisałem, wyposażony w odmianę samochodową silnika Rytm 2,5. Miałem go ale nie uruchomiłem. Przerosło mnie to, nawet nie miałbym go gdzie puszczać. Ho ho, było to 45 lat temu? Że też uchował się on u ciebie Andrzeju. Nawet dwa się uchowały Ale tu nie chodzi o to autko, choć jak mnie najdzie, to może te szrociki kiedyś uruchomię 44 minuty temu, Marek_Spy napisał: No tak a jak to ma sie do mojego motorka? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Kolega Marek zrobi zdjęcia tego motorka, zamieści i zobaczymy czy da się coś z nim zrobić. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Jest taki ( chyba to ten ) w Danii ...... https://www.dba.dk/modelmotor-diesel-motor-ti/id-1062733647/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Rarytas to to nie jest. Mam takich chyba z pięć sztuk. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 A co tu fotografować jak to kupa części luzem. Ale postaram sie Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Wybacz Marku za OT ale na ten widok wspomnienia wróciły i nie mogłem się powstrzymać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi